Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відповідь на "Кавказ-2020". Як вберегти Херсонщину від "зелених чоловічків"

Стандартною тактикою погроз Росії в останні роки стали масштабні навчання, які з приводу і без приводу Кремль проводить біля своїх кордонів. Військові навчання «Кавказ-2020» мають продемонструвати готовність сил Південного військового округу, який охоплює Астраханську, Волгоградську і Ростовську області, а також північнокавказькі республіки і Ставропольський край. В результаті анексії Криму і «війни 888» у зону відповідальності округу увійшли також Крим, Південна Осетія та Абхазія.

20091801.jpg

Десантні конвертоплани V-22 "Оспрей" прибули в Україну для участі в навчаннях Rapid Trident 2020. Фото: dumskaya.net

У практичних діях на полігонах планується використовувати до 250 танків, до 450 бойових машин піхоти та бронетранспортерів, до 200 артилерійських систем і реактивних систем залпового вогню; серед учасників будуть з'єднання і частини бойового, тилового і технічного забезпечення, з'єднання ППО і ВМФ, співробітників МНС і Росгвардіі, всього — близько 80 тис. чоловік, пише у своїй статті на "Діловій столиці" військовий експерт Михайло Жирохов.

Синхронно в Україні стартують одразу два командно-штабних навчання з безпрецедентним залученням сил і техніки. На півдні країни це «Об'єднані зусилля 2020», до яких планують залучити близько 12 тис. особового складу та 700 одиниць озброєнь і військової техніки. Як очікується, тут будуть єдиний поки береговий протикорабельний комплекс «Нептун» і важка РСЗВ «Смерч» з ракетами «Вільха»,  також турецькі безпілотники «Байрактар».

Причому все це — у повній координації з західними союзниками. Зокрема, на сьогодні відомо про участь ротно-тактичної групи 16-ї десантно-штурмової бригади збройних сил Великобританії. Вони прибули в Україну чотирма групами і вельми яскравим способом — парашутним десантуванням з борту пари британських «Геркулесів». Так, 13 вересня була перекинута перша оперативна група, 15-го — друга, 16-го — третя і 17-го — четверта.

Одночасно на Яворівському полігоні починаються українсько-американські навчання Rapid Trident 2020, до яких будуть залучені також британські, американські та канадські інструктори з тренувальних місій UNIFIER, JMTG-U та ORBITAL.

У рамках навчань пара американських транспортних «Геркулесів» уже перекинута на аеродром Вінниці, а десантні конвертоплани V-22 «Оспрей» облюбували аеродром в Старокостянтинові.

Це, звичайно, не Харків і Суми, але потроху збуваються улюблені страшилки російських пропагандистів — НАТО все ближче до кордонів Росії.

Сюди варто додати також навчально-бойові польоти стратегічних бомбардувальників ВПС США В-1В і В-52 з імітацією нанесення ракетно-бомбових ударів по об'єктах російської військової інфраструктури в Криму і на Чорноморському узбережжі. У щільній інтеграції з кораблями шостого флоту ВМС США, британськими розвідниками, Силами спеціальних операцій ЗСУ та Повітряних сил України.

Уперше буде відпрацьовуватися взаємодія з літаками AWACS E3A і стратегічними безпілотниками RQ-4D Global Hawk.

Ну і вишенькою на торті є масштабні навчання резервістів, які будуть запущені одночасно в усіх областях. Причому вперше відпрацьовується взаємодія не тільки на рівні армійських формувань, а й з Нацгвардією України, прикордонниками та СБУ.

Офіційно про те, скільки буде залучено особового складу, не повідомляється, а за деякими оцінками, це число може скласти 20-25 тис. чоловік оперативного резерву першої черги.

Нарешті, в Польщі починаються міжнародні навчання з протиповітряної оборони Astral Knight 2020 р., в яких візьмуть участь підрозділи з США, Латвії, Литви, Польщі, Естонії та Швеції.

Крім американської авіації (винищувачів F-16 Fighting Falcon, F-15 Eagle, повітряних заправників KC-135 Stratotanker і KC-10 Extender, літаків АВАКС E-3 Sentry і стратегічних бомбардувальників B-52 Stratofortress) у навчаннях візьмуть участь комплекси ППО Patriot, які в майбутньому повинні стати основою польської національної системи ПРО «Вісла». Американці перекинуть їх на авіабазу Шимани і, ймовірно, будуть застосовувати спільно з польським підрозділом третьої Варшавської бригади ППО з метою навчання майбутніх операторів комплексів.

Ще один нюанс — навчання проводяться на єдиному оперативному фоні з навчаннями військ ППО Tobruq Legacy 2020 р., які стартували днями в Литві. Частина польських та американських підрозділів братимуть участь одночасно і в одному, і в іншому заході бойової підготовки.

Таким чином, якщо Москва і планувала власні навчання як маркер готовності до загострення ситуації на Донбасі та в південних областях України, то тепер можливості подальшої ескалації ситуації стають дуже примарними. Так, ситуація з водою в Криму погана, але не настільки, щоб спробувати вирішити проблему із загрозою зіткнення з підрозділами НАТО, спробувавши взяти під контроль дамбу на Херсонщині.

Наші інтереси: 

Співпраця Української Армії с силами НАТО. Демонстрація Росії, що її "поїзд пішов".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Якщо я не буду гупати, моє життя залишиться дріб’язковим

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Якщо я не буду гупати, моє життя залишиться дріб’язковим

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Пане Сергію, що означають Твої уривки фраз? Який їх посил? Що Ти цими "шифровками" намагаєшся нам донести, ось уже який місяць?! :-)

Сергій Білецький каже:
Якщо я не буду гупати, моє життя залишиться дріб’язковим

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)