Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Трамп і Мей: союз Штатів і Королівства традиційно сильний, кризи в стосунках нема

Щойно на прес-конференції Трампа і Мей таки прозвучало кілька цікавих заяв - про Україну та зустріч у Гельсінкі в тому числі. Що показово - обоє фонтанують взаємними компліментами попри вал публікацій ЗМІ про скандал і погані стосунки Трампа-Мей після саміту G7. Вочевидь непорозуміння дійсно були, бо Трамп кинув репліку, що весь час у Британії провів з Мей і побачив, що вона розумний і жорсткий лідер: "tough negotiator and a very smart, very tough, very capable woman".

З приводу вчорашнього саміту країн-членів НАТО спільна позиція обох - Альянс стане лише сильнішим, результати вчорашніх переговорів були успішними і надихаючими для лідерів НАТО і т.д. і т.д. (поки трохи спірно, хоча Макрон озвучив те саме). І тут Мей могла говорити цілком спокійно, бо UK якраз одна з шести країн, включно зі Штатами, яка витрачає більше 2% ВВП на оборону. 

Уже під час питань журналістів про переговори з Путіним, Мей  знову згадала саміт і зазначила, що саміт зробив НАТО сильнішим і це важливо, бо переговори з Путіним слід вести з позиції сили - і саме це вона радила Трампу під час їх зустрічей в Сполученому Королівстві.

Трамп знову роздав ФРН за "Північний потік-2":
"To me it's a tragedy. I think it's a horrible thing" - з акцентом, що важко вести переговори, коли один із ключових союзників платить і платитиме ще більше РФ. Не дослівний переклад:
"Як можна працювати на мир з позиції сили, коли хтось має такий вплив на твою країну? З цим не можна працювати з позиції сили, ти втрачаєш її. Я думаю це погано для ФРН, для народу Німеччини. І відверто кажучи - для НАТО теж".  І це теж вірно.

Журналісти штормили його питаннями про зустріч із Путіним, але витягнути з Трампа щось нове майже не вдалось:

"У понеділок у мене буде зустріч з президентом Путіним. Ми говоритимемо про Україну, Сирію, Близький Схід, непоширення ядерної зброї".

Якщо на саміті НАТО в основному він згадував Сирію, то тут - постійно звучала Україна і Крим. Кореспондента CNN він продинамив як "fake news", натомість журналіст із "FOX" поштормив президента щодо Криму з формулюванням "як можна поліпшувати стосунки з РФ, коли вона окупувала частину іншої країни?".

І тут знову Трамп прикрився тезою, що це наслідок жахливої політики адміністрації Обами (свята правда), що від нього він успадкував низку таких катастроф і буде вирішувати їх одна за одною - і знає як їх вирішити.  Ще кинув фразу, що при Трампі в Білому домі - такого б точно не сталось. А з приводу майбутніх переговорів - "we will see what happens".

Журналістка з NBS запитала, чи своїми деструктивними діями в НАТО Трамп підігрує інтересам Путіна, який давно мріє про розвал НАТО. На що Трамп відповів, що збільшення витрат країн НАТО не безпеку, посилення Альянсу, санкції США - явно не грають на користь Путіна і якщо хтось у РФ радів його перемозі - вже пожалкували. І далі наступне: "We have been far tougher on Russia than anybody" ("Ми були набагато жорсткіші з Росію, ніж будь-хто інший").

Схоже, що Мей і Трамп дійсно утрясли всі свої непорозуміння, особливо щодо Брекзіту й торгівлі після виходу UK з ЄС.

Мей явно налаштовувала Трампа провести зустріч із Путіним в жорсткому стилі, згадавши отруєння Скрипалів і новий випадок отруєння британських громадян "новачком" нещодавно.

А щодо понеділкової зустрічі з Путіним - передбачувано мало конкретики, як і на саміті НАТО. У відповідь одному з журналістів Трамп буквально сказав, що він не може щось сказати, бо інакше втратить перевагу на переговорах.

Коротше, він і в політиці веде себе як бізнесмен - мало каже, використовує різні форми шантажу і полюбляє жорсткі переговори. Вочевидь тому не хоче окреслювати будь-які червоні лінії до самої зустрічі. Й коментуючи зустріч з Путіним - Трамп кілька разів зазначив, що має невисокі очікування. Типу такі переговори займають багато часу, як зараз видно з процесу з КНДР.

Якось так. Найцікавіше: Трамп і Мей заявили, що союз Штатів і Королівства традиційно сильний, кризи в стосунках нема; НАТО укріплюється; Трамп знову наїхав на ФРН, Північний потік-2 і вплив росіян на Німеччину та ЄС в цілому, що є неприйнятним для НАТО; Україна буде на чільному місці під час переговорів у Гельсінкі.

Що від них чекати - складно зрозуміти, але це вже інше питання.

Наші інтереси: 

Штати та Британія - найвпливовіші союзники України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи