Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Про веганів та м'ясоїдів. Міжнародному Дню вегана присвячується

1 листопада в світі відзначають Міжнародний день вегана. Ви знали про це? Так отож. Цей інформаційний привід в Україні був майже непоміченим, за виключенням хіба що деяких дієтологів. Веганство стає все більш популярним. Майже 1 мільярд людей у світі харчується вегетаріанською їжею. Але веганство має свої правила, які не варто ігнорувати. 

Відомий український лікар-дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у Фейсбук пише про плюси і мінуси веганства:

"ВЕГАНСТВО відноситься до СУВОРОГО вегетаріанства, коли вживається виключно їжа РОСЛИННОГО походження, і навіть виключається мед.

Нагадаю, що існує також ЛАКТОвегетаріанство, коли дозволяються молочні продукти, та ЛАКТООВОвегетаріанство -- молочні продукти та яйця.

Майже 1 мільярд людей у світі харчується вегетаріанською їжею.

Причин цьому є багато: 
- одні так харчуються, бо змушені економити, а, коли фінансовий стан покращується, знову вживають м'ясо та рибу; 
- інші -- з гуманних позицій, бо шкодують тварин, яких утримують у неволі, нещадно експлуатують (наприклад, видоюють корів), жорстоко поводяться та вбивають; 
- треті -- переконані, що саме таке харчування найздоровіше.

В будь-якому разі, веганство має свої плючи та мінуси.

Почнемо з плюсів:
- високий вміст вітаміну С, різноманітних кольорових пігментів (каротиноїдів, таких, як бета- та альфа-каротин, лікопен, лютеїн), калію, магнію та клітковини.
- низький ризик ішемічної хвороби серця, гіпертонії, цукрового діабету 2 типу та деяких видів раку, зокрема, раку кишечника.
- низький вміст амінокислоти метіоніну (багато у червоному м'ясі), яка, на думку геронтологів, причетна до передчасного старіння.

Мінуси веганства:

- дефіцит дуже цінних амінокислот (погано для дітей та підлітків, які інтенсивно ростуть та можуть відставати у фізичному розвитку, мати підвищену схильність до інфекцій; для вагітних та жінок, які годують грудьми; а також для тих, хто зайнятий важкою фізичною працею);
- дефіцит вітамінів В12, А, Д, а також заліза, цинку та кальцію, частіше зустрічається анемія, вищий ризик інфекцій, зокрема, на туберкульоз, схильність до грибкових захворювань шкіри (дефіцит цинку).

Тому рішення про перехід на веганство має бути у свідомому дорослому віці, і варто дуже добре озброїтись знаннями про те, як отримувати якісний білок, комбінуючи крупи, бобові, як їх правильно готувати, додатково приймати залізо, цинк, вітаміни групи В (зокрема, В2 та В12), і Д.

Які помилки роблять вегани? 

Смажать. Смажена їжа -- це не лише додаткові калорії, але і нездорові жири, які, при надмірному вживанні спричинюють запалення, атеросклероз, мутації та прискорюють старіння.

Вживають багато солодощів та виробів із білого борошна. Ці продукти стимулюють надмірне виділення інсуліну, виснажують підшлункову залозу, сприяють відкладенню жиру в клітинах печінки (жировий гепатоз), порушують холестериновий обмін.

Для здорових людей оптимальним є ЗМІШАНЕ харчування, ніж раціон, який складається переважно або з рослинних, або з тваринних продуктів.

75% їжі має бути РОСЛИННОГО походження (різноманітні крупи, овочі, фрукти, ягоди, насіння, горіхи, бобові), 25% -- БІЛКОВІ (тваринного та рослинного).

І все ж, ВЕГЕТАРІАНСТВО (не веганство) таки корисне, особливо, ЛАКТООВОвегетаріанство. 

Такий вид харчування оптимальний для людей після 45+ віку, літніх та старих. Хоча за статистикою, лише 9% лактоововегетаріанців були довгожителями.

Тому кожен робить свій вибір у житті, але важливо цінувати життя інших!!

Наші інтереси: 

Цікаво. Повчально. Також читайте статті в тему.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Перехід до Нової Ери (Золотої доби) буде набагато важчим і довшим разом із скотобійнями.

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Перехід до Нової Ери (Золотої доби) буде набагато важчим і довшим разом із скотобійнями.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Повторю ще раз посилання до теми.
Яким буде світ, якщо всі стануть вегетаріанцями?

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ірина Чорна.
0
Ще не підтримано

В статті наведені полюси і мінуси... Виходить, що без духовного розвитку від хвороб ніяка система харчування не захистить... Хоча я особисто, вважаю що в рослинній їжі є всі необхідні людині мікроелементи.
Моїй донечці 12 років, з 2013 року вона лактовегетеріанка... кожного року проходимо медичне обстеження, здаємо розгорнутий аніліз крові в Сінево... Результати ідеальні, все в нормі. При чому в ідеальній серединці діапазону показників. Є маленький секрет)), читаємо матриці..)).
Було б гарно, якби 1-го листопада в Україні святкували день вегана.