Аватар пользователя Олена Каганець
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Хиты: 0

В Литві заговорили про блокаду Калінінграда

Колишній міністр сільського господарства Литви Казіс Старкявічюс пропонує обмежити транзит продовольчих товарів через Литву (з Росії до Калінінграда). 12 серпня на засіданні комітету з питань села депутати і міністр сільського господарства Віргінія Балтрайтене обговорювали cпособи порятунку виробників продовольчих товарів і фермерів, які потерпають через ембарго товарів з ЄС до Росії. 

Під час засідання консерватор Старкявічюс запропонував відповісти на санкції політичним рішенням. 

"Ми бачимо, що Калінінград закрився. Як Росія везе продукти в Калінінград - літаками, судами? Дорого. Звичайно, возитимуть на поїздах через Литву і Польщу. В Росії чума (свиней), з рослинами проблема. Потрібно домовитися з поляками. Поглянути на це серйозно. Вірус може через поїзда поширитися. Принциповіше може бути і служба захисту рослин ", - сказав депутат. 

Міністр Балтрайтене представила й інші заходи: одна з них зниження ПДВ. Однак, за її словами, зниження ПДВ можливе тільки, якщо торговельні центри підпишуть меморандум про зниження цін на такий же відсоток. 

За словами міністра, зниження ПДВ на овочі, фрукти, м'ясо та молочні продукти буде політичним рішенням. 

"Ми представимо таку пропозицію уряду. Будемо прагнути пожвавити внутрішній ринок. Але треба підписати меморандум з ТЦ, щоб на такий же відсоток знизилася ціна в магазинах. Якщо не підпишемо, немає сенсу знижувати ПДВ", - сказала міністр. 

Балтрайтене нагадала, що в ЄК вже вислали лист з проханням дозволити інтервентную скупку непортящихся товарів. Також міністерство вважає, що потрібно якомога швидше скликати на засідання Раду міністрів сільського господарства ЄС. Однак, за словами міністра, Литва в цьому питанні не бачить великої підтримки з боку інших країн ЄС. 

За словами Балтрайтене, Литва може звертатися до фонду, в якому є близько 400 млн. євро. Ці кошти розподіляють між країнами, які потерпіли від політичних рішень. 

За словами міністра, молочники, які відчують найбільший вплив ембарго, в місяць понесуть збитки на суму 20 млн. літів. Підприємці просять допомоги на три місяці. 

Поки вирішується питання компенсацій в ЄК, міністерство планує можливість надання підприємцям безвідсоткових кредитів. За словами Балтрайтене, скотарі просять субсидувати закупівельну ціну. Це питання також обговорюють. 

Міністерство сільського господарства пропонує також оновити держрезерв. 

"Поки ми зберігаємо тільки зерно, цукор і сіль. Може, треба обговорити створення резерву оборони. Це була б допомога для виробників м'ясних товарів, переробників молока", - сказала міністр. 

На допомогу литовським виробникам Балтрайтене пропонує і громадянську акцію "купуй литовський товар". 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...