Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

1 січня в Україні набуває чинності закон "Про основи національного спротиву"

Категорія:

Закон дозволить створити в Збройних силах України (ЗСУ) окремий рід військ – сили територіальної оборони. Десять тисяч військовослужбовців, які увійдуть у ці війська, займатимуться територіальною обороною, організацією руху опору та підготовкою громадян України до спротиву.

 

Водночас міське керівництво Києва вирішило не чекати, коли сили територіальної оборони ЗСУ будуть створені, й обіцяє вже найближчим часом розгорнути систему територіальної оборони для захисту міста в разі збройної агресії Росії. За словами заступника голови Київської міської держадміністрації (КМДА) з питань здійснення самоврядних повноважень Андрія Крищенка, Київ створює штаб територіальної оборони, а у січні планується провести командно-штабні навчання, пише Deutsche Welle.

"Заяви і погрози Росії, скупчення військ агресора на кордонах нашої держави спонукають нас підготуватися до різних можливих сценаріїв подій. Зокрема, й до найгіршого. У нас має бути чіткий план дій у критичній ситуації, відпрацьовані координація і дії всіх служб та структурних підрозділів", – заявив міський голова Віталій Кличко на нараді з організації територіальної оборони.

У засіданні взяли участь керівники департаменту муніципальної безпеки, бригади територіальної оборони столиці, правоохоронці та представники головного командування Збройних сил України.  

У міністерстві оборони такі дії та заяви київської влади розцінили як "політичний піар" на темі територіальної оборони й наголосили, що місцева влада не може створювати штаби тероборони, адже це компетенція виключно військових. У відомстві заявляють, що етапи та порядок створення сил територіальної оборони визначаються головнокомандувачем Збройних сил України.

"Армія формує структуру Сил тероборони, готує відповідні плани, ставить завдання, призначає командирів, надає зброю. А міські та сільські голови, загалом місцеве самоврядування робить свій внесок у забезпечення належної матеріальної бази. Мають бути приміщення, електрика, вода, тепло, чисті вулиці, вирішені інші супутні питання. І ми вдячні за підтримку, яка вже надається", – роз'яснив міністр оборони України Олексій Резніков.

Хто відіграє головну роль у створенні сил територіальної оборони? Це питання викликало гострі політичні дискусії ще до ухвалення закону "Про основи національного спротиву". Місцеві органи влади воліли очолювати цей процес і аргументували це тим, що тероборона має стояти саме на захисті території, за яку вони відповідають. Натомість їхні опоненти з Офісу президента відповідали, що це може призвести до сепаратизму, тому наполягали, аби створенням Сил тероборони займалися Збройні сили України.

"Ми так багато часу втратили в суперечках, хто буде створювати тероборону, замість того, аби напрацьовувати практичну реалізацію, починаючи з кожного села та міста. Зараз у нас реальна загроза вторгнення Росії, і всі політичні мечі мають бути закопані. Потрібно реальні рішення і вже зараз", – каже голова правління Всеукраїнського об'єднання "Патріот" Ганна Майборода. Вона брала участь у розробці альтернативних до президентського законопроєктів по теробороні.

Заступник директора департаменту муніципальної безпеки Київської міської держадміністрації Михайло Щербина каже, що жодного перетягування ковдри з військовими в питанні формування системи тероборони не буде. Він запевняє, що вже створені структури дадуть можливість ЗСУ швидко сформувати Сили територіальної оборони для столиці. "Як закон набуде чинності й будуть сформовані бригади, то начальником штабу стане керівник бригади від ЗСУ. Все, що є зараз, інтегруватиметься в новостворену систему", – пояснює він.

На фоні загрози російського вторгнення збільшилась кількість киян, які записуються до територіальної оборони, каже Щербина. "Є великий запит: люди телефонують, замість походу в кіно чи кав’ярню на вихідних приходять на заняття з військової підготовки як волонтери. З них десь 10 відсотків – це жінки. Приходять навіть цілими сім'ями. Ми працюємо з комунальними підприємствами міста, співробітники яких теж можуть записуватися в тероборону", – розповів Щербина.

За його словами, вже укладено до 350 контрактів на проходження служби у бригадах територіальної оборони Києва. Загалом же, як повідомив заступник директора департаменту муніципальної безпеки КМДА, для сил територіальної оборони Києва потрібно буде близько п'яти тисяч людей.

Нагадаємо, влітку цього року Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт №5557 “Про основи національного спротиву”

Наші інтереси: 

Територіальна оборона – дуже важливий компонент Української Армії. Дбати про це, а не сперечатися, хто головний.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво послухати професійний коментар Сергія Кривоноса.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікаво послухати професійний коментар Сергія Кривоноса.

Все, що робиться з власної волі, – добро!