Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Стартапи: досвід Україні у підтримці інноваційних проектів

Володимир Гройсман запропонував створити Раду інновацій і фонд для підтримки стартапів. Питання необхідності такого фонду порушувалося ще в липні 2016-го на зустрічі представників IT-сфери з президентом Петром Порошенком. Ініціатива для України більш ніж необхідна, але важливо зробити все правильно.

Якщо коротко, на першому етапі головне в державній підтримці стартапів — створити такі умови, у яких держава не буде заважати стартапам. Навіть не допомагати, а не заважати, трохи підтримувати, захищати. Щоб розробити правильну стратегію, можна вивчити міжнародний досвід та адаптувати його для себе.

Фінансування та правова підтримка: США

Питання фінансування для багатьох стартапів стоїть особливо гостро, тому з нього і почну. Головним орієнтиром у цьому напрямку можна вважати США. Європейський інформаційно-дослідницький центр наводить чотири основних напрямки фінансової підтримки, яку американське держава надає малому бізнесу.

Це гарантовані кредитні програми, венчурні програми, програми гарантування боргових зобов’язань та інвестиційні програми. Особливий інтерес для стартапів представляють інвестиційні та венчурні програми.

У США існує Адміністрація з питань малого бізнесу (Small Business Administration, SBA). Відділення SBA діють не тільки на федеральному рівні, але і в окремих округах і штатах. Зокрема, в SBA є офіс, який називають «голосом малого бізнесу».

Він стежить за діяльністю Конгресу і визначає, як закони, що приймаються, позначаться на бізнес-діяльності. Крім того, в Штатах інтересами малого бізнесу і стартапів займається Національний омбудсмен, є спеціальна ініціатива Білого Дому «Стартап Америка», а в 2012 році був прийнятий «The Jumpstart Our Businesses Startups Act» — закон, що спрощує залучення капіталу і наймання працівників.

Податкові пільги: Австралія

Програми, які проводить США, досить дорогі, хоч і ефективні. Приклад Австралії може бути більш застосовний в нашій ситуації.

В Австралії стартап може скористатися спеціальним пільговим періодом в оподаткуванні. Після закінчення звітного періоду стартапи, які не змогли вийти на прибуток, звільняються від податків зовсім.

Більш успішні компанії платять 55% належної суми. Програма постійно удосконалюється. З останніх змін — звільнення від податку на зростання капіталу на 10 років для інвесторів.

Більш докладно можна почитати про це у розділі "National Innovation & Science Agenda" на сайті австралійського уряду.

Стартап-візи: Австралія, Ізраїль

Ще один корисний інструмент з арсеналу австралійців — стартап-візи. Офіційно цей документ називається Business Innovation (Provisional) Visa. Така віза видається на 4 роки, після чого можна отримати постійну — Business Innovation (Permanent) Visa — і ПМП.

Стартап-віза дає можливість в’їжджати і виїжджати з Австралії необмежену кількість разів, заснувати в країні власний бізнес або розвивати існуючий, а ще — перевезти на Зелений континент сім’ю.

Під сім’єю слід розуміти не тільки дружину/чоловіка та дітей, а й партнера по цивільному шлюбу і будь-яких залежних від людини родичів.

Схожу візу пропонує Ізраїль. Підприємець, який планує заснувати в країні стартап, може отримати від держави грант за програмою Tnufa.

Розмір матеріальної допомоги може доходити до 52 тисяч доларів (200 тисяч шекелів — авт.). У разі успіху можна оформити візу експерта на 5 років, щоб розвивати проект.

Державний акселератор: Чилі

Гроші та візи — це ще не все. Держава може організувати навчання для засновників стартапів.

Так, в Чилі існує державний акселератор Start-Up Chile.

Програма розвиває стартапи, націлені на світовий ринок. Таким чином влада хоче створити для країни імідж одного зі світових центрів інновацій.

Фаундери можуть розраховувати на 40 тисяч доларів інвестицій, допомогу в оформленні документів, річну посвідку на проживання в Чилі (якщо вони іноземці). Це крім навчання і менторської підтримки.

До речі, робоча мова у акселераторі — англійська, рівень іспанської ніхто навіть не питає.

При всій любові до української мови, нам потрібно прагнути до того, щоб проводити свої галузеві заходи англійською і вибирати її як робочу мову фондів та івентів.

Гранти для наукомістких бізнесів: США

Фінансової підтримки особливо потребують високотехнологічні і наукоємні стартапи. У цьому плані лідером знову виступають США. У країні є дві великі програми: Small Business Innovation Research (SBIR) і Small Business Technology Transfer (STTR).

Обидві створені для того, щоб збільшити роль приватного сектору в розвитку інновацій, та надають гранти з федерального бюджету. Координує ці програми теж Адміністрація з питань малого бізнесу.

Україна може не створювати подібну програму з нуля, а підтримати і розвинути існуючу.

Наприклад, на базі КПІ п’ятий рік проводиться Sikorsky Challenge, куди залучають, в тому числі, і інвесторів. Цей захід теж можна вважати державною підтримкою, оскільки його проводить державний ВУЗ. При цьому фінансування залучається приватне.

Цільові програми та гранти: Сінгапур

Програми підтримки можуть бути орієнтовані не тільки на такі складні сфери, як космонавтика або генна інженерія.

У Сінгапурі є програми і гранти, спрямовані на вирішення практично будь-яких завдань. Є програма підтримки компаній, які навчають і допомагають у працевлаштуванні незаможним. Є гранти для стартапів, які розробляють технології для туристичної галузі. Є інкубатор, орієнтований на водні технології та захист навколишнього середовища. Таке враження, що будь-яку задачу Сінгапур намагається вирішити, залучаючи стартапи.

Це оригінальний підхід, який дозволяє державі отримати конкретні результати своїх вкладень. Думаю, Україна могла б протестувати подібний сценарій, підтримавши стартапи в якій-небудь одній важливій для країни галузі. Це може бути, скажімо, агрокультурний комплекс.

«Регіональні» стартапи: США

Стартап-екосистема в Штатах не обмежується Кремнієвою долиною. У Global Startup Ecosystem Ranking 2017 з 20 найкращих міст шість — у США.

В Україні зараз стартап-культура активно розвивається в Києві, непогані кроки в цьому напрямку робить Львів, а в інших містах практично нічого не відбувається, хіба що разові заходи.

Не всі хороші фахівці їдуть з регіонів до Києва чи за кордон — з різних причин. Вони можуть просто розтрачувати свій потенціал, а можуть працювати на умовах фрілансу, виконуючи завдання зарубіжних компаній. Так потенціал в особі цих самих фахівців втратить сама Україна.

Було б непогано підтримати професіоналів у створенні стартапів «на місцях».

Світовий досвід підтримки стартапів — практично готовий посібник для України. Нам залишається тільки грамотно його проаналізувати, вичленувати найбільш відповідні інструменти і вписати їх в комплексну стратегію.

Дмитро Волошин, співзасновник і CTO онлайн-майданчика для пошуку репетиторів Preply.

Наші інтереси: 

Вчимося, щоб стати кращими.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи