Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Wikipedia на знак протесту припинила роботу в чотирьох країнах Європи

Категорія:

Італійська, іспанська, латиська, а також польська версії порталу Wikipedia виявилися 4 липня недоступними для користувачів. Замість сторінок сайту під час переходу за відповідними посиланнями в цих країнах можна побачити повідомлення про майбутнє голосування в Європарламенті за директивою про авторське право в інтернеті, передають латиський портал Mixnews.lv, Бі-бі-сі, а також TechCrunch. 

"Якщо пропозицію (влади ЄС) буде схвалено в її поточній версії, в інтернеті будуть істотно ускладнені такі дії, як, наприклад, обмін новинами в соціальних мережах або доступ до них через пошукові системи", - йдеться в повідомленні порталу. Крім того, в такому випадку сама Wikipedia, як підкреслили її представники, "буде схильна до ризику закриття".

"Ми хочемо продовжувати надавати (своїм користувачам) можливість працювати з відкритим, безкоштовним і перевіреним контентом. І ми закликаємо всіх членів Європейського парламенту голосувати проти нинішнього тексту цієї ініціативи, відкривати його для обговорення і розглядати численні пропозиції щодо захисту доступу до знань від Wikipedia", - додали представники порталу.

Влада ЄС, згідно з повідомленням на сайті, закликає відмовитися від ст. 11 і 13 цього законопроекту. Остання, як вказує TechCrunch, наділяє платформи відповідальністю за порушення авторських прав їх користувачами і підштовхує, таким чином, сайти до попередньої фільтрації всього завантаження контенту. Перша стаття, тим часом, призначена для новинних агрегаторів. Вона, за даними порталу, вводить "податок на посилання", згідно з яким, їх зобов'яжуть платити за копіювання фрагментів журналістських матеріалів.

Італійська версія Wikipedia, як уточнює TechCrunch, була недоступна ще з 3 липня. Наступного дня до неї приєдналися версії порталу в інших країнах ЄС. Відповідні рішення, за інформацією порталу, приймаються окремо кожним місцевим співтовариством редакторів. Скільки саме триватиме бойкот, на сайті Wikipedia не вказується, проте наголошується, що портал не працюватиме в цих країнах і 5 липня, під час голосування за нормами щодо авторських прав в Європарламенті.

У кінці червня законопроект директиви вже схвалив комітет з правових питань Європарламенту. У разі прийняття цих поправок роботи мають автоматично видаляти будь-який пост, в якому неправомірно використовується будь-який контент, захищений копірайтом, наприклад, фото, малюнок або кадр з фільму. Таким чином, серйозної шкоди, як вказує австрійська газета Der Standard, може бути завдано "культурі мема".

 


Ультраіндастріал закручує гайки. Цього слід було очікувати. Євросоюз тяжіє до Китаю і Росії. 

Наші інтереси: 

Зберегти вільний інтернет!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Фактично це введення цензури в Інтернеті!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Фактично це введення цензури в Інтернеті!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!