Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Невакцинований Новак Джокович виграв суд в Австралії і продовжує участь у чемпіонаті Australian Open. Що сталося?

Суд відмовився скасовувати візу Джоковича, котрий приїхав взяти участь у чемпіонаті з великого тенісу, і заборонив його депортацію. Акції на підтримку Джоковича відбулися не тільки в Австралії та Сербії, а й у багатьох інших точках світу.

Тільки вчора я писав про скандальну ситуацію навколо Новака Джоковича (Novak Djokovic). Перша ракетка світу  приїхав в Австралію 6 січня, щоб узяти участь в престижному чемпіонаті Australian Open. Він невакцинований, має медичну довідку про протипоказання до вакцинації. Спортсмен ще восени надав всі необхідні документи, зокрема і цю довідку – і отримав візу до Австралії для участі в чемпіонаті.

А тут місцеві чиновники та чиновники з прикордонної служби вирішили зловити "хайп" на відомій особі. Джоковича затримали в аеропорту Мельбурна, шість годин тримали в кімнаті прикордонної служби без можливості повідомити рідним про те, що сталося. А потім його помістили в карантинний ізолятор – очікувати суду 10 січня про можливе скасування візи та депортацію.

Як часто буває в подібних ситуаціях, чиновники це виправдовували «вимогами стурбованих громадян». Мовляв, «багато австралійців вимагають, що якщо вони вакцинуються, то і Джоковичу не можна дозволяти приїжджати невакцинованим». Дивно, але такі заклики дійсно були. В соціальних мережах кипіли пристрасті між тими, хто вимагає допустити Джоковича до чемпіонату і тими, хто вимагає депортації. Найпаскудніше, що за недопущення Джоковича висловилось кілька австралійських тенісистів, зокрема, ветеран і легенда австралійського тенісу 83-літній Род Лейвер (Rod Laver).

І от сьогодні відбувся суд, засідання якого закінчилося буквально три години тому. Суд постановив, що скасовувати візу Джоковича не можна, її видано в точній відповідності до австралійського законодавства. Суд також заборонив депортацію Джоковича. Отже, Новак Джокович таки візьме участь у чемпіонаті Australian Open, котрий відбудеться з 17 по 30 січня.

Рішення суду радісно зустріли чисельні прихильники Джоковича, котрі зібралися на вулицях Мельбурну. Там і представники сербської діаспори, і любителі великого тенісу, і фанати Джоковича. Картина нагадувала міста, де відбуваються чемпіонати світу з футболу: велика кількість людей із сербськими прапорами й сербською символікою на футболках, кепках, сумках. Разом із сербськими прапорами я ще бачив прапори Греції, Італії, Польщі, можливо були ще.

В якийсь момент від суду виїжджала машина з кимось із чиновників, хто власне й заварив цю кашу. Машина була оточена поліцією, натовп оточив автомобіль разом з поліцією і скандував образи на адресу влади. Коли машина вже практично виїхала з натовпу, десь у стороні сталися неясні сутички, поліція застосувала сльозогінний газ. Саме застосування газу на екрані було не видно, бо це відбулося поза камерою. Проте було видно штовханину між полісменами та демонстрантами, та один тільки «пшик» газу полісмена в бік демонстранта. Проте коли поліція відійшла і камера охопила більшу площу, то було видно, що кілька людей лежали на асфальті, а друзі промивали їм очі водою.

Треба розуміти, що тут стався конфлікт з дуже потужними силами. Чиновники прикордонної служби хотіли зловити «хайп», але не врахували кілька речей.

Australian Open на сьогодні – один з найбільш престижних чемпіонатів з великого тенісу. Навколо нього крутяться не просто великі, а величезні гроші. Реклама, телебачення, готелі, сувенірна продукція… Окрім великого бізнесу там харчується й велика кількість середнього і дрібного бізнесу. Це ціла, якщо можна так висловитися – економічна екосистема. І недопущення на цей чемпіонат кращого тенісиста світу, та й ще під висмоктаним з пальця приводом – це потужний удар по іміджу чемпіонату. Репутація – це така річ, яку заробляють роками, а втратити можна в одну мить. Якби це сталося, то імідж Australian Open був би підірваний назавжди. І його місце перехопив би якийсь інший чемпіонат.

Тому я підозрюю, що коли пристрасті стихнуть, то в самій Австралії відбудеться тихий «розбір польотів» і можливе покарання тих чиновників, які своїми дурними діями ледь не зламали великий шмат економіки Австралії. Про це не будуть широко говорити, але до держслужбовців інформацію про покарання донесуть.

P.S. Цікаво, що акції на підтримку Джоковича відбулися не тільки в Австралії та Сербії, а й у багатьох інших точках світу. Ось, наприклад, акція на підтримку невакцинованого Джоковича, яка відбулася сьогодні в Парижі (Франція):
 

Наші інтереси: 

Ковідобожевілля триває, але все ж таки час від часу "буксує".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Невже Лев роздуплився і став до бою з Єдинорогом?

Коментарі

Зображення користувача Микола Погорілець.
0
Ще не підтримано

Невже Лев роздуплився і став до бою з Єдинорогом?

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Радію! Володимире, дякую за цікаву статтю!

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Ігор Маціон.
0
Ще не підтримано

Добрі новини! Дякую, Володимире!

Звабити багатьох з отари - ось твоє завдання.

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Отже, для першої ракетки світу довідка щодо протипоказань до щеплення - не привід, щоб безперешкодно потрапити на турнір. Це право ще треба відсудити. Що ж тоді робити звичайним людям, у яких сімейні лікарі "не бачать" причин, щоб не відпускати їх на "процедуру № 1"?

Поки дихаю - сподіваюсь!