Аватар пользователя Олена Каганець
Олена Каганець
  • Visits: 0
  • Хиты: 0

«Космонавт» готується до старту!

Категорія:

З 23-го травня київський кінотеатр «Жовтень» ексклюзивно показуватиме унікальний фільм, який профінансували понад 5000 людей. У прокат виходить науково-фантастична стрічка «Космонавт». Прем’єра буде супроводжуватися презентацією фільму і подібних проектів в Україні, а також обговоренням стрічки за віртуальної участі авторів фільму.

 

У жовтні 2008 року іспанська творча група Riot Cinema Collective на чолі з режисером Ніколасом Алькалою вирішила зняти фільм про таємниці радянської космонавтики. Спочатку це мала бути короткометражка, але згодом автори вирішили зняти повнометражний фільм і розгорнули кампанію зі збору коштів на його фінансування. Кожен охочий міг зробити внесок від 2-х євро. За це він отримував статус співпродюсера фільму і згадку у титрах, а також сувенір на пам’ять.

Така модель фінансування проектів має назву краудфандинг. Творча група «Космонавта», та й чимало експертів, вірять у те, що краудфандинг є успішною альтернативою традиційній моделі створення фільму за рахунок одного-двох великих джерел коштів.

І дійсно, навколо проекту сформувалася віддана мережа фанів. Заявлений бюджет фільму становить 860 000 євро, і наразі близько 5000 прихильників «Космонавта» профінансували його на 482 000 євро. Частина цієї суми - 131 000 євро - була зібрана зусиллями 600 людей за три дні, коли проекту критично необхідні були кошти на зйомки. Що ж стало результатом їх зусиль?

У фільмі йдеться про секретну радянську космічну місію, у рамках якої космонавту Стасу вдалося досягти Місяця. На Землі його лишилися чекати найкращий друг Андрій, керівник місії, і дівчина Юлія, у яку обидва чоловіки давно були закохані. Однак після повернення на Землю космонавт виявляє, що на планеті нікого немає. Аж ось між героями відновлюється радіозв’язок…

Фільм занурює глядача у ретельно відтворену епоху космічних перегонів між СРСР та США, описує політичні інтриги та амбітні мрії про недосяжний Місяць. Водночас «Космонавт» - це поетична історія про спогади, кохання та життєвий вибір.

Автори «Космонавта» не обмежилися лише зйомками фільму, а й створили за допомогою різних елементів цілий всесвіт, у якому живуть герої. Наприклад, у Facebook з’явилися профілі усіх головних і другорядних персонажів фільму: глядачі можуть слідкувати за їх спілкуванням і більше 

дізнаватися про характери персонажів. Крім того, автори фільму відзняли іще 32 коротких епізоди, що доповнюють фільм: серед них історичні свідчення про зниклих космонавтів та кумедні історії про героїв стрічки. Фільм також доповнюють тематичні книги поезій, відео про процес зйомок та навчальні матеріали для кіношкіл.

Так фільм перетворився на трансмедійний проект – історія почала існувати не лише на екрані, а й у соціальній мережі, у книжках та в інших формах. Частина цих матеріалів є безкоштовною, а деякі доступні лише за платню від 5 євро. Більше того, автори закликають фанів створювати власні роботи на базі фільму - монтувати відео, реміксувати музику тощо - і ділитися ними на некомерційній основі. Фільм буде поширюватися з ліцензією Creative Commons, яка закріплює дозвіл на таку діяльність.

Творці фільму вирішили розповсюджувати його одночасно усіма можливими каналами: у кінотеатрах, на телебаченні, в Інтернеті та на заходах, організованих глядачами. Так, у травні-червні 2013 року публічні покази відбудуться щонайменше у 19-ти містах 9-ти країн світу: в Іспанії, Італії, Франції, Великобританії, Україні, Росії, США, Канаді та Еквадорі.

Однак творча група не приховує, що на сьогодні отримано лише приблизно половину планового бюджету стрічки. Перегляд фільму у кінотеатрі – чудова нагода і побачити космічну історію на великому екрані, і підтримати сміливих творців фільму.

В Україні покази стрічки «Космонавт» ексклюзивно здійснює кінотеатр «Жовтень». Починаючи з 17 травня у касах закладу та на його сайті можна буде придбати квитки на сеанси. Кінотеатр також приймає колективні заявки на перегляд.

Прем’єра фільму відбудеться 23 травня. Під час презентації фільму, яка почнеться о 19.00, глядачі побачать відеозвернення режисера стрічки, а також дізнаються про краудфандингові культурні проекти в Україні від їх ініціаторів. Після показу, о 21.00, у конференц-залі кінотеатру відбудеться обговорення фільму та Skype-конференція із його авторами.

Довідкова інформація

Фільм «Космонавт»:

Назва фільму мовою оригіналу: El Cosmonauta

Мова фільму: англійська, італійська (у кінотеатрі «Жовтень» фільм демонструватиметься з українськими субтитрами)

Режисер: Ніколас Алькала

Сценарист: Ніколас Алькала

Оператор: Луїс Енріке Карріон

Звукорежисер: Давид Родрігес

Актори: Катрін Де Кандоул («Люди Ікс: Перший клас», «Кохання і кухня»), Леон Окенден («Червоні хвости», «Страх»), Макс Роттслі («Хранитель часу», «Зелені пальці»).

Продюсери: Ніколас Алькала, Карола Родрігес, Бруно Теїксідор

Студія-виробник: Riot Cinema Collective

Країна: Іспанія

Період створення фільму: жовтень 2008 року - травень 2013 року (4 роки і 8 місяців)

Премєра в Іспанії: 14 травня 2013 року

Премєра в Україні: 23 травня 2013 року (показ у кінотеатрі «Жовтень»)

Тривалість фільму: 1 год 39 хв

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Аватар пользователя Оксана Лутчин
0
No votes yet

Між іншим, п. Олено, варто вказати місто.

Творімо разом мову Сенсар!

Комментарии

Аватар пользователя Оксана Лутчин
0
No votes yet

Між іншим, п. Олено, варто вказати місто.

Творімо разом мову Сенсар!

Аватар пользователя Олена Каганець
0
No votes yet

Там написано - "київський кінотеатр «Жовтень»" - в першому ж реченні

Аватар пользователя Оксана Лутчин
0
No votes yet

Вибачте, не помітила.

Творімо разом мову Сенсар!