Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відповідь на "Кавказ-2020". Як вберегти Херсонщину від "зелених чоловічків"

Стандартною тактикою погроз Росії в останні роки стали масштабні навчання, які з приводу і без приводу Кремль проводить біля своїх кордонів. Військові навчання «Кавказ-2020» мають продемонструвати готовність сил Південного військового округу, який охоплює Астраханську, Волгоградську і Ростовську області, а також північнокавказькі республіки і Ставропольський край. В результаті анексії Криму і «війни 888» у зону відповідальності округу увійшли також Крим, Південна Осетія та Абхазія.

20091801.jpg

Десантні конвертоплани V-22 "Оспрей" прибули в Україну для участі в навчаннях Rapid Trident 2020. Фото: dumskaya.net

У практичних діях на полігонах планується використовувати до 250 танків, до 450 бойових машин піхоти та бронетранспортерів, до 200 артилерійських систем і реактивних систем залпового вогню; серед учасників будуть з'єднання і частини бойового, тилового і технічного забезпечення, з'єднання ППО і ВМФ, співробітників МНС і Росгвардіі, всього — близько 80 тис. чоловік, пише у своїй статті на "Діловій столиці" військовий експерт Михайло Жирохов.

Синхронно в Україні стартують одразу два командно-штабних навчання з безпрецедентним залученням сил і техніки. На півдні країни це «Об'єднані зусилля 2020», до яких планують залучити близько 12 тис. особового складу та 700 одиниць озброєнь і військової техніки. Як очікується, тут будуть єдиний поки береговий протикорабельний комплекс «Нептун» і важка РСЗВ «Смерч» з ракетами «Вільха»,  також турецькі безпілотники «Байрактар».

Причому все це — у повній координації з західними союзниками. Зокрема, на сьогодні відомо про участь ротно-тактичної групи 16-ї десантно-штурмової бригади збройних сил Великобританії. Вони прибули в Україну чотирма групами і вельми яскравим способом — парашутним десантуванням з борту пари британських «Геркулесів». Так, 13 вересня була перекинута перша оперативна група, 15-го — друга, 16-го — третя і 17-го — четверта.

Одночасно на Яворівському полігоні починаються українсько-американські навчання Rapid Trident 2020, до яких будуть залучені також британські, американські та канадські інструктори з тренувальних місій UNIFIER, JMTG-U та ORBITAL.

У рамках навчань пара американських транспортних «Геркулесів» уже перекинута на аеродром Вінниці, а десантні конвертоплани V-22 «Оспрей» облюбували аеродром в Старокостянтинові.

Це, звичайно, не Харків і Суми, але потроху збуваються улюблені страшилки російських пропагандистів — НАТО все ближче до кордонів Росії.

Сюди варто додати також навчально-бойові польоти стратегічних бомбардувальників ВПС США В-1В і В-52 з імітацією нанесення ракетно-бомбових ударів по об'єктах російської військової інфраструктури в Криму і на Чорноморському узбережжі. У щільній інтеграції з кораблями шостого флоту ВМС США, британськими розвідниками, Силами спеціальних операцій ЗСУ та Повітряних сил України.

Уперше буде відпрацьовуватися взаємодія з літаками AWACS E3A і стратегічними безпілотниками RQ-4D Global Hawk.

Ну і вишенькою на торті є масштабні навчання резервістів, які будуть запущені одночасно в усіх областях. Причому вперше відпрацьовується взаємодія не тільки на рівні армійських формувань, а й з Нацгвардією України, прикордонниками та СБУ.

Офіційно про те, скільки буде залучено особового складу, не повідомляється, а за деякими оцінками, це число може скласти 20-25 тис. чоловік оперативного резерву першої черги.

Нарешті, в Польщі починаються міжнародні навчання з протиповітряної оборони Astral Knight 2020 р., в яких візьмуть участь підрозділи з США, Латвії, Литви, Польщі, Естонії та Швеції.

Крім американської авіації (винищувачів F-16 Fighting Falcon, F-15 Eagle, повітряних заправників KC-135 Stratotanker і KC-10 Extender, літаків АВАКС E-3 Sentry і стратегічних бомбардувальників B-52 Stratofortress) у навчаннях візьмуть участь комплекси ППО Patriot, які в майбутньому повинні стати основою польської національної системи ПРО «Вісла». Американці перекинуть їх на авіабазу Шимани і, ймовірно, будуть застосовувати спільно з польським підрозділом третьої Варшавської бригади ППО з метою навчання майбутніх операторів комплексів.

Ще один нюанс — навчання проводяться на єдиному оперативному фоні з навчаннями військ ППО Tobruq Legacy 2020 р., які стартували днями в Литві. Частина польських та американських підрозділів братимуть участь одночасно і в одному, і в іншому заході бойової підготовки.

Таким чином, якщо Москва і планувала власні навчання як маркер готовності до загострення ситуації на Донбасі та в південних областях України, то тепер можливості подальшої ескалації ситуації стають дуже примарними. Так, ситуація з водою в Криму погана, але не настільки, щоб спробувати вирішити проблему із загрозою зіткнення з підрозділами НАТО, спробувавши взяти під контроль дамбу на Херсонщині.

Наші інтереси: 

Співпраця Української Армії с силами НАТО. Демонстрація Росії, що її "поїзд пішов".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Якщо я не буду гупати, моє життя залишиться дріб’язковим

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Якщо я не буду гупати, моє життя залишиться дріб’язковим

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Пане Сергію, що означають Твої уривки фраз? Який їх посил? Що Ти цими "шифровками" намагаєшся нам донести, ось уже який місяць?! :-)

Сергій Білецький каже:
Якщо я не буду гупати, моє життя залишиться дріб’язковим

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)