Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Польські нотатки: життя у Кракові. Ціни і харчі

Категорія:

Англійську мову в Кракові знають погано. Поляки, які проводять екскурсії для туристів, говорять англійською не дуже добре, а у рекламних матеріалах, що я взяла в інформаційному туристичному центрі Старого міста, знайшла лексичні і граматичні помилки.

Продовжую розповідати про мою пригоду у Кракові.

Так-так, це саме пригода. Я вирішила тут пожити не як турист, а побачити життя поляків зсередини: зняла кімнату у пана-поляка в двокімнатній квартирі (а це коштує 600 злотих на місяць), купила проїздний на громадський міський транспорт, про що писала в попередній статті, і почала жити «польським життям». А воно у Кракові дуже спокійне, повільне – не порівняти із Києвом!

Польські пані-сусідки виявляють до мене неабиякий інтерес. Питають, хто я і звідки, бо чують, що я погано говорю польською. Коли кажу, що є вчителькою англійської мови, бачу непідробне пошанування. Починають розказувати, що ходили колись на курси англійської мови для сеньйорів (тобто для тих, кому 60+). Але поляки Кракова погано знають англійську. Тобто це – міф, що можна не знати польської мови, а порозумітися з поляком по-англійськи. Молодь більш-менш говорить, але коли починаєш говорити, виявляється, що ця молодь – з України!

Поляки, яких мені доводилося чути в центрі (що проводять екскурсії для туристів) дуже погано говорять англійською. Навіть у рекламних матеріалах, що я взяла в інформаційному туристичному центрі Старого міста, знайшла як лексичні, так і граматичні помилки.

Але тема сьогоднішніх нотаток – продукти харчування. Тож приступаю до огляду.

Екзотичні фрукти (манго, авокадо) в польському Ашані можна купити значно дешевше, ніж в українському.

Польське молоко можна купити навіть менше, ніж за 2 злоті (якщо його купляти в крупних супермаркетах, а не в магазинчику поряд з домом). Якщо купляти у магазинчику поряд з домом, то воно коштує 2,30-2,60 злотих 1 літр (це – від 17 до 20 гривень).

Польські сири – то окрема безмежна тема. Тут їх стільки! На будь-який смак і гаманець. Я купляла дуже смачний сир навіть за 16 злотих (112 гривень!) А модний сир камамбер (120 грам) можна купити за 4 злотих. Хто знайде в Україні камамбер за 29 гривень, тому від мене камамбер!

Не буду більше про сири, які люблю і можу багато про них розповідати.

Розкажу про знамениті польські яблука. Хоча, насправді, про них особливо нема що розказувати. Їх так само багато, як і в Україні, і ціни приблизно такі самі.

А ось капуста броколі – дешевша. Дешевші різного роду джеми, які надзвичайно смачні. Я у Польщі вже не їм шоколад, без якого в Україні жити не могла! А їм різні джеми, які, до речі, є нізькослоджоними (тобто не дуже солодкими) і в яких можна відчути ягідки і кусочки фруктів.

Про якісь несмачні продукти не можу нічого сказати, бо поки що такі не траплялися. Хоча один раз купила несмачне масло. Але воно було найдешевшим (близько 3 злотих). Пачка масла (200 грам) тут коштує від 3 до 7 злотих. 

Але ось, що мене здивувало: в маленьких польських магазинчиках (що біля дому) продають терті буряки в банках, голубці в банках, салати різного роду в банках або у пластикових контейнерах.

Тобто поляки купляють 500 грам тертого буряку за 3-4 злотих замість того, щоб купити кілограм буряків за 2 злотих і зробити собі салат в 5 разів дешевше. До речі, буряки у магазинах продаються надзвичайно красиві – чисті, рівненькі (один в один). І смачні! Скільки купляла, жодного разу не траплялися погані або несмачні.

У поляків дуже багатого різного роду випічки. Купляла знамениті польські пончики, але не скажу, що у великому захваті. Тістечка, пироги і сирники – надзвичайно смачні. Але дорогі. Тут, до речі, на кожному кроці - пекарня або цукерня. Випити каву з тістечком обійдеться щонайменше 8-9 злотих!

Мої сусідки – польські пані – частенько щось печуть: пахне ваніліном і здобним тістом на коридорі принаймні раз на тиждень.

Але про польських пані і панів – то окрема історія.

Про них читайте тут

Наші інтереси: 

Знати, як живуть наші найближчі сусіди. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дуже цікавий репортаж, Олено! Продовжуй!!!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дуже цікавий репортаж, Олено! Продовжуй!!!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!