Аватар пользователя Миро Продум
Миро Продум
  • Visits: 1
  • Хиты: 1

Пітер Тіль: успішні стартапи

Світ:

Це концентрат з чотирьох лекцій (№2-5) Пітера Тіля, прочитаних ним навесні 2012 р. у Стенфорді. Співзасновник PayPal Пітер Тіль проаналізував історію стартапів (інноваційних компаній) і сформулював важливі рекомендації, які ми цитуємо і коментуємо в контексті розвитку нашого стартапу.

13091402epitertil.jpg

Пітер Тіль (Peter Андреас Тіль)
Пітер Тіль (Peter Андреас Тіль, нім. Peter Andreas Thiel; нар. у 1967 році, Франкфурт) — американський бізнесмен німецького походження, інвестор і керуючий хедж-фондами.

Попередня стаття: Що таке стартап

"По-перше, ви повинні вірити і практикувати інкременталізм" – починає Пітер Тіль. Це значить, що розвивати нову систему бажано шляхом контрольованих поступових змін. Ми це називаємо органічним підходом і "вирощуванням".

"По-друге, ваш стартап має бути «скупим». Фактично, це означає, що ви не повинні знати точно, що ви в результаті отримаєте. Ви повинні постійно експериментувати, раз за разом наближаючись до розуміння". Це значить, що не треба ставити жорстких цілей, адже в процесі розробки змінюєтеся і ви, і ваше розуміння цілей, і навколишнє середовище – соціальне, політичне, технологічне.

"По-третє, у вас взагалі не повинно бути реклами. Якщо зростання не є вірусним – це підробка". У наших термінах, істинна ідея сама собі пробиває дорогу. Тому зусилля треба концентрувати на правильній реалізації ідеї, а не на рекламі того, чого ще нема.  

"По-четверте, потрібно враховувати, що нове суспільство анти-соціальне. Люди хотіли б піти в якусь антигромадську модальність. Google - типовий приклад, це продукт для людей, які охочіше взаємодіють з комп'ютерами, ніж з людьми". На нашій мові, нова стартап-система має бути цивілізаційною альтернативою.

Якщо проаналізувати, як ми розвиваємо свій стартап, то видно, що йдемо саме цим рекомендованим шляхом:

1. Вирощування.

2. Пластичність цілей.

3. Відсутність витрат на рекламу.

4. Пропозиція альтернативи.

Далі Пітер Тіль розповідає про три умови, які роблять компанію великою, тобто такою, що змінює світ і входить в історію:

"Великі компанії роблять три речі. По-перше, вони створюють цінності.

По-друге, вони постійно дотримуються обраного шляху.

По-третє, вони стають монополістами у виробництві хоча б однієї з тих цінностей, які створюють".

Наступна рекомендація Пітера Тіля: Створюйте бренд, адже бренд – це вже монополія!

Додаткові чинники для створення монополії:

● Масштабність.

● Мережеві підходи.

● Патентовані технології.

Для створення монополії треба знайти свій ринок – не завеликий і не замалий.

"Починайте на невеликому, чітко окресленому ринку, розширюйтесь, завжди контролюйте свою стійкість і можливість подальшого просування".

У п’ятій лекції Пітер Тіль говорить, що монополія – ​​це той нематеріальний ідеал, до якого ви завжди повинні прагнути. Але у вас не завжди вийде залишатися в неконкурентному середовищі, в умовах багатого благами світу. З великою ймовірністю ви зможете опинитися і в конкурентному середовищі. Ви повинні бути готові впоратися з такою конкуренцією.

Іншими словами, ви повинні прагнути до тієї ситуації, де вам не доведеться брати участь у боротьбі. Однак у вас обов'язково має бути кілька хороших бійців для того, щоб захистити ваших співробітників і відстояти ваші цілі, якщо доведеться. Як бачимо, це варіація на тему давнього трипільського принципу: "Хочеш миру – готуйся до війни".

Є три істотні якості, притаманні усім компаніям з гарною корпоративною культурою.

По-перше, в компанії повинні бути дуже талановиті співробітники.

По-друге, вони повинні бути орієнтовані на довгострокову перспективу.

По-третє, в компанії має бути постійний дух винахідництва, коли люди постійно створюють щось нове.

Корпоративна культура притягує людей, які сприяють розквіту цих трьох якостей. 

Для команди, яка тільки формується, потрібна не різноманітність, а згуртованість.

Ви повинні спочатку сформувати команду настільки одностайною, наскільки можна. Для цього є кілька причин. Найважливіша з них полягає в тому, що стартапи страждають недостатнім фінансуванням і браком співробітників. Це великий недолік: ви не тільки можете нарватися на неприємності, але навіть не можете заздалегідь знати, які це будуть неприємності. Швидкість – ось ваше єдина зброя. Все, що у вас є, це швидкість.

Розмаїття думок є необхідним тоді, коли ви ще нічого не знаєте про що-небудь важливе. Але якщо є відчуття, що все вже зрозуміло і правильно, то сперечатися нема чого.

Конкурувати з гігантами треба не грошима. Google в цій справі вас перевершить. Він немов нафтова вишка, яка щорічно вихлюпує по 30 мільярдів доларів на рекрутинг.

Для того, щоб перемогти, ви повинні розповідати історію про гвинтик. У Google ви будете всього лише гвинтиком. А з нами ви будете цінним інструментом, і ми будемо створювати великі речі разом.

Ця історія зовсім не про гроші. Це скоріше про те, як пробитися через стіну цинізму. Це про те, що створювати 1% по-справжньому нового в світі є набагато цікавішим, ніж отримати кілька сотень тисяч баксів і свою клітку в Google.

Там платять добре. І це вельми розслабляє. Але що вони роблять насправді, так це платять вам за те, що ви не зростаєте інтелектуально. Коли ви зрозумієте, що інтелект постійно розвивається, то усвідомлюєте, що вартість простою, при довгостроковій оцінці, величезна. Ваші роботодавці не дають вам кращих можливостей у житті.

А далі може статися страшна річ: ви в якийсь момент усвідомлюєте, що втратили свої конкурентні переваги. Ви вже ніколи не станете кращим у чому-небудь. Ви вже не зможете по-справжньому закохатися в нову справу. Речі і події вже не несуть глибокого змісту. Ви заспокоїтесь і повернетеся до своєї рутини.

Альтернативою такому ходу подій є робота в нашому стартапі.

Продовження: Засновники і правила

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Досліджуємо феномен стартапів. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Аватар пользователя Арсен Дубовик
0
No votes yet

Гарні роздуми. Змушують задуматися над власною "монополією".

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Комментарии

Аватар пользователя Арсен Дубовик
0
No votes yet

Гарні роздуми. Змушують задуматися над власною "монополією".

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Аватар пользователя Тарсенова Чайка
0
No votes yet

Важливий акцент у стартапі: не гроші рахувати, а місію сформулювати.

Часом у простір влітаю,
Світлу подію здійснюю!

Аватар пользователя Владислав Дзигар
0
No votes yet

Чудово!

Жнива почалися, браття!