Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Верховна Рада просить США про статус основного союзника поза НАТО

Спецтема:

Верховна Рада України закликала Конгрес США укласти угоду з Україною про надання їй статусу основного союзника поза НАТО. Така умова дала б змогу Києву вплинути на припинення російської агресії, а також на запобігання розпалювання війни в Європі загалом. Водночас сподіватися на швидку відповідь Вашингтона щодо цього поки що не доводиться.

 

170324-ssha-ukrayina.jpg

США і Україна - геополітичні союзники
США і Україна - геополітичні союзники

Таку ідею дехто з політиків озвучує вже не перший рік. Однак тільки напередодні питання винесли на голосування до парламенту. За відповідну постанову №6111 проголосували 232 депутати. У документі значаться підписи керівників трьох фракцій – Блоку Петра Порошенка (БПП), Народного фронту (НФ) та Радикальної партії.

Підписанти висловлюють керівництву США щиру подяку за підтримку й наголошують, що Україна прагнутиме розвивати співпрацю аж до укладення прямої військової угоди. Такий союз також відповідатиме Будапештському меморандуму.

«Сьогодні ми звертаємося до наших партнерів із США та дякуємо їм за низку тих законів, що були зареєстровані ще починаючи з 2014 р., після того, як Росія напала на Україну, захопила Крим й окупувала Донбас, для того щоб нова адміністрація реалізувала ці закони щодо надання Україні летальної зброї, фінансової підтримки.

Також ми очікуємо, щоб Україна, нарешті, отримала статус основного союзника США поза НАТО. Це відповідатиме духу і букві зобов’язань США в рамках Будапештського меморандуму», – заявила представник комітету Ради в закордонних справах Світлана Заліщук.

Однак у кулуарах частина парламентарів зізнаються, хоча постанову й підтримали, на швидкий союз з Вашингтоном не сподіваються. «Навряд чи воно що-небудь дасть конкретне. Ми весь час спілкуємося із США: це робить президент, українська дипломатія. Але, очевидно, не буде зайвим, якщо звернеться і наша ВР. Гірше від цього точно не буде.

Цей меморандум не має жодних юридичних зобов’язань для його підписантів, на жаль. Тому сьогодні ми бачимо те, що бачимо», – заявив заступник голови фракції БПП Олексій Гончаренко.

«Це, звичайно, добре, що цю заяву схвалили. Та, на мою думку, шанси на те, що Трамп зараз дасть цей статус, мінімальні, – ми бачимо, що відкладається візит Порошенка до США… Короткострокової перспективи я не бачу, хіба що середньострокову. Але якби ми отримали цей статус, то це був би серйозний прорив», – сказав експерт з міжнародного права Вадим Трюхан в ефірі телеканалу «112 Україна».

За його словами, надання Україні статусу основного союзника поза НАТО – це пряма дорога до союзницьких відносин із США з усіма наслідками та практичними результатами. «Це м’які зобов’язання США захищати всіма способами та засобами ту державу, якій присвоєно статус стратегічного партнера серед держав – не членів НАТО.

Це, по суті, статус, який прирівнюється до статусу країни – члена НАТО. Тому для України це дуже серйозний прорив, зокрема, в умовах війни», – зазначив експерт. Він припустив, що відповідь можна буде отримати, коли буде організовано візит президента Петра Порошенка до США, а до цього жодних серйозних зрушень чекати не треба.

Зазначимо, ще 2014 р. до американського Конгресу внесли законопроект, який надавав цей статус Грузії, Молдові та Україні. Однак документ так і не ухвалили. На сьогоднішній день статус основного союзника поза НАТО отримали такі країни: Австралія, Аргентина, Афганістан, Бахрейн, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Кувейт, Марокко, Нова Зеландія, Пакистан, Таїланд, Республіка Корея, Філіппіни та Японія. Уперше цей статус законодавчо закріплено в США в 1989 р., за президента Джорджа Буша-старшого.

У разі отримання Україною такого статусу наша держава зможе отримати від НАТО військову допомогу. А до цього входить і постачання різного роду зброї – протитанкової, зенітної, стрілецької, захисних спецзасобів, а також бронемашин і вертольотів.

Також Україна зможе брати участь у спільних військових операціях, обмежених контртерористичних заходах, проводити дослідження військового характеру. Для Конгресу надання цього статусу не спричинить великих зобов’язань. Допомога союзника НАТО має рекомендаційний характер і надається лише на період, протягом якого країна відповідатиме зазначеним критеріям. Також угоду між США та Україною може бути розірвано в односторонньому порядку.

Очікується, що найближчим часом голова ВР Андрій Парубій направить текст звернення до Конгресу США, а МЗС – в адміністрацію президента Дональда Трампа.

Джерело

Наші інтереси: 

В умовах війни нові партнерські стосунки корисні для України, особливо з США. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи