Олена Каганець's picture
Олена Каганець
  • Visits: 23
  • Hits: 23

Запорізькі козаки та бійці АТО: схожості та відмінності

На карті XVIII століття, намальованої нюрнберзьким картографом, Україна названа «Землею козаків». Німці тоді особливо не морочилися тим фактом, що в країні є й інші стани. Головним чином тому, що саме козаків знав весь цивілізований світ. Хтось бачив у нихнайманців-кондотьєрів, хтось - сміливих і рішучих лицарів, хтось - зручних політичних союзників, а деякі - психів, які відновили традиції вікінгів- берсерков.

14082803r.jpg

Фото: В. Поляков

Козацтво в Україні існувало кілька століть, після чого, спробувавши створити мілітаристську державу на чолі з гетьманами, розпалося під зовнішнім впливом. Частина пішла за Дунай, частина стала гусарами, частина - селянами, а ще частина створила Чорноморське військо і мігрувала на Кубань. Але з тих пір кожен раз, коли випадала нагода, воно відроджувалося. 

У роботі над матеріалом ми заручилися допомогою фахівців Національного музею історії України, які провели захоплюючу екскурсію в часи, де головним достоїнством була честь, незалежність і презирство до смерті. Ті якості, які зараз відроджуються і цінуються дорожче будь-якого дорогоцінного металу.

КОЗАК

Особиста зброя

Шабля. Рублячо-ріжуча зброя із зігнутим клинком. Універсальна як для кавалерії, так і піхоти.Завдяки ріжучим властивостям і «круговим ударам» завдає більше ушкоджень, ніж меч або палаш. 

Лук. Козаки використовували маленькі тюркські луки - з них можна було стріляти прямо з коня.Вправний стрілець міг за хвилину випустити до 20 стріл на 300 кроків. Крім того, луками користувалися козацькі диверсанти, щоб воювати по-тихому.

Пістоль. Однозарядна гладкоствольна вогнепальна зброю. Швидкість вильоту кулі - до 160 м/с, так що краще стріляти впритул. Обладунки таким теж не проб'єш. 

Рушниці. Козаки активно використовували мушкети - важка ручна вогнепальна зброя, здатнапробивати обладунок. Швидкість кулі - 400-500 м/с, з 200 метрів вражає навіть людину всталевій кірасі. Крім того, були менш потужні аркебузи і кулеврини. 

Захист 

Козаки не носили захисне спорядження. На те було кілька причин: по-перше, важкий обладунок сковує легкого піхотинця і кавалериста. По-друге, вони взагалі презирливо ставилися до смерті і билися голі по пояс, впадаючи в стан, близький до берсерків-норман. По-третє, степовий клімат погано впливає на метал: той іржавіє і псується. 

Але прецеденти є: після другого замаху на своє життя, Богдан Хмельницький одягав «протокаску» - металеву мисочку - під шапку. Іноді використовувалася кольчуга. Але в цілому всі портрети козаків в обладунках - данина європейській моді. 

Форма 

Оскільки козаки спочатку були якоюсь неформальною вольницею, одягалися вони, як хотіли.Однак завдяки половецькому впливу, незабаром вони оцінили східні «степові наряди» - наприклад, шаровари. Половці принесли й традицію голити голову, залишаючи чуприну. Звідти ж нелюбов до обладунків та іншим важких речей - в степу вони не потрібні. 

Обов'язковим елементом одягу був пояс: або амуніційний, драгунський, з безліччю кишеньок, або просто двометровий шматок тканини, в складках якої козак зберігав і кисет з тютюном, і люльку.Туди ж засовувати пістолі, порохівниці, гаманці, ложки та інші потрібні речі. До речі, чубук люльки в XVI столітті був менше чубука XVIII століття - тютюн був дорогим задоволенням, тому його клали менше. 

Інші речі - за особистим розсудом. В зимову пору носили каптан. А парадна форма була яскравою і помпезною - козаки мали схильність до прикрашеної зброї та одягу. 

Важке озброєння 

ОЖИГА (СОРОКА). Ця багатоствольна гармата на ложі з дуба була аналогом кулемета. Навітькулемета-дробовика. Десять стволів заряджалися з дула (іноді не тільки мушкетними кулями, алей різним сміттям) і решетили ворогів. 

ГАРМАТИ. Козаки використовували гармати, але в основному дрібнокаліберні - такі, які поміщалися на кораблях-чайках і легко перевозилися в обозі. Ці гармати були ефективні проти живої сили, але кріпосні стіни не руйнували. 

Транспорт 

У кожного козака був кінь. Причому зазвичай не один, а декілька - для нього самого, для поклажі і на заміну. 

Активно використовувалися вози. При необхідності, вони перетворювалися на пересувний форт- чотирикутне укріплення з возів, зчеплених між собою. Їх можна було засипати землею і побудувати фортецю.
Для пересування по воді козаки будували чайки - невеликі рухливі судна на 50-70 або 20-30 воїнів. Діяли, як пірати - оточували вороже судно і брали його на абордаж. Також є свідчення, що козаки створили «підводний човен» - непромокальний ящик з вантажем, де могла сховатися людина. 

Мотиваційні інструменти 

Козаки володіли високим бойовим духом і підтримували його і на полі бою, і в мирний час. Під час зіткнень козаки задавали ритм, граючи на литаврах. Сигнали подавали, граючи на сурмі. 

Мирне населення слухало кобзарів - бродячих співаків, які створювали думи про героїв. Одна з найвідоміших - «Дума про Байду Вишневецького», який потрапив у турецький полон, провисів на     гаку кілька днів, добув лук і вбив злого султана та його дружину. В реальності він дійсно був страчений подібним способом, але нікого не вбив. Однак Дмитра Вишневецького вважали настільки серйозним воїном, що його печінку згодом з'їли найкращі бійці Османської імперії. 

Умови життя та ведення воєн 

Козаки будували січі в степу. По суті, це був якийсь аналог Дикого Заходу в США - вони самі встановлювали закони і самі стежили за їх виконанням. 

Степ обумовлювала і військову майстерність. Швидкі й легкі воїни, вміли поводитися як з холодною, так і з вогнепальною зброєю, вони стрімко пересувалися по місцевості, маскуючись в природних укриттях, нападали швидко і раптово. Крім того, козаки уміли будувати укріплення прямо під час бою. 

Що стосується фортець, то їх завойовували або за допомогою підкопів, або за допомогою саморобних порохових пристроїв - підриваючи стіни. 

Швидкість і тонкий розрахунок - ось на чому будувалася козацька тактика. 

Актуальність і сучасність 

У всьому, що стосувалося озброєння та спорядження, козаки йшли в ногу з часом. У той час існували ринки зброї, торгівля йшла жваво. Вони вимінювали овець, коней і мед на рушниці, пістолі та шаблі. Брали клинкові заготовки і дороблювали їх вже в Україні. Кулі виливали самі.Порох (благо, сірки і селітри вистачало) теж робили самостійно. Але налагодити повноцінне виробництво зброї так і не вийшло - відома лише пара «заводів», де виготовляли гармати. 

Втім, для легкого і мобільного війська важке виробництво було ні до чого, а кількість видобутку дозволяло закуповувати всі сучасні зразки зброї в повному обсязі.

БОЄЦЬ АТО

Особиста зброя

Пістолет Макарова. Самозарядний пістолет, розроблений радянським конструктором Миколою Макаровим в 1948 році. З 1951-го прийнятий на озброєння. Магазин на 8 патронів, швидкість кулі - 315 м/с. Зброя, яка використовується в багатьох країнах світу завдяки простоті і надійності. 

Автомат Калашникова. Найпоширеніша зброя в світі, прийнята на озброєння в 1949 році. Магазин на 30 патронів, початкова швидкість кулі - 715 м/с. Бійці АТО використовують безліч модифікацій АК, а іноді навіть самі «доробляють» калаш - ставлять нові приклади, ремені, приціли і так далі. 

Снайперська гвинтівка Драгунова. Була розроблена в 1958-1963 роках. Магазин на 10 патронів, швидкість вильоту кулі - 830 м/с, дальність стрільби - до 1300 м. Високоточн надійна зброя. 

Ручний кулемет Калашникова. Створений на базі автомата Калашникова в 1961 році. Магазин на 40-75 патронів, швидкість вильоту кулі - 745 м/с, скорострільність - 600 пострілів на хвилину. 

Ручний протитанковий гранатомет (різні модифікації). Потужна піхотна зброя, призначена для ураження броньованих цілей. 

Захист 

Бійці АТО, на відміну від козаків, захистом не гребують. Головним чином тому, що вогнепальна зброя - не шабля, а ухилитися від кулі проблематично. Тому використовують кевларові каски (американського і німецького зразків), що захищають від осколків, і бронежилети (4-5 ступінь захисту, рятують від автомата Калашникова та СВД). 

Форма 

Найпоширеніша форма бійців АТО - стандартний одяг української армії (військова форма «дубок»).На другому місці - «мультикам» - універсальне забарвлення, яке підходить для різної місцевості. Взагалі ж форма залежить не стільки від армії, скільки від самого бійця - багато хто купує її сам у військторгу, допомагають і волонтери. 

Те ж і з взуттям - хоча найзручніше, вважають солдати, носити черевики європейського зразка. 

Зі спорядження - захисні окуляри, рукавички, наколінники і налокітники. Ще є прилади нічного бачення і куленепробивні щити. Втім, козацьке презирство теж зустрічається: досить часто бійці хизуються з оголеним торсом, і навіть так воюють, не боячись схопити кулю. 

Важке озброєння 

Українська армія використовує гаубиці і самохідні артилерійські знаряддя різних модифікацій, призначені для стрільби по живій силі противника, боротьби з артилерією і так далі. Приміром,гаубиця Д-30, «Мста-С», установки «Град», «Гіацинт» і так далі. 

В основному всі вони розроблені ще в СРСР і модернізовані в Україні. 

Транспорт 

Бійці АТО пересуваються як на вантажівках («КамАЗ», «Краз», «Урал»), так і на бронетранспортерах. Зокрема, використовуються БТР, БМП та БРДМ. 

На відміну від козаків, воювати на воді немає потреби. Зате існує авіація - це «Су-25», «Су-29»,«Су-30», «МіГ-29». В якості транспортних суден використовуються літаки «Ан-26» та «Іл-76». Є й вертольоти - «Мі-24» та «Мі-8». 

Мотиваційні інструменти 

Незважаючи на затяжні бої і необхідність перебувати далеко від дому та сім'ї, бійці АТО не втрачають бойового духу. 

Допомагають їм і історії з фронту - як приклад можна нагадати історію про пілота збитого «МіГа», який відірвався від погоні бойовиків і, пройшовши 40 км по тилах противника, вийшов в розташування частини. Є й нові герої - наприклад, утримувана в Росії Надія Савченко. 

Умови життя та ведення воєн 

Бійцям АТО доводиться воювати і в степу, і в лісах, і в міських умовах. Тому доводиться поєднувати всі види військ, щоб боротися з противником. На жаль, на відміну від козаків, багато бійців скаржаться на нелогічність наказів командування і погане координування операції в цілому, що призводить до жертв, яких можна було, на їхню думку, уникнути. 

Актуальність і сучасність 

Тут боєць АТО програє своєму предку по всіх фронтах - крім, хіба що, засобів захисту. Тому що наше озброєння застаріло на добрі тридцять років, завмерши на рівні 70-х років. Так воювали в Косово, так воюють в Сирії. У нас немає ні інтелектуальних ракет, ні гармат, що стріляють з-за рогу, ні новітніх засобів захисту і пересування.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...