Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Меркель допомагає Путіну: інтерв'ю з німецьким журналістом Борисом Райтшустером

Категорія:

В німецькому суспільстві дуже поширені русофілія і антиамериканізм. Відомий німецький журналіст Борис Райтшустер розповів про те, як настрої еліт в Німеччині сприяють будівництву газопроводу "Північний потік-2", як вплине вихід Британії з Євросоюзу на політику Берліна щодо України і Росії, яким чином Кремль монополізував у своїх інтересах пам'ять про Другу світову війну в Німеччині.

190220-borysraytshuster.jpg

Борис Райтшустер (нім. Boris Reitschuster; нар. 12 травня 1971, Аугсбург) — німецький журналіст.
Борис Райтшустер (нім. Boris Reitschuster; нар. 12 травня 1971, Аугсбург) — німецький журналіст.

Про це - в інтерв'ю сайту "Сегодня".

- Чому Німеччина проігнорувала протест проти "Північного потоку-2" країн-членів Євросоюзу, не кажучи вже про Україну?

- Тут можна кандидатську роботу писати. По-перше, глибинна причина, на мій погляд, це русофілія і антиамериканізм в німецькому суспільстві. У німецькому суспільстві чомусь дуже глибоко сидить стереотип ще часів Бісмарка, що Німеччині добре, коли вона біля Росії. Багато хто Росію і Путіна не поділяють. Тому така сильна симпатія до Росії. По-друге, еліті Німеччини притаманний вкрай критичний погляд на США. Це виражається в ЗМІ, де Трампа критикують куди жорсткіше і сильніше, ніж Путіна. По-третє, на цьому основному тлі прекрасно працює путінська пропаганда і путінські лобісти, вони це прекрасно вловлюють і розвивають. Їм чудово вдалося поширити наратив, що мати газопроводи з Росії дуже вигідно, а злі американці хочуть нам продавати свій дорогий скраплений газ. Але ми не піддамося американським імперіалістам. Я думаю, це головна причина.

Є інші чинники – корпорації, які на цьому потоці заробляють. Є ще така парадоксальна річ, багато людей уявляють, що Німеччина і Росія – це сусіди, багато хто має вельми відносне поняття про Україну та Білорусь. В їхній свідомості це щось таке маленьке, що недавно з'явилося на політичній карті Європи. І вічно з Україною якісь проблеми, а ось з Росією все зрозуміло. Так, Путін не демократ, там є проблеми, але Трамп адже теж поганий! Ось такий приблизно спосіб мислення.

- Чому такий антиамериканізм, якщо США – це визнана демократія, яка дуже вдало стримує Трампа?

- Антиамериканізм – це не міф, це можна подивитися на опитування, де 34% вважають Путіна надійним партнером, а тільки 10% Трампа. Є ці опитування. 50% відсотків вважають, що одна з причин погіршення безпеки – розширення НАТО. Тут потрібно звертатися до психіатра, а не до журналіста. Я можу припустити, що тут щось схоже на те, як підліток протестує проти батька. Американці після війни багато в чому є батьками демократії в ФРН. Вони, на відміну від СРСР з НДР, поставили Західну Німеччину на ноги, допомагали грошима і дали свободу. Вони не витягали з Німеччини інфраструктуру, як це робив СРСР. Берлінську стіну збудували тому, що з радянської частини Німеччини люди бігли до американської, а не навпаки. Таке відчуття, що це все багатьма забуте.

На мій погляд, це через те, що такий настрій у еліти і ЗМІ. Чому так? Є сильний специфічний лівий дискурс і тенденції. Ліві Америку сприймають як імперіаліста, як війну у В'єтнамі, як експлуатацію, а Росія за старою інерцією – це соціалізм. А то, що в Росії такий жорстокий вид капіталізму, що американський на цьому тлі просто відпочиває, цього розуміння немає. Ще любов до Путіна побудована на тому, що і він проти Америки. Це відноситься і до симпатій до ісламістських рухів, вони ж антиамериканськи налаштовані. Це еліти, суспільство різноманітніше. До речі, в елітах є і сильний антиізраїлізм, який, на мій погляд, є замаскованим антисемітизмом, але це спадок від лівих і їх критики США. У Німеччині антиамериканізм і антиізраїлізм йдуть разом з пропутінізмом і проісламізмом.

- Але чому не бачать війну Москви в Афганістані, війну в Чечні і проти Грузії, щоб не говорити тільки про Україну або Сирію?

- В лівому дискурсі Росія жертва, жертва поганого американського імперіалізму, Москва тільки пручається і реагує. І Путіна треба просто розуміти. Щодо України є різні версії. Жорсткі пропагандисти кажуть, що це екстрений захист Кремля, оскільки Україна ледь не перетворилася на колонію США. М'які пропагандисти і корисні ідіоти говорять, що так, Путін не має рації, але і американці його провокували. Як же українці так могли, піти на американські хитрощі? Мене такі підходи дратують, оскільки Україну позбавляють суб'єктності, інші за неї щось вирішують. Між іншим, ці ідеї просуваються в країні, яка колись окупувала всю територію України, яка несе відповідальність за звірства на території окупованої України і Білорусі. Але це все багатьма забуте, бо Росії вдалося навіть монополізувати пам'ять про Другу світову війну. У німців переважно почуття провини перед Росією, мало людей розуміють, що потрібно мати ще й почуття відповідальності перед Україною і Білоруссю.

- Тобто ця вина переноситься на Росію, а не на Україну і Білорусь, які були повністю окупованими?

- Так. Більш того, є міф, що українці – це фашисти. Не всі йому вірять, але навіть ті, хто не вірить, вони бачать націоналістичні настрої в Україні, іноді не розуміючи, про що йдеться. Показовим є тут історія про те, як розкрутили вітання "Слава Україні", яке подавали (російські пропагандисти – ред.) як фашистське вітання. Путінська пропаганда віртуозно ловить ці слабкі місця. Для німців якщо щось нагадує націонал-соціалізм – це табу. Це добре, але в Москві цим прекрасно зловживають.

- Тепер про Ангелу Меркель. Досить імовірно, що це останній її термін на позиції канцлера Німеччини. Як правило, на політиків, які не думають про переобрання, складніше тиснути корпораціям і бізнесу. Чому, на ваш погляд, вона лобіює "Північний потік-2"?

- Донедавна я думав, що вона якось протистоїть Путіну. Вона багато про це говорила. Але зараз у мене сумніви. Давайте подивимося не на слова, а на факти. Наприклад, хто зупинив Україну на шляху до НАТО 2008 року? Ангела Меркель. Хто зіграв вирішальну роль в тому, що Україні не дали зброю після нападу Росії? Ангела Меркель. Ще приклад – Мінські угоди. Можна вважати, що там Ангела Меркель обмежила агресію Росії, а можна вважати, що вона там закріпила російські позиції. Росія прекрасно живе з "Мінськом-2", їм комфортно. Далі – санкції. З одного боку, вона їх просувала. З іншого боку, санкції не критичні для Путіна, вони не є небезпечними для РФ. Зараз "Північний потік-2". І це не все. Я можу розповісти і інші історії. Скажімо, коли були протести проти відвідування Путіна, державні німецькі ЗМІ це замовчували. Коли була зустріч з Путіним, питання йому задавати було не можна. Меркель з ним говорила без перекладача. Німеччина видала одного з головних обвинувачуваних у справі торгівлі наркотиками російським посольством в Аргентині, де був зв'язок з Миколою Патрушевим. Цей чоловік сказав, що все розповість, як держава залучена до торгівлі наркотиками, щоб його тільки не видавали до Росії. І раптом він був виданий в РФ.

Якщо на все це дивитися, Путін може бути задоволений позицією Меркель. Навіть якщо ми згадаємо її візит до Сочі, де вона сказала, що стурбована свободою преси в Росії. Це вже похвала для Путіна! Яка свобода преси, яка заклопотаність? Там знищена свобода ЗМІ. Не знаю, може, вона боїться конфлікту з соціал-демократами, які при постійному конфлікті з РФ починають розповідати, що консерватори хочуть війни з Росією, а ми за мир. Я не знаю, чому вона так поводиться. І ось цікаво, Путін не втручався в політичну боротьбу в Німеччині. Не можу стверджувати, але можу зробити припущення, між Меркель і Путіним немає симпатій, але як мінімум є домовленість про ненапад, політична відлига.

- Історія з виходом Британії з Євросоюзу вплине якось на поведінку Німеччини і всього Євросоюзу, чи буде Берлін податливіший Москві?

- Для України це велика біда. Англія – ​​країна, яка більше всіх, крім східних європейців, усвідомлює небезпеку кремлівського режиму. Вони, на жаль, на гіркому досвіді цього навчилися. Це країна, яка, на відміну від німецького інфантильного пацифізму, готова чинити опір. Зараз вони йдуть з ЄС. Таким чином зміщується баланс в сторону ніжнішого поводження з Путіним. Для України це погано.

- Як працює пропаганда Росії в Німеччині?

- Я написав цілу книгу про це. Це ті ж способи, які використовував КДБ і Штазі (Штазі, таємна поліція – Ред.). Однак зараз вони сучасніші: якщо раніше були листи до редакцій газет, то зараз це тролі, впливові люди, як Герхард Шредер, який діє тут як прес-секретар Путіна, це групи лобістів, яких ходять на кожне ток-шоу, де говорять про Україну і конфлікт з Росією. Це колишні міністри. Цілий хор.

Їм потрібно віддати належне. Вони створили такий контекст, де мене, наприклад, вважають радикалом. У Німеччині можна сказати, що Путін авторитарний лідер і що в Росії порушуються права людини. Але коли я кажу, що там мафіозний режим, що вони розпалюють мову ненависті і війни, що вони розпалюють війну – це не хочуть чути і сприймати. Раніше часто з таких ток-шоу телефонували і запитували, що я став би говорити в ефірі. Як тільки говорю про мафіозну і чекістську складову, про розпалювання ненависті і війни, часто тут же запитання – а ви ось такі речі стали б висловлювати в ефірі? Ага, до побачення! Це успіх путінської пропаганди, вони змішали ракурси, їм вдалося нав'язати людям сприйняття проблемної країни, але в якій "не так все погано", а тим більше, що вони теж "жертви американців".

Цікаво, що багато німців вірить в те, що Росії було обіцяно, що не буде ніякого розширення НАТО. Вірять у те, що "п'яний українець" Хрущов подарував Крим Україні по п'янці. А то, що Хрущов не українець, що він на той час не одноосібно керував СРСР, що там були конкретні економічні причини передачі – цього немає. З точки зору пропаганди – це колосальний успіх. Велика майстерність. Але з точки зору Німеччини та наших інтересів – це провал. Люди, які з цим борються, – це як Дон Кіхот, тому що немає політичної волі еліти з цим боротися. Так, у нас демократія, чи не всевладдя Путіна, але якби було прийнято рішення з цим кремлівським впливом боротися – була б інша картина світу. Але курс на те, щоб не дратувати Росію, поводитися тихо.

За Україну прикро, тим більше, що багато в Україні вірять, що Меркель друг. Але якщо подивитися на дії, де ж ця дружба? Зараз ще "Північний-потік-2". Це ніж в спину економіці України. А Скабєєва на центральному телеканалі Росії говорить: ми добудуємо "Північний потік-2" і грохнемо Україну! Німецькі ЗМІ про це мовчать. Чому це не тема? Це ганьба. Хоч і потім Скабєєва запевняла, що це було іронічне цитування слів Клімкіна. Але як це дійшло до більшості глядачів? Хіба такі "жарти" допустимі? Хіба це не страшна гра з вогнем? 80 років тому був пакт Ріббентропа-Молотова, ми, німці, повинні бути дуже чутливі і делікатні. В цьому плані мені соромно за свою країну.

Наші інтереси: 

Дивитися не на слова, а на факти. Розуміти, що таке гібридна війна.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Об'єднання Німеччини разом з входженням НДР інфікувало марксизмом-ленінізмом всю країну.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Об'єднання Німеччини разом з входженням НДР інфікувало марксизмом-ленінізмом всю країну.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Точно! Крім того і Путін і Меркель "родом" саме зі східної Німеччини. І не виключено, що Меркель "на гачку".