Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Нація-воїн: 14 березня Україна відзначає День добровольців

Пам’ятаючи про нинішніх добровольців, не забуваємо, що добровольцями були вояки Української повстанської армії, добровольці «Карпатської Січі», які у 1939 році з усієї України поїхали захищати незалежність Карпатської України. Добровольці перших визвольних змагань 1917-1922 років Січові стрільці. 

Добровольцями були гайдамаки. Козаки йшли боронити Україну за покликом душі. Століття бездержавності створили ситуацію, коли держава була в кожному. Армія починалася з кожного. Ця армія творила державу. Козаки створили державу Військо Запорізьке. Гайдамаки - народоправний простір «без холопа і без пана», пише Юрій Сиротюк на своїй сторінці у Фейсбук.

День українського добровольця установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості, нагадує Укрінформ.

пам'ятник добровольцям АТО на Троєщині в Києві, встановлений влітку 2016 року

Ця дата вибрана не випадково: 14 березня 2014 року прямо з Майдану перші добровольці відправилися на тренувальну базу в Нових Петрівцях, що під Києвом. Внесок першої хвилі добровольців важко переоцінити, адже на першому етапі війни Україна зіткнулася з тим, що далеко не всі професійні військові були готові захищати свою державу. Добровольчі батальйони дали змогу провести мобілізацію і підготувати професійну заміну добробатам.

На залізничних вокзалах у Києві та в 10 обласних центрах України відбудеться всеукраїнська акція до Дня українського добровольця, що відзначають 14 березня, повідомляє Радіо Свобода.

«У форматі флешмобу військові вшанують мужність і героїзм захисників незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України. Організатори заходу також мають на меті підкреслити увагу та турботу про учасників добровольчих формувань, зміцнити патріотичний дух у суспільстві», – повідомили в «Укрзалізниці».

Згідно з повідомленням, музичний флешмоб відбудеться в столиці на центральному залізничному вокзалі о 16:00, а також у Вінниці, Дніпрі, Житомирі, Львові, Миколаєві, Одесі, Рівному, Харкові, Хмельницькому та Чернігові.

Наші інтереси: 

Бути вдячними українським добровольцям. Пам'ятати про них.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи