Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Уряд не буде встановлювати обмеження цін на продукти харчування або на націнку

Уряд не планує втручатися в ринок, встановлювати обмеження на ціну на продукти харчування або на націнку, лише буде непрямим способами їх збалансовувати, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Ми живемо у ринковій економіці чи в плановій, уряд має регулювати ціни на продукти чи ринок має регулювати попит-пропозицію? Якщо ми йдемо в Європу, що записано в нашій Конституції, в Європі регулювання цін урядами відсутнє. Уряд має непрямі інструменти, ми дійсно непрямими інструментами можемо користуватись, користуємося, ведемо діалог на рівні Мінекономіки з мережами, виробниками, постачальниками. Ми можемо стимулювати виробництво та збільшувати пропозицію. Зокрема, програма 5-7-9 може бути спрямована на окремих виробників чогось", – цитує прем'єр-міністра Економічна правда.

"Ми детально аналізуємо ціни. Дійсно, на окремі продукти зростання цін присутнє. Є природне зростання цін на яйця, тому що виробники зменшили виробництво. Зараз ми провели розмови з ключовими групами виробників для того, щоб вони виробництво відновили й трохи збільшили пропозицію, особливо, до пасхальних свят. Попит буде зростати, відповідно, ці речі також непрямими методами збалансовуються. Щодо зростання цін на інші продукти - тут можуть бути регулювання шляхом запровадження експортних квот, мит - це стосується зернових, гречки й окремих груп продуктів", – розповів прем'єр.

"Але такого критичного, шокового зростання цін на продукти сьогодні не відзначається. Якщо порівняти рік до року і місяць до місяця, в окремих групах є об'єктивні причини, ми їх розуміємо, знаємо, як їх регулювати. Наприклад, відновлення постачання яєць потребує 2-3 тижнів. Ціни будем непрямими способами збалансовувати. Втручатися в ринок, встановлювати обмеження на ціну на продукти харчування або на націнку уряд сьогодні не планує", – підкреслив голова уряду.

Варто нагадати, що в Україні ПДВ 20% закладено у всі продукти харчування. У кінцевій ціні, окрім торгової націнки, сидять оці 20%. Уряду, можливо, варто було б подумати про зменшення ПДВ на основні продукти, якщо він так турбується про населення. В Польщі, наприклад, на молочні продукти ПДВ складає 5%, на деякі інші продукти 8%. 

Нагадаємо, що ціни на харчову продукцію в Україні підтягуються до світових і вже практично досягла максимуму

Наші інтереси: 

Подумати й придумати собі найефективніший метод харчування, щоб підвищення цін на харчі не вдарило надто боляче.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи