Аватар пользователя Альберт Саїн
Альберт Саїн
  • Visits: 0
  • Хиты: 0

Китай став менш привабливий для європейських компаній - опитування

Категорія:

Європейські компанії, що працюють в Китаї, відзначають, що ринок КНР став менш привабливий через зростання вартості праці, ослаблення темпів економічного підйому в країні і недостатньо суворе дотримання законодавства, пише газета The Wall Street Journal з посиланням на дані Європейської торгової палати в Китаї.

Серед інших чинників, що негативно позначаються на діловому кліматі, – труднощі з залученням і збереженням співробітників, а також бар’єри при доступі до ринків, свідчать результати проведеного торговою палатою опитування 552 європейських компаній, що працюють в Китаї.

“Уповільнення темпів економічного підйому в КНР є чинником, що реально змінює правила гри для європейських компаній в Китаї, – заявив президент Європейської торгової палати Йорг Вуттке. – Для міжнародних компаній Китай як і раніше залишається важливим ринком, але вже не настільки важливим, як декілька років тому”.

Раніше цього року Пекін пообіцяв провести серйозні економічні реформи, проте лише 53% респондентів упевнені в тому, що ці зміни дійсно будуть реалізовані.

Для більшості компаній Китай залишається дуже важливим ринком, проте багато відзначають скорочення планів інвестицій до цієї країни.

Лише кожен п’ятий з опитаних заявив, що Китай для його компанії є ключовим напрямком для нових інвестицій, тоді як рік тому про це заявила третина респондентів.

Частка європейських компаній, що планують розширювати операції в Китаї в середньостроковій перспективі, впала до 57% з 86% роком раніше. При цьому компанії, що давно працюють в КНР, в цілому більш песимістичні, ніж ті, що лише починають операції в країні.

Лише деякі проблеми, з якими стикаються європейські компанії в Китаї, є новими, при цьому, перепони для бізнесу стають більш явні і стійкі, відзначають в торговій палаті.

“Працювати в Китаї вже дуже складно і стає все складніше, – йдеться у звіті. – Європейські компанії замислюються над тим, що, можливо, хороші часи для бізнесу в КНР вже позаду”.

На думку опитаних, більш чітке дотримання правових норм в Китаї стало б найкращим способом поліпшення економічної ситуації в майбутньому.

Самі закони в цілому адекватні, проте існують значні проблеми з їх дотриманням, відзначають компанії.

Раніше цього року аналогічне опитування провела Американська торгова палата. Представники близько 73% американських компаній, що працюють в Китаї, заявили, що мають намір нарощувати інвестиції в країну протягом наступного року.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...