Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 11

Чим відрізняється Україна від Ізраїлю – чотири головні відмінності

Категорія:

На думку Володимира Зеленського, ми маємо будувати Україну не як Швейцарію, а як великий Ізраїль. Проте Україна – не Ізраїль, між нами суттєві відмінності. По-перше, Ізраїль захищає свої території, які в міжнародно-правовому порядку не визнані належними до нього. Територіальна цілісність України після проголошення її незалежності була визнана всіма країнами світу й повністю підтверджена на міжнародно-правовому рівні. По-друге...

22040802.jpg

Фото: Алексей Железнов

На прес-конференції 5 квітня президент Зеленський виразно й докладно розказав про своє бачення ситуації в Україні, стосунків України зі світом і стратегію своїх дій побудови України як сильної незалежної держави, зміцненої й загартованої в переможній війні проти Росії.

Загалом позиція Президента України адекватна поточному сприйняттю ситуації та дотримання цієї позиції навіть у тих аспектах, в яких його особисте бачення суперечить об’єктивним особливостям місця України у світі, історичним закономірностям розвитку та ментальності українського народу, веде до перемоги.

Позиція Зеленського спирається на найбільш песимістичний з переможних сценаріїв завершення українсько-московитської війни, які передбачають повне визволення України.

Безперечно, надмірний песимізм з твердою рішучістю боротися, попри негативні обставини, набагато кращий, ніж необґрунтований оптимізм. Але до перемоги веде ще й інша позиція, позиція оптимістичного реалізму, яка в цьому випадку враховує не лише поточні обставини, але й історичний досвід утвердження своєї ідентичності й великий духовний, інтелектуальний і творчий потенціал українського народу.

Саме через неврахування цього великою несподіванкою не лише для Путіна, але й для більшості лідерів західних країн, був героїчний спротив нашої Армії й нашого народу в перший тиждень після 24 лютого. Саме, виходячи з цієї позиції, Українське військо йде на переможні битви.

Позиція переможного песимізму й позиція оптимістичного реалізму не тільки не суперечать між собою, але й дуже добре доповнюють одна одну. Те, яка з цих позицій в кожен конкретний момент часу і в кожній конкретній ситуації повинна бути основою для формування поточного плану дій, має визначати Українське військо, від стану та можливостей якого найбільше залежить час і спосіб нашої перемоги в цій війні. Зараз треба йти тим шляхом, який забезпечить найкращі можливості для українських військових і найбільше прислухатися саме до них.

Ключовою фразою Володимира Зеленського на цій пресконференції, яка дуже виразно відображає його позицію, є його слова про те, що в близькій і середній перспективі ми маємо будувати Україну не як Швейцарію, а як великий Ізраїль. Основні відмінності позиції оптимістичного реалізму стосовно українсько-московитської війни від тієї позиції, яку подав Президент, такі ж, як і, пов'язані з теперішньою ситуацією, відмінності між Україною та Ізраїлем. Ось 4 з цих відмінностей, які зараз дуже важливі.

1. Ізраїль захищає свої території, які в міжнародно-правовому порядку не визнані належними до нього. Територіальна цілісність України після проголошення її незалежності була визнана всіма країнами світу й повністю підтверджена на міжнародно-правовому рівні.

2. Ізраїль повністю знаходиться в оточенні ворожих країн, які ніколи не були його союзниками. Більшість сусідніх з Україною країн в різні часи були її союзниками, з їхніми народами в українського народу дружні стосунки, та й тепер більшість з них, як і переважна більшість наших дальших сусідів, з якими Україна безпосередньо не межує, підтримують нас в українсько-московитській війні.

3. Ізраїль – централізована країна, політику якої повністю визначає центральна влада, а на місцях лише виконують і не можуть проявити своєї ініціативи. Україна, подібно до Швейцарії, завжди була країною територіальних громад і на основі об'єднання їх інтересів та ініціативи формується та реалізується державна політика, що яскраво проявилося і в теперішній війні.

4. Ізраїль – держава єврейського народу. Україна – держава українського народу. А ментальності цих народів – не однакові.

Петро Жук, директор Науково-виробничого центру з інформаційних проблем територій Інституту прикладних проблем механіки і математики імені Я. Підстригача НАН України, 6.04.2022, 7 днів

Наші інтереси: 

Розмірковуємо над майбутньою системою безпеки, враховуючи національні особливості та переваги.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Ці - важливі! - відмінності треба, очевидно, враховувати.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Ці - важливі! - відмінності треба, очевидно, враховувати.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !