Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Кому загрожує старече слабоумство

Кому судилося зберегти свій розум, а хто, на жаль, перетвориться в злих чи наївних маразматиків, які стануть баластом на плечах власних онуків і дорослих дітей ?!

Академік Бехтерєв, той самий, що присвятив життя вивченню мозку, якось зауважив, що велике щастя померти, не розгубивши на дорогах життя розум, буде дано лише 20% людей. Решта до старості, на жаль, перетворяться в злих чи наївних маразматиків і стануть баластом на плечах власних онуків і дорослих дітей. 80% - це значно більше, ніж число тих, кому за бездушною статистикою судилося захворіти на рак, хворобу Паркінсона або злягти в старості від крихкості кісток.

Для того, щоб увійти в майбутньому в щасливі 20%, постаратися доведеться вже зараз.

Відомий радянський поет Заболоцький вивів універсальний рецепт здорового життя, який, пам'ятається, змушували заучувати напам'ять всіх учнів середньої школи. Так-так, той самий чотиривірш:

«Не дозволяй душі лінуватися, 
щоб в ступі воду не товкти, 
душа зобов'язана працювати і день, і ніч, 
і день, і ніч».

На ділі з роками починають лінуватися практично всі. Парадокс - ми багато працюємо в юності, щоб не мати проблем в старості. А виходить навпаки. * Чим більше ми заспокоюємось і розслабляємося, тим більшої шкоди приносимо собі. *

Рівень запитів зводиться до банального набору: «смачно поїсти - вдосталь поспати». Зникають турботи про хліб насущний. Інтелектуальна робота зводиться до розгадування кросвордів. 
Зате непомірно зростає рівень вимог і претензій до життя і до оточуючих: «Я-то труднощів сьорбнув, тепер ти покрутити!» 
Тисне вантаж минулого, але ж воно не завжди буває простим. 
Зростає категоричність і відсоток ценочних суджень. 
Роздратування від нерозуміння чогось виливається в відторгнення дійсності.

Людина, сам того не помічаючи, глупеет, а то і зовсім перетворюється в самодура, збільшуючи прірву між собою і навколишнім світом.

Стає ворожим, глухим і сліпим до заклику близьких. 
Втрачає фізичну та інтелектуальну форму. 
Страждає пам'ять, здатність до мисленню. 
І поступово людина віддаляється від реального світу, створюючи свій, часто жорстокий і ворожий, болючий фантазійний світ, з якого кожному, хто стикається з ним, хочеться втекти якнайдалі, світ за очі.

Найбільше слабоумство загрожує тим, хто прожив життя, не змінюючи своїх установок.

Такі риси як надмірна принциповість, наполегливість, консерватизм скоріше приведуть в старості до недоумства, ніж гнучкість, здатність швидко змінювати рішення, емоційність. «Головне, хлопці, серцем не старіти!» - написав інший відомий російський класик. Той, що в віці майже вісімдесяти років одружився на жінці на 40 років молодше за себе. І, кажуть, досі щасливий.

Перші ластівки.

Слабоумство ніколи не приходить раптово. Слабоумство - не божевілля і навіть не психічне відхилення, і вже тим більше не хвороба. Тому і відстежити його початок неймовірно складно.

Воно прогресує з роками, набуваючи все більше і більше влади над людиною. Те, що зараз всього лише передумови, в майбутньому може стати благодатним грунтом для паростків недоумства.

Ось деякі непрямі ознаки, що вказують на те, що Вам, можливо, варто зайнятися апгрейдом мозку.

1. Ви стали болісно сприймати критику, в той час як самі занадто часто критикуєте інших.

2. Вам не хочеться вчитися новому. Швидше погодьтеся на ремонт старого мобільного телефону, ніж будете розбиратися в інструкції до нової моделі.

3. Ви часто вимовляєте: «А ось раніше» , тобто, згадуєте і ностальгуєте за старими часами.

4. Ви готові з захватом розповідати про щось, незважаючи на нудьгу в очах співрозмовника. Не важливо, що він зараз засне, головне: те, про що Ви говорите, цікаво Вам ..

5. Вам важко зосередитися, коли Ви починаєте читати серйозну або наукову літературу. Погано розумієте і запам'ятовуєте прочитане. Можете сьогодні прочитати половину книги, а завтра вже забути її початок.

6. Ви стали міркувати про питання, в яких ніколи не були обізнані . Наприклад, про політику, економіку, поезії або фігурному катанні. Причому Вам здається, що Ви настільки добре володієте питанням, що могли б прямо завтра почати керувати державою, стати професійним літературним критиком або спортивним суддею.

7. З двох фільмів - твір культового режисера і популярна кіноновели / детектив - Ви вибираєте друге. Навіщо зайвий раз напружуватися? 
Ви взагалі не розумієте, що цікавого хтось знаходить в цих культових режисерів.

8. Ви впевнені, що інші повинні підлаштовуватися під Вас, а не навпаки.

9. Багато в Вашому житті супроводжується ритуалами. Наприклад, Ви не можете випити свій ранковий кава з якої-небудь іншої гуртки, крім своєї улюбленої, що не нагодувавши попередньо кота і не перегорнувши ранкову газету. 
Випадання навіть одного елемента вибило б Вас з колії на цілий день.

10 .Тимчасовий Ви помічаєте, що тиранія оточуючих якимись своїми вчинками, причому робите це без злого умислу, а просто тому, що вважаєте, що так - правильніше.

Апгрейд мозку!

Зауважте, найсвітлішими людьми, до самих похилого віку зберігають розум, як правило, є люди науки і мистецтва, тобто ті, кому за службовим обов'язком доводиться напружувати свою пам'ять і здійснювати щоденну розумову роботу. Більш того, їм доводиться весь час тримати руку на пульсі сучасного життя, не відставати від модних тенденцій і навіть у чомусь випереджати їх. Така «виробнича необхідність» і є гарантія щасливого розумного довголіття.

1. Кожні два-три роки починайте чомусь вчитися. Звичайно, Вам не обов'язково вступати до інституту і отримувати третє чи навіть четверте освіту. Але Ви цілком можете пройти короткостроковий курс підвищення кваліфікації або освоїти абсолютно нову професію. Стара суфійської притча: «Учень мудреет в очах Бога, але молодіє в очах людей!»

2. Оточуйте себе молодими людьми. У них Ви завжди зможете набратися всяких корисних речей, які допоможуть Вам завжди залишатися сучасним.

3. Якщо Ви давно не впізнавали нічого нового, може бути, Ви просто не шукали?

4. Час від часу вирішуйте інтелектуальні завдання і проходите всілякі предметні тести, благо того і іншого зараз більш ніж остаточно в Інтернеті.

5. Постійно вивчайте іноземні мови. Навіть якщо Ви не будете на них розмовляти і не вивчите мову як слід, все одно необхідність регулярно запам'ятовувати нові слова допоможе тренувати пам'ять.

6. Зростайте не тільки вгору, але і вглиб! Діставайте старі підручники і періодично згадуйте шкільних та вузівських програму!

7. Займайтеся спортом! Регулярне фізичне навантаження до сивого волосся і після - дійсно рятує від слабоумства.

8. Частіше тренуйте пам'ять, змушуючи себе згадувати вірші, які колись знали напам'ять, танцювальні па, програми, які розучували в інституті, номери телефонів старих друзів і багато іншого - все, про що зможете згадати.

9. Розбивайте звички і ритуали ! Чим більше Ваш наступний день буде відрізнятися від попереднього, тим менше ймовірність, що Ви «закоптити» і прийдете до недоумства. Їздите на роботу по різних вулицях, відмовтеся від звички замовляти одні й ті ж страви, займайтеся тим, чого ніколи раніше не вміли

10. Давайте більше свободи іншим і робіть якомога більше самі. Чим більше спонтанності, тим більше творчості. Чим більше творчості, тим довше ви збережете розум і інтелект!

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи