Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 17
  • Переглядів: 17

Що показали перші декларації депутатів та топчиновників за 2022 рік

Категорія:

Світ:

Ввечері 10 грудня Національне агентство з питань запобігання корупції відкрило публічний доступ до реєстру декларацій, який був закритим з початку повномасштабної війни. Тепер посадовці та чиновники державного і муніципального рівнів мають до 31 січня 2024 року відзвітувати про статки одразу за 2021-й та 2022-й. У квітні почнеться подання декларацій за 2023-й.

23121301.jpg

Ілюстративне фото

Forbes переглянув перші декларації топфункціонерів Офісу президента (ОП), міністрів та депутатів, що дотичні до економічної політики держави або мають значні інтереси в бізнесі. З 400 чинних нардепів станом на 12 грудня звіти подали 91 депутатів, включно з головою Верховної Ради (ВР) Русланом Стефанчуком та очільником президентської фракції «Слуга народу» Давидом Арахамією.

Серед членів Кабміну відзвітували троє міністрів (очільники МЗС, Міноборони та Мінвідновлення Дмитро Кулеба, Рустем Умєров та Олександр Кубраков). Президент Володимир Зеленський, керівник ОП Андрій Єрмак та усі члени правління НБУ поки не подавали декларацій.

Що примітного є у статках топпосадовців, які вже встигли відзвітувати? Де вони живуть, на чому їздять та де зберігають гроші?

Давид Арахамія

Давид Арахамія, голова фракції «Слуга народу» у ВР, до депутатства був співзасновником і СЕО IT-компанії TemplateMonster, радником міністра оборони. Зарплата за 2022-й рік склала 418 188 грн. Він має пʼять квартир у Києві та одну в Миколаєві (придбані у 2009–2017 роках, перебувають у власності Арахамії та його дружини Вікторії та сина Давида), має будинки в Київській та Миколаївській областях, чотири земельні ділянки на Київщині (2016–2017 роки).

Рахунки в банках. Арахамія: 1,3 млн грн та $20 000. Дружина: €100 000, $250 000 та понад 100 000 грн. Готівкою Арахамія має $650 000 та €100 000, спільно з дружиною – 2,7 млн грн.

Авто: Mercedes-Benz S350 D 2017 року (2,1 млн грн), Mercedes-Benz V300 D 2021 (2,7 грн). Дружина орендувала у двох фізосіб Аudi Q-4 E-Tron (2021, майже 2 млн грн) та Mercedes-Benz (майже 2,3 млн грн).

Доходи дружини: соцвиплати – майже 70 000 грн, підприємницька діяльність – 1,7 млн грн та 2,4 млн грн – від продажу рухомого майна (ймовірно, йдеться про Toyota Land Cruiser, який був у декларації 2021 року).

Мій коментар: маючи стільки готівки та понад мільйон грн від підприємницької діяльності, дружина чинного депутата не соромиться брати від держави соцвиплати!

Руслан Стефанчук

Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради, депутат фракції «Слуга народу» до обрання в ВР мав посади у Хмельницькому університеті управління і права, Інституті законодавства Верховної Ради, Національній академії прокуратури України, був помічником народних депутатів.

Зарплата за 2022-й: 718 333 грн у ВР, 51 523 грн довічної виплати за звання академіка правових наук, 478 833 грн відшкодування витрат від ВР на проїзд та житло (хоча у власності Стефанчука є житло та авто). Нерухомість: квартири у Києві та Хмельницькому (придбані у 2020-му та 2004 роках). Оціночна вартість київської квартири 101,8 кв. м на дату набуття – 864 846 грн або близько $32 000). Земельна ділянка на Київщині (2016, 275 789 грн) з недобудованим будинком.

Мій коментар: маючи своє авто та житло у Києві, "слуга народу" не соромиться брати від держави відшкодування витрат на проїзд та житло. Свідомо занижена вартість київської квартири. Не могла квартира в Києві 101,8 кв. м коштувати $32 000! За такі гроші можна було купити хіба що однокімнатну десь на Борщагівці (до 35 кв.м).

Ростислав Шурма, заступник керівника ОП, що відповідає за економіку і брату якого держава заплатила 320 млн грн за генерацію електроенергії на окупованих територіях, отримав за 2022-й рік зарплату 415 602 грн.

У Шурми є три квартири (усі придбані в один день 8 липня 2020-го, сукупна вартість 10,5 млн грн) та дві земельні ділянки у Києві. Спільно з дружиною Юлією має квартиру у Києві площею 710,4 кв. м та вартістю 73,3 млн грн. У дружини є квартира (53,2 кв. м за 3,26 млн грн), два паркомісця у Києві та низка нерухомості на Донеччині. 166,8 млн грн позичив брату Олегу.

З декларації Шурми можна зробити висновок, що через війну його дружина та троє дітей виїхали до Німеччини. Там вони орендують будинок площею 421 кв. м та земельну ділянку. Дружина отримала 634 тисяч грн від підприємницької діяльності, соцдопомогу від Управління соцзахисту Запорізької міськради 22 300 грн. Але при цьому вона позичила 43,4 млн грн брату чоловіка Олегу. 

Мій коментар: як можна не соромитися брати від держави соцвиплати при такому рівні доходів!

Олег Татаров та Андрій Єрмак. Фото Getty Images

До роботи в Офісі Президента України Татаров був заступником начальника Головного слідчого управління МВС, керуючим партнером адвокатського бюро «Татаров, Фарінник, Головко». Зарплата за 2022-й склала 501 609 грн в ОП.

У Татарова є дві земельні ділянки на Київщині, два паркомісця у Києві та нежитлове приміщення. Має внески до фонду фінансування будівництва чотирьох обʼєктів, – понад 8,9 млн грн, фінансова компанія «Житло капітал». У ексдружини Тетяни Татарової є квартира в Ірпені та два паркомісця у Києві. У спільних дітей є дві квартири у Києві площею 175 кв. м та 101 кв. м. Дружина орендує житло у Словаччині площею 137 кв. м

Готівки у Татарова – 5,8 млн грн та $400 000, у дружини – 5,1 млн грн. Авто. У дружини – Mercedes-Benz GLS 400 2019 року (придбана у 2020-му за 2,5 млн грн). Доходи дружини: 40 815 грн зарплата у Національній академії внутрішніх справ, підприємницька діяльність – 7 млн грн.

Мій коментар: розуміємо, що чиновники часто фіктивно (юридично) розлучаються з дружинами, щоб переписати на них майно. Ексдружина Татарова заробила у 14 разів більше за Татарова, проживаючи при цьому у Словаччині!

Нагадаємо, що до Олега Татарова є багато запитань. Він – скандальний чиновник часів Януковича та фігурант корупційної справи. Разом з Єрмаком вони фактично керують державою, перетворивши Зеленського на маріонетку.

Андрій Єрмак та його заступники Машовець і Татаров формують точку зору Президента, попереджав генерал Сергій Кривонос.

Нагадаємо, чинна влада в України дуже довго пручалася проти відкриття електронних декларацій. На початку квітня 2023 року депутати пообіцяли до кінця липня 2023 року ухвалити закон про відновлення обов’язків державних службовців подавати електронні декларації. Цього не сталося. Народні депутати не хотіли показувати статки, набуті під час війни. Верховна Рада у вересні формально ухвалила декларування, але залишили норму, що декларації будуть закриті ще на рік.

Після народного обурення і чергової Петиції до Президента України Зеленський ветував закон про відновлення декларацій із закритим реєстром, а 10 жовтня підписав законопроєкт 9534, який передбачає повернення та відкриття електронних декларацій.

Наші інтереси: 

Знати, скільки витрачає держава коштів платників податків на утримання держапарату. Розуміємо, що "слуги народу" безсоромно використовують державний бюджет. Ми ще побачимо багато цікавого.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Як кажуть оглядачі, український народ веде війну на два фронти – проти Мордору і проти власної паразитичної верхівки. Недавно це виразно артикулював Сергій Гайдай. Ну ми й без нього це знали.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Як кажуть оглядачі, український народ веде війну на два фронти – проти Мордору і проти власної паразитичної верхівки. Недавно це виразно артикулював Сергій Гайдай. Ну ми й без нього це знали.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Може варто заморозити ці  чиновницькі крадіжки, і, так як московські, віддати їх нашим воякам !?

Оскільки, певно, такого механізму ще нема, то може слід його створити !?

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ярослав Левицький.
0
Ще не підтримано

Як кажуть на Закарпатті:"Я в шокови!".А ще ж не пораховано:одяг(не з секноду),взуття,жіночі аксесуари,витрати на харчування,заправку авто!Разом мабуть будуть суми ще більші"!

Радіймо!