Аватар пользователя Олена Каганець
Олена Каганець
  • Visits: 2
  • Хиты: 2

Корупція завжди має прізвище - Віталій Шабунін

Хто створює і контролює корупційні потоки? Де найголовніші осередки корупції? Громадяни віддали свої повноваження по боротьбі з корупцією прокуратурі, МВС, СБУ - щоб вони із цим лихом боролися. Це їхня відповідальність, а також судів, що корупція в Україні процвітає. В державі вистачає грошей. Їх просто викрадають.

Через державні закупівлі органи державної влади, місцевого самоврядування та комунальні підприємства щороку розкрадають приблизно 250 млрд. гривень.

У податковій сфері залишився "тупий обнал" - податкові ями і "площадки". 50 млрд. в рік не отримує бюджет.

Якщо людина захоче вкрасти, то вона вкраде за будь-яких умов. Тобто немає нормативної бази, яка б убезпечила від крадіжки, каже Віталій Шабунін, голова правління Центру Протидії Корупції, 

В комерційному секторі не існує взагалі правил закупівель. А в державі як? Чиновник краде, а прокуратура, яка мала б його за це покарати, його покриває, бо цей чиновник "поділився" з нею.

Допоки не буде забезпечена персональна відповідальність, а ризики не перевищать потенційні прибутки, правила є самообманом, вважає Шабунін.

Цікаво, що Нацбанк, СБУ, МВС, Прокуратура може побачити, як на долоні, всі конвертаційні центри, які вимивають гроші з бюджету, якщо відкриє і подивиться базу фіскальної служби (колишні податкова служба).

Заступник колишнього Генпрокурора Пшонки Білоус, який керував економічним блоком в Генеральній прокуратурі, тільки по справах Центру Протидії Корупції "покрив" 800 млн. крадіжок. По люстрації його просто звільнили. А потрібно було б застосувати до нього Кримінальний кодекс і він мав би сісти років на 8 із конфіскацією, каже Віталій Шабунін.

Він навів класичний приклад великої корупції, корупції на найвищому політичному рівні. Наприклад, якщо міністр хоче вкрасти мільйон, він створює юридичну компанію і "присмоктує" її до свого відомства через держзакупівлі, ліцензії, дозволи, майно і витягує ресурси зі свого відомства. Як правило, така компанія зареєстрована в офшорній юрисдикції, що дозволяє приховати, хто є її власником. 

Законодавча база по боротьбі з корупцією на сьогодні є. Питання лише в імплементації і політичній волі виконавчої влади, каже Шабунін. 

Він також навів приклад з "вишками Бойка". Немає жодних змін в антикорупційній політиці. А те, що Бойко на чолі із так званим опозиційним блоком пройшов  до Верховної Ради і волає про те, що знесе цю (начебто нову) владу, свідчить про його "договорняк" із цією владою. "Присутність Бойка в Парламенті - це плювок в обличчя всім нам", - каже Шабунін. 

По Бойку є всі документи і крадіжка є очевидною. Збитки були 5 млн. грн. Для Президента і Прем'єра немає жодних перешкод почати кримінальне провадження по Бойку. Доказова база є. Механізми посадити Бойка за грати є. І якщо цього не зробити, це - свідчення того, що у нинішній владі тільки "тріпаються" про боротьбу з корупцією, але нічого не роблять. 

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
корупція
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Кращий коментар

Аватар пользователя Творимир Здобудьволя
0
No votes yet

Поки люди не створять альтернативні владним компетентні і патріотичні органи управління державою, іноваційні тактичні і стратегічні плани розвою держави, і не перезавантажуть державу з опертям на них, доти триватиме й надалі розкрадання, стагнація і зубожіння в Україні.

Немає релігії понад істину

Комментарии

Аватар пользователя Творимир Здобудьволя
0
No votes yet

Поки люди не створять альтернативні владним компетентні і патріотичні органи управління державою, іноваційні тактичні і стратегічні плани розвою держави, і не перезавантажуть державу з опертям на них, доти триватиме й надалі розкрадання, стагнація і зубожіння в Україні.

Немає релігії понад істину