Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чотири несподіванки і 10 речей, які треба знати про США – старший полковник Дай Сюй (Китай)

Спецтема:

Сходознавець професор Олексій Маслов пропонує скорочений переклад дискусійної статті, яку написав Дай Сюй (戴 旭, Dai Xu), 1964 р.н. – старший полковник ВПС Національно-визвольної армії Китаю, президент Морського інституту безпеки та співробітництва в публікації від 4 травня 2020 року.

Перша несподіванка полягає в тому, що Сполучені Штати настільки сильно ненавидять Китай. «У Трампа нема жодних добрих почуттів до Китаю, коли він описує його як «торгового терориста», «глобального економічного агресора», «обманщика», «злодія» і навіть «порушника правил».

Друга несподіванка: уряд США завдав настільки сильний удар і в такі стислі терміни, що не залишилося часу на переговори – цього не могла передбачити більшість китайських чиновників і експертів.

Третя несподіванка: жодна країна не прийшла висловити співчуття і підтримку Китаю. «Багато країн виступають проти торгової політики уряду США, але стосовно Китаю, найбільшої жертви, жодна країна не виступила за створення єдиної антиамериканської коаліції з Китаєм. Раніше Китай надавав допомогу багатьом країнам, і ці країни використовували багато китайських благ, але коли це стало важливим, ці країни діяли не в унісон з Китаєм».

Четверта несподіванка: формування єдиного антикитайського фронту всередині США. «Не дивлячись на те, що республіканська і демократична партії розділені з приводу глобального підвищення податків, вони, на подив, об’єднані в торговельній війні з Китаєм. Можна сказати, що в нинішньому Конгресі США нема жодного політика, який виступає від імені Китаю ... Якщо ми не скорегуємо наше розуміння Сполучених Штатів з концептуальної точки зору, ми неминуче ухилимося від наших стратегічних і тактичних цілей і можемо припуститися серйозних помилок».

Є десять речей, які треба знати про США для вибудовування подальшої стратегії.

Перше знання: не думайте про американський імперіалізм як про «паперового тигра», це справжній тигр, який їсть людей. Не думайте, що американські політики – джентльмени, вони не філантропи, вони надзвичайно лояльні до своєї країни і своїх виборців, їх нелегко купити, їх єдина лояльність – до виборців, і вони зроблять все, щоб їм допомогти.

Друге знання: не чекайте, що США постійно роблять помилки; у США є ідеальний механізм виправлення помилок. У кожного президента – свої концепції і методи управління. Головна особливість США – якщо національна стратегія виявиться невірною, то нове керівництво негайно зробить поворот на 180 градусів, не проявляючи при цьому жодних емоцій, і поверне свою голову в іншу сторону швидше, ніж ви перегорнете сторінку книги.

Третє знання: США не надають великого значення ідеології та цінностям, вони цінують тільки економічні і торговельні інтереси (це тому, що американський духовний фундамент недоступний для Китаю. – НО).

Ядром американського імперіалізму є зовнішня торгівля, тому не варто занадто зловживати перевагами американців, особливо їх прагненням до профіциту торгового балансу.

Четверте знання: не підходьте до дверей американського президента з фанфарами і не кажіть: «Я перевершу вас, я заміню вас, я стану номером один у світі». Якщо у вас є можливість і бажання зробити це, робіть це потай і непомітно.

П'яте знання: Президенту США нема діла до кривдників, у нього багато союзників, але він ніколи не пожертвує своїми інтересами, щоб догодити союзникам. Тому не намагайтеся зблизитися з Президентом США, не кажучи вже про союзників Президента США.

Шосте знання: визнайте той факт, що американський бос є і світовим «босом». Ресурси, що в руках президента США, набагато перевершують наші. Ми можемо «обігнати їх по кривій», але така «крива» тимчасова, і ми все ще можемо потрапити в пастку на «прямій дорозі». У США є високі технології, ми ж тільки переварюємо і засвоюємо те, що отримуємо з США.

Сьоме знання: не згадуйте «обмін інформацією» перед США. Якщо ви вихваляєтесь плодами «обміну технологіями», то в очах США ви – «злодій». Не кажіть про «інтернет-економіку» перед президентом США. Інтернет, який ви використовуєте, був винайдений в США. І якщо ви будуєте будинок на чужому фундаменті, не кажіть, що у вас є на нього права власності. Стриманість не вбиває людей, а ось хвастощі можуть їх налякати.

Восьме знання: президент США – майстер ігрової стратегії, ніколи не дозволяйте американцям грати з вами в стратегічні ігри. Як тільки президент США вважатиме вас своїм ворогом, негайно у вас виникне велика проблема, і США не зупиняться, поки не досягнуть своїх цілей.

Дев’яте знання: не чекайте, що вибори в США змінять національну стратегію. Основна стратегія США не зміниться. Ідея «Зробити Америку великою знову» належить не тільки Трампу, а відбиває національну філософію США в цілому. Виборча система США може внести деякі корективи в стратегію, але національні інтереси США диктують те, що вони прагнуть до гегемонії. Тому не варто очікувати, що США взагалі скоротяться і підуть з міжнародної арени; не плутайте це з «відходом» Трампа.

Десяте знання: не будьте настільки наївними, щоб думати, що ви просто воюєте тільки з США. Всі дії американського президента мають «ефект метелика», тому що у США є величезний стратегічний альянс, і саме він є універсальною цінністю; як тільки президент США почне вживати дії, інші сили у світі підуть за його прикладом».

Наші інтереси: 

Корисна інформація про США і китайське сприйняття цієї держави. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи