Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 4

Ліваки, що захопили керівництво Демократичної партії США, створили небезпечний прецедент

Епопея з імпічментом, яка тривалий час тримала в напрузі Сполучені Штати, завершилась перемогою Дональда Трампа. Проте наслідки будуть ще довго впливати на політичне життя країни.

200207tramp-3.jpg

Дональд Трамп привітав голосування Сенату щодо імпічменту, де більшість підтримала його виправдання.
Дональд Трамп привітав голосування Сенату щодо імпічменту, де більшість підтримала його виправдання.

Прецедент, який створили демократи, є насправді дуже небезпечним. Справа в тому, що сама ідея імпічменту була закладена в Конституцію США як запобіжний захід на випадок, якщо Президент порушує закон і тим самим створює загрозу існуванню країни.

У всіх випадках, коли заходила мова про імпічмент, був своєрідний консенсус політичних сил, тобто звинувачення проти Президента підтримували не тільки його противники, але й однопартійці. Так було з Ендрю Джонсоном, коли у справі про незаконне звільнення ним військового міністра, Президента звинувачували представники його ж «Національного союзу». Так було з Річардом Ніксоном після Вотерґейтського скандалу, коли звинувачення проти нього підтримали і демократи, і його однопартійці республіканці. Те ж саме було з Біллом Клінтоном, коли звинувачення у лжесвідченні підтримали і республіканці, і його однопартійці демократи.

У ситуації з Дональдом Трампом представники Демократичної партії США вперше використали загрозу імпічменту як елемент звичайної політичної боротьби. Про імпічмент керівники Демпартії заговорили вже в день інавгурації. Що по суті вже є порушенням Конституції і взагалі американського законодавства, бо звинувачує Президента в тому, що він не здійснив, і навіть нема доказів, що він взагалі збирається порушити закон.

Далі йшла кількарічна тяганина з «розслідуванням» спецпрокурора, яке спиралось на фальшиве досьє і яке дало в кінцевому рахунку звичайний «пшик». Проте і після цього керівники демпартії не зупинились і затіяли виставу з імпічментом за висмоктаною з пальця підставою.

Про те, що уся ця вистава з імпічментом не є захистом законодавства (яким і покликана бути процедура імпічменту за законом), а є просто елементом політичної боротьби – свідчить чітке партійне розділення при голосуванні як в Палаті Представників, так і в Сенаті. В Палаті Представників, де зараз демократична більшість, демократи проголосували «за» імпічмент, республіканці «проти» – більшість голосів за демократами. В Сенаті, де більшість у республіканців, так само – демократи проголосували «за», республіканці «проти».

Цей прецедент небезпечний тим, що імпічмент втрачає свою функцію – захист від порушення конституційного ладу. Тепер завжди існуватиме небезпека використання імпічменту для нечесної політичної боротьби.

Отже тепер перед американськими державниками постає нова задача, яку ще навіть не всі усвідомили – створення нового законодавчого механізму, який не дозволить використовувати імпічмент як просто елемент політичної боротьби. Якщо такого механізму не буде створено, то епопеї з імпічментом переслідуватимуть практично кожного наступного Президента, що може врешті-решт просто паралізувати роботу державного апарату.

Наші інтереси: 

Уважно вивчаємо події в США, учимось на чужих помилках.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

США поступово рухаються до зміни державного устрою - про це ще будемо говорити.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

США поступово рухаються до зміни державного устрою - про це ще будемо говорити.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

врешті-решт, все стає зброєю