Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Через 16 років війни Афганістан залишається найбільшим в світі постачальником героїну

Категорія:

Після 16 років війни, на яку були витрачені мільярди доларів, на частку Афганістану досі доводиться 75% світових поставок героїну, і в цьому регіоні до цих пір фіксується найвища концентрація терористичних угруповань.

170824afganistan.jpg

Під час операції проти наркотиків в Афганістані
Під час операції проти наркотиків в Афганістані

У понеділок, 21 серпня, президент США Дональд Трамп оголосив про безліч істотних змін в американській стратегії в Афганістані, проте саму довгу війну в історії США неможливо виграти без боротьби проти наркотероризму.

Афганістан є однією з основних магістралей, по яких найбільші в світі угруповання наркоторговців надають безпосередню підтримку ісламському тероризму. Поки США не впораються з цією проблемою, Трамп не зможе виконати свою обіцянку здобути перемогу.

Наркотероризм - це термін, що описує взаємозв'язок між наркоторговцями і терористами. Наркотероризм проявляється в чотирьох різних формах:

  1. наркоторговці, які беруть участь у терористичній діяльності, щоб підтримувати торгівлю наркотиками;
  2. терористи, які продають наркотики, щоб фінансувати свої операції;
  3. організації, в рівній мірі зацікавлені в торгівлі наркотиками і терористичної діяльності;
  4. наркоторговці і терористи, які активно підтримують один одного.

Провінція Нангархар в Афганістані стала епіцентром цього чорного ринку. Тут склалися тісні симбіотичні відносини між торговцями героїном і терористичними угрупуваннями, такими як Хаккані і Талібан.

Наркоторговці віддають частину своєї виручки від продажу наркотиків Талібану в якості «закят» - обов'язкового пожертвування, яке є одним з п'яти стовпів ісламу. Командири Талібану також просять торговців героїном купувати для них зброю і боєприпаси і дозволяти бойовикам розміщуватися в лабораторіях перед атаками.

В обмін на таку допомогу Талібан захищає лабораторії з виробництва героїну від афганської поліції і військових. Талібан залякує і вбиває афганських громадян, які погоджуються співпрацювати з владою, і веде активний джихад проти афганського уряду, створюючи такі умови, в яких процвітають наркоторгівля і тероризм.

За даними Адміністрації з контролю за застосуванням законів про наркотики, приблизно 37% всіх терористичних угруповань так чи інакше пов'язані з незаконною торгівлею наркотиками. В останні кілька років це агентство разом з афганською поліцією переслідувало найбільших наркотерористів, використовуючи для цього відносно новий федеральний закон. 

У 2006 році в США був прийнятий федеральний закон про боротьбу з наркотероризмом, який зробив незаконним участь в наркоторгівлі з метою надання матеріальної підтримки терористичним організаціям та особам, причетним до терористичної діяльності.

Першою, визнаним винним у відповідності з цим новим законом, став Кхан Мохаммед (Khan Mohammed), громадянин Афганістану з провінції Нангархар, який був одночасно наркоторговцем і членом афганського Талібану.

«Хай Бог прямо зараз нищить [невірних], і ми теж будемо їх винищувати. За допомогою наркотиків або за допомогою зброї - це наша спільна мета», - сказав він, і його слова потрапили на плівку.

Мохаммеда заарештували в 2006 році, після того як Адміністрація з контролю за застосуванням законів про наркотики і підрозділ афганської поліції по боротьбі з наркотиками провели спільне розслідування. Його доставили в США, де визнали винним за звинуваченнями в торгівлі наркотиками і у наркотероризмі. Він отримав два довічні терміни.

Хаджі Багчі (Haji Bagcho), один з найбільших в світі наркоторговців, створив багато своїх героїнових лабораторій саме в провінції Нангархар. На частку його організації припадало приблизно 20% світових поставок героїну, про що свідчать дані Управління ООН з наркотиків і злочинності.

За один 12-місячний період Хаджі Багчі зумів продати 123 тисячі кілограмів героїну, чия оптова вартість склала 261 мільйон доларів, а «вулична» вартість обчислювалася мільярдами доларів.

Хаджі Багчі передавав гроші і зброю керівництву Талібану, закликаючи його витісняти «невірних» з Афганістану, і змушував фермерів вирощувати ще більше опію, щоб «ми могли робити героїн і вбивати невірних».

Його визнали винним у наркоторгівлі і наркотероризмі, засудили до довічного ув'язнення і наклали штраф у розмірі 254 мільйонів доларів. Хоча звинувачення в наркотероризмі пізніше було знято, Хаджі Багчі досі залишається у в'язниці за торгівлю наркотиками.

Згідно з доповіддю Управління ООН з наркотиків і злочинності 2016 року, на частку Афганістану припадає дві третини світових земель, виділених під вирощування опійного маку.

Згідно з доповіддю 2015 року, в Афганістані було вироблено 77% світових обсягів героїну, і провінція Нангархар є однією з основних героїнових провінцій Афганістану.

Згідно з доповіддю 2017 року, приблизно половину своїх доходів Талібан отримує завдяки наркоторгівлі.

Фермери в провінції Нангархар вирощують опійний мак, з якого отримують опій, який потім продають брокерам. Брокери продають його угрупованням, які володіють таємними лабораторіями, розташованими в горах. Саме там опій перетворюється на морфін і героїн. Торговці називають найчистіший героїн «spin mal». Цей чистий ін'єкційний героїн продається по всьому світу, в тому числі в США.

Варто зазначити, що серед поліцейських, митників і політиків в Афганістані спостерігається дуже високий рівень корупції. У багатьох афганських чиновників є контакти в афганському Талібані, пакистанському Талібані і в мережі Хаккані. Такий рівень корумпованості сприяє розквіту як наркоторгівлі, так і тероризму.

Протягом багатьох років збройні сили коаліції боролися з терористами в цьому регіоні – Тора-Бора, де Усама бен Ладен переховувався після терактів 11 вересня, розташований в горах Спінгар на півдні Нангархара.

У квітні США скинули надпотужну фугасну авіабомбу на тунельний комплекс «Ісламської держави» в Нангархарі. Однак це питання досі залишається відкритим.

Нова стратегія президента Трампа в Південній Азії повинна припускати повномасштабну боротьбу американських збройних сил проти терористичних угруповань, однак вона також повинна включати в себе боротьбу з наркотероризмом.

Будь-які спроби розгромити «Ісламську державу», мережу Хаккані, Талібан та інші терористичні угруповання виявляться успішними лише в тому випадку, якщо США знищать наркотерористів в провінції Нангархар і в усьому цьому регіоні.

Але до сих пір неясно, як США зможуть цього домогтися.

Наші інтереси: 

Боротьба з наркотероризмом не завершиться, поки це комусь вигідно.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Боротьба з наркоторгівлею - це спільна боротьба світової цивілізації за майбутнє!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Боротьба з наркоторгівлею - це спільна боротьба світової цивілізації за майбутнє!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!