Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

СБУ розслідує примусове вивезення російськими агресорами мешканців Маріуполя до РФ

Світ:

Служба безпеки України продовжує фіксувати воєнні злочини, вчинені РФ на території України. СБУ зафіксувала і почала розслідувати насильне вивезення окупантами до РФ декількох десятків тисяч людей з Маріуполя та тимчасово окупованих територій Донбасу. В ультимативній формі та погрожуючи зброєю, українців змушували сідати в автобуси та вивозили з України. При цьому у них забирали документи.

22032903.png

Фото: reuters

Документуються всі наявні факти вчинення злочинів, збирається доказова база для міжнародних судів, повідомляє Служба безпеки України.

Як повідомляє Радіо Свобода, російські військові масово депортують громадян України з окупованих територій, про що заявила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. Ось, що вона написала на Фейсбук:

"Міністерство оборони окупанта рапортує, що з Херсонської області вже вивезено 90 тисяч громадян України, Молдови та РФ. Підставами для переміщення рашисти називають «звернення посольств та заявки, подані у військову комендатуру Херсона".

Тільки упродовж минулої доби (заява на 27 березня – ред.) з непідконтрольних Києву територій Донецької та Луганської областей вивезли понад 19,6 тисячі мирних жителів, зокрема, 3300 дітей. Про це повідомила Денісова, посилаючись на начальника Національного центру управління обороною РФ генерал-полковника Михайла Мізінцева.

За його словами, з України російськими військовими вже вивезено майже 440 тисяч мирних жителів, з них понад 91 тисяча – діти. Зокрема, з Маріуполя російською армією вивезено понад 98 тисяч осіб.

"Країна-окупант цинічно та грубо порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території. Звертаюся до Міжнародного комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для сприяння у поверненні незаконно вивезених до РФ українців та відкриття безпечних гуманітарних коридорів з регіонів ведення бойових дій. Закликаю міжнародну спільноту ще більше тиснути на державу-окупанта для звільнення всієї території України від рашистської армії", – заявила омбудсмен.

Наші інтереси: 

Стежимо за злочинами РФ в Україні, щоб країна-агресор постала перед трибуналом.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи