Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Нацбанк заборонив російські платіжні системи

Нацбанк України ввів заборону на використання на території України російських платіжних систем Webmoney, Яндекс.Деньги, QIWI Wallet і Wallet one. Представлені цими платіжними системами послуги не узгоджені з фінрегулятором.

Про це повідомив телеканал UBR.

«У зв'язку з тим, що правила використання електронних грошей зазначених вище торгових марок Національним банком України не узгоджувалися, надання послуг з використанням цих торгових марок користувачам заборонено», - йдеться в тексті телеграми.

Яким чином Нацбанк буде стежити за дотриманням введеної заборони користувачами, не уточнюється. Сказано тільки, що замість вище згаданих платіжних систем буде діяти одна внутрішньодержавна - WebMoney.UA. Її робота вже узгоджена тим же документом, яким заборонені російські аналоги. 

Проте більшість українців не відчує заборону цих платіжних сервісів. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економічний експерт Олексій Лупоносов.

"Є чітка інструкція щодо платіжних систем, які можуть працювати в Україні. Ті, про які йдеться, офіційно не зареєстровані в Україні. Коли країна у стані війни, кожна платіжна система має бути контрольованою, звітувати Національному банку і СБУ. Ці структури мають бачити, куди ідуть гроші і що ними оплачують", - говорить експерт.

Випуск електронних грошей в Україні може здійснювати тільки банк. Банк повинен узгодити випуск із НБУ.

"В Україні діють альтернативні платіжні системи. Вони не такі поширені, але дотримуються чинного законодавства. Раніше схожі ситуації в Україні траплялися. Коли власники цих систем приведуть свою діяльність у відповідність до чинного законодавства, тоді їхні системи знову стануть доступними. На їхніх користувачах це не позначиться. Оплатити послуги чи товари вони не зможуть, але платіжним системам дали час, щоб розрахуватися з клієнтами", - говорить Лупоносов.

Найчастіше українці через ці системи оплачували послуги чи сервіси в інтернеті: "Найчастіше ними оплачували онлайн-ігри чи сумнівні сервіси. Реальні товари та послуги за інтернет-гроші не купують, бо ці системи незахищені", - наголошує експерт.

Наші інтереси: 

Варто знати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи