Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 5

Ядерні відходи можуть стати джерелом енергії: винайдено новий тип батарейок

Джерелом чистої енергії можуть стати ядерні відходи. Довести це вирішили вчені Брістольського університету, які розробили батарейку, що працює на ядерних відходах. Вони встановили ,що помістивши штучний алмаз близько до джерела радіації, можна отримати струм.

Показати свій винахід вчені змогли за допомогою джерела радіації (нікель-63), який в майбутньому хочуть замінити радіоактивним ізотопом вуглець-1. Його використовують на атомних електростанціях, в графітових блоках. 

«Це чудовий приклад того, як можна робити гроші буквально зі сміття, – розповідає професор матеріалознавства Том Скотт. – У Великобританії налічується понад 95 тис. тонн відпрацьованих радіоактивних відходів – потрібного для таких батарейок графіту».

Батарейки на ядерних відходах можна порівняти з лужними. Звичайна батарейка типу АА важить близько 20 грамів. Її енергетична щільність оцінюється в 700Дж/г. Цієї енергії вистачає на 24 години роботи. Батарейки на радіоактивних відходах містять 1 грам вуглецю 14 і можуть виробляти 15 Дж щодня.

Цей рівень вироблення теоретично розрахований на 5,730 років. Тобто загальна енергетична ємність такої батарейки налічує 2,7 Тераджоулів.

Вірогідно, що подібні батарейки не використовуватимуть в телефонах, але їх створення буде корисним для космічних супутників, кардіостимуляторів і дронів.

Наші інтереси: 

Корисно.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи