Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Як Ілон Маск не знайшов школу для своїх дітей і відкрив власну

Світ:

Маск вважає дуже важливим дати дітям широку освіту і навчити їх критично мислити. Його школа керується не заздалегідь написаною шкільною програмою, а тим, що цікаво дитині в цей момент. «Деякі люблять математику, інші – мови або музику. Набагато логічніше засновувати навчальну програму на тому, що притягує дитину в той момент, коли вона вчиться, а не змушувати проходити заздалегідь написану програму», – вважає Маск.

Винахідника, підприємця і засновника SpaceX Ілона Маска по праву вважають трудоголіком. Його робочий тиждень перевищує сто годин і він фактично живе на роботі або в літаку між офісами своїх компаній. Не зважаючи на таку зайнятість, він вважає, що розумні люди повинні заводити якомога більше дітей. У самого Маска п'ятеро дітей: 9-річні трійнята і 11-річні двійнята.

Маск народився в 1971 році в південноафриканській Преторії в сім'ї заможного інженера з американським корінням. Коли йому було 10 років, він отримав в подарунок перший комп'ютер Commodore VIC-20 і почав вчитися програмувати. Через два роки він вже продав свою першу програму за $ 500 - це була відеогра в дусі Space Invaders під назвою Blast Star. Ці гроші Маск вкладав в акції, за зростанням яких спостерігав через газети. До закінчення школи йому вдалося зібрати кілька тисяч доларів, щоб виїхати вчитися в Королівський Університет в Канаді, не зважаючи на протести батьків. Там він познайомився зі своєю майбутньою дружиною Жюстін, з якою у нього зараз п'ятеро дітей.

Після розлучення у 2008 році бізнесмен продовжив брати участь в їх вихованні. «Я непоганий батько. Діти проводять у мене більшу частину тижня, і я приділяю їм досить багато часу. Крім того, я беру їх з собою в поїздки. У них є можливість отримати досить незвичайний досвід, який вони зможуть оцінити, коли стануть старше», - говорить він.

Маск вважає дуже важливим дати дітям широку освіту і навчити їх критично мислити. Його діти почали своє навчання в Мірманській школі для обдарованих дітей в Лос-Анджелесі. У цю престижну школу можна потрапити тільки пройшовши спеціальний IQ-тест, а серед її випускників значиться колишній головний технічний директор Microsoft Натан Мірволдом. Однак, навіть ця школа виявилася невідповідною, з точки зору Ілона Маска.

Не знайшовши ідеальну для своїх дітей школу, він відкрив свою власну і назвав її Ad Astra - так звучить друга половина латинської прислів'я, аналога нашого «Через терни до зірок». Вона розташована в Південній Каліфорнії, зараз в ній вчиться не більше 20 осіб - всі діти співробітників SpaceX. Для свого проекту бізнесмен спеціально переманив одну викладачку зі школи, де колись навчався.

За словами Маска, школа позбавлена ​​традиційної для американських освітніх установ структури та керується не заздалегідь написаною шкільною програмою, а тим, що цікаво дитині в цей момент. Всі діти проходять навчання одночасно, як «на заводській лінії складання», за висловом самого Маска. «Деякі люблять математику, інші – мови або музику. Набагато логічніше засновувати навчальну програму на тому, що притягує дитину в той момент, коли вона вчиться, а не змушувати її проходити заздалегідь написану програму», – вважає Маск.

Він вважає, що потрібно вчити дітей розв'язувати проблеми, а не використовувати готові інструменти для їх вирішення

Зазвичай, якщо ви хочете пояснити дітям принцип роботи двигунів, ви станете спочатку розповідати йому все про викрутки та гайкові ключі – це традиційний, але дуже непростий підхід. На думку бізнесмена, набагато краще показати дитині двигун і попросити розібрати. «Це поставить його в ту ситуацію, коли необхідність інструментів виявиться очевидною», – пояснює він.

Підприємець каже, що заснував власну школу тому, що інші «не робили те, що повинні були робити». «Я ненавидів в дитинстві ходити в школу. Це були тортури. Тепер мої сини не можуть дочекатися, коли закінчаться канікули, щоб піти в школу. Думаю, це хороший знак», – зізнавався він в інтерв'ю.

У школі Маск був ізгоєм, його часто кривдили хулігани. До того ж він ненавидів зубріння, тому з багатьох предметів у нього були погані оцінки, хоча цілком успішним був в математиці, фізиці та програмуванні. «Я грав в комп'ютерні ігри, писав софт, і у мене були штани із зав'язками. Взагалі, мені жилося нелегко. Дівчата не хотіли ходити зі мною на побачення. А я ще багато чим займався: збирав радіо, робив ракети. У ПАР вони не продавалися в магазинах, так що мені доводилося самому з'ясовувати склад ракетного палива, товкти інгредієнти в ступці, заправляти ракету і запускати її – з непередбачуваним результатом», – згадує він.

Проте сáме складне дитинство сформувало характер Маска. Коли майбутньому главі SpaceX було сім років, його батьки розлучилися. Спочатку він, його сестра і брат залишилися з матір'ю, але потім Ілон і його брат Кімбал перебралися до батька. Згодом вони не раз пошкодували про своє рішення, оскільки той виявився суворим і вимогливим чоловіком з поганим характером. «Він умів робити життя нещасним. Він міг будь-яку ситуацію, навіть найгіршу, зробити ще гірше», - згадує Маск. Його батько скептично ставився до захоплення сина програмуванням, вважав комп'ютери дорогою іграшкою і сподівався, що Маск піде по його стопах і стане інженером.

В молодості Маск обожнював романи Жуля Верна, Айзека Азімова і Дугласа Адамса – його книга «Автостопом по галактиці» допомогла Маску впоратися з особистісним кризою в 14 років і навчила завжди ставити вірні запитання. Він неодноразово зізнавався, що любить перечитувати біографії Бенджаміна Франкліна, Вінстона Черчилля і Генрі Форда. Весь список улюбленої літератури Маска одного разу зібрав сайт Favobooks.

Любов до читання він прищеплює і своїм дітям. «Одне з найбільших переваг, які ви коли-небудь зможете дати дитині, – це захопити її читанням. Наслідки цієї залежності як на академічному житті, так і на особистому, вас вразять», – вважає його колишня дружина Жюстін Маск.

Бізнесмен вважає, що труднощі в дитинстві допомогли йому стати успішним і відкрити додаткові резерви волі та енергії. Тепер його турбує, що його діти не страждали так, як він, а тому Маск сам придумує для них випробування – наприклад, походи в ліс. «Я ніколи б не пішов в похід за власним бажанням, я роблю це лише для того, щоб вони хоч іноді поставали перед труднощами. Вони повинні самі готувати та прибирати – і робити все, що роблять в походах», – пояснює мільярдер.

Переклад з російської О.К.

Наші інтереси: 

Характер людини та її воля формуються в дитинстві. Тому треба бути особливо уважними до виховання і навчання дітей. Сучасним дітям потрібні нові школи.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи