Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 45
  • Переглядів: 52

Учень 8 класу Максим Лема створив модель робота, який складає план приміщень

Світ:

Максим Лема – учень 8 класу Львівського фізико-математичного ліцею. Учень Малої академії наук України. Створив модель робота, який здійснює замІри приміщень і складає їх план.

"Поки що я керую ним з комп`ютера по блютузу, а дfлі я планую? щоб він сам керувався. Я його запускаю, доводжу до точки, він крутить своєю баштою і починає сканування. Відсилає на кожен градус ультразвукові імпульси, приймає відповідь ультразвуку, виводить на екран кут сканування та відстань і програма вимальовує точки на екрані комп»ютера і виводить кут сканування та відстань", - каже Максим Лема.

На башті є ультразвуковий сенсор –  найголовніше в начинні робота. Завдяки йому машина відсилає та приймає сигнали, тобто проводить сканування. За секунду вона встигає 15 разів передати дані комп’ютеру. А для нього треба було створити спеціальну програму, яка обробляє цифри та створює план.

Саме у комп’ютерній програмі секрет Максимової розробки. Він каже, що раніше у подібних вимірювальних приладах використання ультразвукових сенсорів себе не виправдовувало - виміри були не зовсім точні. Тепер це можливо, адже комп’ютер чітко скеровує робота, щоб він посилав ультразвуковий імпульс на кожен градус кута повороту.

"Він створений для сканування місцевості. Я думав його застосовувати як сканер для інших роботів, тобто в майбутньому якщо в хатах будуть роботи, які прибирають, то цей робот, який я винайшов буде знати де вони усі знаходяться і просто перед тим запустити такого робота, який би склав карту приміщення і інші роботи могли би нею користуватися", - каже Максим Лема.

Та винахідник зрозумів, що його робот може бути добрим помічником людям. Зокрема тим, кому доводиться мати справу із вимірюванням приміщень – насамперед архітекторам та  працівникам бюро технічної інвентаризації. «Родзинка» робота в тому, що він може визначати параметри кімнат нестандартної форми, і меблі для нього - не перешкода.

оже бути справжнім конкурентом, якщо кімната, яку він сканує, є не квадратною чи прямокутною, а якщо є вигнуті стіни, тоді робітникам рулеткою порахувати не вдасться. Роботу немає різниці що сканувати. Він може просканувати чи пряму лінію чи коло, чи трикутник", - каже Максим Лема

Максим підрахував: його робот коштуватиме близько шести тисяч гривень. Але  він дуже швидко подешевшає,  переконаний винахідник. Пояснює: на порозі нова ера роботів.

Сьогодні у світі є трансформери, які і в квартирах прибирають, і на музичних інструментах грають, і на виробництві працюють, і дають довідки замість секретаря.  Мрія ж  молодого раціоналізатора – створити  робота-гіда, який проводитиме екскурсії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи