Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Зближення країн Міжмор'я суперечить намірам Росії, – експерт-міжнародник

Категорія:

Спецтема:

«Шантаж міжнародної спільноти та інформаційний тероризм – головна зброя сучасної Росії», - зазначив російський експерт-міжнародник, політолог Олександр Ситін, – «І будь-які кроки до зближення країн у Центрально-Східній Європі суперечать її намірам».

 

sytin.jpg

Олександр Ситін, політолог, російський опозиційний експерт-міжнародник

Під час проведення в Чернівцях Міжнародного форуму «Міжмор`я – від інформаційного проекту до цивілізаційної реальності» російський експерт-міжнародник О. Ситін  розмірковував про вплив Російської Федерації на політику країн Балто-Чорноморського регіону.

«Будь-які інтеграційні процеси в Центрально-Східній Європі, включаючи політико-економічний альянс в Балто-Чорноморському регіоні, в Кремлі розглядають як такі, що суперечать інтересам РФ. Тому, варто очікувати, що Росія буде перешкоджати реалізації таких об’єднань.

В цьому контексті політика РФ буде спрямована на дестабілізацію як Європейського союзу, так і регіону «Міжмор’я», - сказав експерт.

Говорячи про «фактор Кремля» в Центрально-Східній Європі, російський політолог виділив низку пов’язаних з цим загроз для країн регіону.

«….зараз РФ не готова до відкритої військової агресії проти країн на континенті. Вся військова загроза з боку Росії може втілюватися виключно в гібридній формі. Кремль просто не готовий до такої війни. Всі заяви про переозброєння російських військ носять пропагандистський характер та мають на меті шантаж міжнародної спільноти. На цьому все і закінчується. Власне, тому механізми стримування російської військової агресії в Європі, якими володіє НАТО, є достатніми.»

От інші загрози є більш суттєвими. В першу чергу це інформаційна складова.

Інформаційну діяльність Росії на сьогоднішній день можна кваліфікувати як інформаційний тероризм. При цьому, це явище не варто зводити до виключно діяльності деяких телеведучих, чи телеканалів, як наприклад Russia Today.

Ведучі можуть мінятися, агентства закриватися. Інформаційна агресія залишається постійною.

Третя загроза – фінансовий тероризм (хоча це не зовсім коректний термін для опису того, що я маю на увазі). Мова йде про фінансування та підтримку РФ будь яких сепаратистських рухів в Європі. В цьому контексті варто згадати про підтримку Кремлем сепаратистів на Донбасі та Осетії.

Також О. Ситін звернув увагу європейських політиків та експертів, що брали участь в міжнародному форумі, на системні маніпуляції демократичними принципами та цінностями з боку інтегрованих в державний апарат РФ російських політтехнологів.

«Правляча еліта Росії та експертне середовище що обслуговує її інтереси добре засвоїли цінності західних демократій. Проте це засвоєння має своєрідний характер.

Демократичні принципи та механізми використовуються Кремлем в недемократичних цілях. На практиці це виражається у використанні Росією специфіки функціонування принципів західних демократій для руйнування цих демократій, та і системи міжнародного права взагалі.

Використовуючи ці механізми, зокрема свободу слова і т.п., Росія сприяє розвитку та поширенню в Європі радикальних рухів, зокрема ультраправих, які дестабілізують соціально-політичну ситуацію, в Балто-Чорноморському регіоні зокрема. Власне, опосередковано це впливає на погіршення відносин України з її західними сусідами».

Підсумовуючи сказане, російський експерт сформулював свій рецепт протидії агресивній політиці Кремля в Балто-Чорноморському регіоні: «Щоб локалізувати ці загрози європейські країни, зокрема країни Балто-Чорноморської вісі повинні бути уважними, поміркованими і максимально мобілізувати свої зусилля для здійснення спільної, скоординованої політики на цьому напрямі».

Джерело

Наші інтереси: 

Гарний рецепт протидії : "Думай, аналізуй, дій в координації з партнерами!"

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи