Аватар пользователя Олена Каганець
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Хиты: 0

Не варто сподіватися на те, що «війна все спише», в тому числі гальмування перетворень - Жолудь

Якщо тупцювання на місці триватиме, економічна криза загострюватиметься і без «допомоги» Москви. При всіх об’єктивних труднощах, при тому, що Росія веде неоголошену війну, падіння української економіки не є катастрофічним, вважають економічні експерти. Нинішня економічна криза є меншою, ніж криза 2008-2009 років. Агресія Росії не є виправданням для гальмування реформ. 

Тим часом Міжнародний валютний фонд констатував: якщо бойові дії в Україні триватимуть до 2015 року, їй додатково знадобляться 19 мільярдів доларів іноземної допомоги.

Падіння валового внутрішнього продукту України у 2014 році, спровоковане передусім війною з боку Росії, є набагато меншим, ніж спад української економіки після фінансової кризи 2008-2009 років. Тоді зниження внутрішнього валового продукту України сягало більше 15 відсотків, а зараз воно складе (за уточненим прогнозом Міжнародного валютного фонду) понад 7 відсотків, заявив Андрій Новак.

І якщо Росія не вдасться до тотального захоплення української території, крім проблемних зон на Донбасі, падіння ВВП нинішнього року виявиться скромнішим, ніж наприкінці нульових років, коли проти України не вели жодної війни. Тобто, з економічної точки зору Україна може пережити 2014 рік, прогнозує фахівець. Тим більше, що нинішнього року Україні вже надали небачену досі фінансову міжнародну допомогу.

«І очевидно, що таку підтримку надаватимуть й надалі. Це стосується і Міжнародного валютного фонду, й інших міжнародних фінансових інституцій, а також урядів окремих країн. І сукупно, разом із цією зовнішньою допомогою, економіка України вистоїть. І передусім слід турбуватися про дотримання принаймні мінімальних соціальних стандартів. Очевидно, Україна, при всіх об’єктивних труднощах, зможе їх виконати», – сказав Андрій Новак.

Інший експерт, Олександр Жолудь, теж має надію, що українська економіка втримається. Але, на жаль, ми бачимо, що наразі крім проблем із зовнішнім боргом, Україна має великі проблеми зі здійсненням реформ. І не варто сподіватися на те, що «війна все спише», в тому числі гальмування перетворень. Якщо тупцювання на місці триватиме, економічна криза загострюватиметься і без «допомоги» Москви.

«Чомусь цих реформ (навіть нагальних, навіть таких, які можна проводити під час бойових дій) їх, на жаль, немає. Я не вважаю, наприклад, що реформа судової системи в Україні критично залежить від того, що відбувається на сході держави. Теж саме стосується децентралізації влади і дерегуляції економіки», – зауважує Олександр Жолудь.

Якщо конфлікт у східних регіонах України не вщухне, лише на покриття нестачі резервів Національного банку може додатково знадобитися 19 мільярдів доларів іноземної допомоги до кінця наступного року. Про це йдеться в звіті місії МВФ, оприлюдненій напередодні.

МВФ може розглянути питання виділення наступних двох траншів для України загальною сумою 2,7-2,8 мільярда доларів уже в грудні нинішнього року. Про це заявив глава місії МВФ в Україні Ніколай Георгієв, передає «Укрінформ».

У квітні цього року, після перемоги Майдану, МВФ затвердив дворічну програму «стенд-бай» для України на загальну суму близько 17 мільярдів доларів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...