Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українці розробили інтернет-платформу для захисту державної мови

Український стартап AxDraft розробив платформу, яка допомагає безкоштовно і швидко підготувати документи для захисту прав споживачів на отримання інформації українською мовою.

У кейсі "Захистити українську мову" є зразки скарг на порушення законодавства про мову у закладах харчування, супермаркетах та інтернет-магазинах.

Користувачеві потрібно лише зареєструватись, відповісти на кілька запитань і заповнити дані. Інформація автоматично переноситься між документами користувача. Документ буде індивідуалізований у відповідності до вимог користувача, вичитаний і відформатований.

Зразки документів розробила громадська організація "Незалежні".

"Завдяки таким формам скарг Держпродспоживслужба неодноразово проводила перевірки та складала постанови про адмінправопорушення за порушення правил торгівлі", - каже юрист Олександр Золотухін.

За словами юриста, нещодавно власника закладу притягнули до адмінвідповідальності за відсутність маркування цінників, а також ненадання відповіді на скаргу.

Якщо в кафе чи супермаркеті відмовляються обслуговувати українською, немає меню державною мовою, або ж посадовець виступав без перекладу, одним із ефективних способів захистити свої права є подання скарги та інформаційного запиту.

"Українська мова є єдиною державною мовою на території України. Вона вільно і обов'язково використовується не лише в державному, але й приватному секторі. До цього числа входять і відносини між споживачами", - говорить юрист.

Треба захищати права україномовних громадян. Колоніалізм - це коли ви культуру колонізатора знаєте краще, ніж свою. Це елементарно і описано в усіх підручниках з postcolonial studies. Нам залишається просто це усвідомити: що ми всі, без різниці віку й рівня освіти, досі знаємо російську культуру краще, ніж свою. Це діагноз.

Наші інтереси: 

Будьмо активними, змінюймо становище на краще.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи