Зображення користувача Василь Тодоров.
Василь Тодоров
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 11

Ми можемо змінюватися - це науково доведено

Оглядова стаття про таку властивість мозку як нейропластичність, її використанні в реабілітації, про перших дослідників даної теми і доказах їх напрацювань, які з'явилися в останні роки. На основі статті Ейлен Бах-і-Ріти, сертифікованого Фельденкрайз-практика.

Нейропластічність - це здатність нейронів і нейронних мереж у мозку змінювати зв'язок і поведінку у відповідь на нову інформацію, сенсорне стимулювання й інший досвід.

Ця здатність має прямий практичний ефект, який знайомий багатьом, але лише недавно став предметом цілеспрямованих досліджень: наш мозок любить вчитися. Він прямо-таки оживає, коли ви отримуєте навички гри на музичних інструментах, розучуєте новий танець або з інтересом займаєтеся іноземною мовою. Точно також позитивно впливає на мозок усвідомлена діяльність, наприклад, уроки усвідомлення через рух.

Щоб чогось навчитися, вам необхідно сфокусувати увагу на завданні, яке перед вами стоїть. Потрібно діяти повільно і цілеспрямовано, думаючи про те, що ви робите, освоюючи нову навичку. Без цієї концентрації уваги ви не зможете отримати вміння або поглибити ваші знання в якій-небудь області.

Концентрація і практика нових занять викликає зміни мозку, створення нових зв'язків між мільярдами клітин і вироблення сенсорно-моторних карт для кожної нової діяльності. Навіть коли ви просто уявляєте собі рух, визуализируя його в розумі, зміни мозку можуть бути виміряні та видимі на позитронно-емісійної томографії. Клітини мозку і нерви змінюють свій зовнішній вигляд і функції, зростають, зменшуються, з'єднуються один з одним абсолютно новим образом і розривають старі зв'язки, обмінюються обов'язками і функціями - все це дозволяє нам використовувати частини мозку для незвичних завдань, освоюватися в різних ситуаціях, що виникають протягом насиченого подіями життя.

На сьогоднішній день вчені довели, що мозок не тільки здатний до багатої і несподіваною реорганізації, але також виробляє нові нейрони в будь-якому віці. До 1998 року вважалося, що ми народжуємося з мільярдами нейронів, які поступово відмирають з віком і що нові клітини ніколи не створюються. Насправді ми народжуємося і вмираємо з мільйонами невикористаних, несформованих стовбурових клітин в нашому мозку. Потенціал до перетворення даних клітин в нейрони існує протягом всього нашого життя, розсуваючи межі того, що ми колись вважали можливим, особливо в області здоров'я і відновлення від травм і захворювань.
Двоє вчених з дуже різних областей припустили властивість нейропластичности і виявили, що мозок здатний на набагато більше, ніж довгий час вважалося, а потім використовували цю властивість на практиці, кожен своїм шляхом.

Одним із перших був Моше Фельденкрайз, доктор наук, інженер, фізик і дзюдоїст, який навчив себе ходити заново після серйозної травми коліна в 1940-х роках незважаючи на песимістичні прогнози лікарів. Завдяки своєму досвіду перенавчання та процесу реабілітації він створив елегантний і економічний метод роботи з тілом, що використовує сфокусоване увагу і рух, який допоміг тисячам людей подолати наслідки аварій, хвороб і травм.

Він не досяг би успіху, якби мозок не володів властивістю пластичності і здатністю засвоювати нові способи вчинення дій. Уроки в методі Фельденкрайза являють собою грамотно вибудувані послідовності рухів, створені для найбільшої ефективності навчання за рахунок використання інтересу, новизни виникаючих завдань і їх поступового ускладнення - як було виявлено пізніше, саме такі якості стимулюють пластичність мозку. Уроки виконуються з повною увагою, яке теж в буквальному сенсі «міняє» мозок, вони відтворюють комплексні нелінійні стратегії, які ми освоюємо в процесі моторного розвитку з моменту народження до десяти років. Всі ці фактори в сукупності сприяють розвитку більш високого рівня самоорганізації та вдосконалення навичок.

Моше спрогнозував пластичність мозку виходячи з власної роботи з людьми, спостережень за дітьми, що навчаються руху, а також з аналізу величезної кількості наукових джерел.

Ця концепція залишалася недоведеною до тих пір, поки він не зустрів іншого вченого, доктора Пола Бах-і-Рита в кінці 1970-х.

Пол Бах-і-Рита (1934 - 2006), доктор і кандидат наук, нейрофізіолог, був упевнений в пластичних властивостях мозку задовго до того, як їх існування можна було довести і задовго до того, як нейропластічність стали брати до уваги в дослідженнях мозку. Він був багато в чому батьком ідеї нейропластичності.

Я зустріла Пола в 1960-му році, за п'ять років до того, як він довів, що мозок може заміщати одне зникле почуття іншим. Він поділився зі мною цієї здогадкою в день нашого знайомства і мене зацікавили його ідеї. Ми були одружені між 1960 і 1976 роками, в цей період я спостерігала за його експериментами на власні очі.

Інсульт, який наполовину паралізував і позбавив мови його батька, змусив Пола вивчати реабілітацію мозку. Брат Пола Джордж Бах-і-Рита, психіатр за професією, невтомно працював, щоб розробити терапевтичні заходи для відновлення їхнього батька, які в підсумку виявилися настільки успішні, що той повністю відновився в 68 років, зміг жити нормальним повним життям і навіть займатися альпінізмом . Цей досвід став для Пола головним доказом того, що «пізня реабілітація» могла мати місце навіть при серйозну поразку мозку у літніх людей. Після того, як його батько зумів відновитися від наслідків руйнівної хвороби, Пол вирішив вивчати нейропластічність у людей з порушеннями функцій мозку.

Пізніше я почала допомагати йому в цій роботі, спочатку розробивши програму відновлення для людей, що мали діагноз «перманентний параліч», а потім очолюючи цю програму. Ми залишилися друзями і колегами на все життя.

Експеримент Пола Бах-і-Рита по заміні сенсорного сприйняття спростував теорію про те, що клітини, що відносяться до органів слуху, використовуються тільки для сприйняття звуку, візуальні клітини відповідають тільки на світло, форму і колір, а шкіра і її сенсорні рецептори використовуються тільки для сприйняття дотику. Його експеримент довів, що вам навіть не потрібні клітини мозку, з'єднані в синаптичні структури, щоб дозволити електричного імпульсу перейти від клітини А до клітки Б. Навіть після пошкодження тканин мозку, що зруйнував тисячі клітинних ядер або з'єднують нервові вузли, електричний імпульс однієї клітини міг передаватися дуже повільно через рідину в мозку і викликав відповідь далеко від вихідної клітини, хоча і з набагато більшою затримкою, ніж зазвичай. Пол назвав це властивість мозку просторової передачею.

Відкриття нейропластичності не було оцінено і не застосовувалося в науці та реабілітації в 1970-х - 80-х ніде, крім методу Фельденкрайза і двох пілотних проектів з відновлення від інсультів та травм голови, які я створила і вела для Пола в 1975 і 1978 роках. До 1990-х років «дослідження нейропластичності не виявляли інтересу для інших учених».

Моя зустріч з Моше сталася в 1977 році. Лише через 30 років після неї дослідження нейропластичності показали, що акт мислення, також як і акт уяви руху або почуття змінює мозок, це дозволяє нам виробляти нові навички. У 2004 році Пол організував пілотний проект з використанням уроків усвідомлення через рух в якості основного способу терапевтичного впливу для функціонального відновлення після травм голови. Проект мав місце на курорті і також включав в себе щоденне використання комп'ютерної гри, яку він розробив для людей, які перенесли інсульт, і довгі години для відпочинку та ігор. У проекті брало участь шість чоловік. Всі вони безрезультатно пробували займатися фізіотерапією як мінімум рік до того, як потрапили до нас, і у них вже не залишалося надії на відновлення.

Група зустрічалася протягом двох тижнів. Я працювала з учасниками за допомогою розвиваючих послідовностей рухів з методу Фельденкрайза протягом години двічі на день, а також вчила їх представляти в уяві ті рухи, які були занадто складні або їх було важко виконати відразу.

Кожна людина в групі навчився заново як мінімум двом, а іноді і більше, моторним навичкам і зменшила головний біль, який був присутній з часів травми, або зовсім позбувся нього. Учасники також висловили свою вдячність за нове усвідомленням тіла і рухів в результаті цих занять.

Один з лідерів «революції нейропластичності» останніх років, почесний професор нейробіології університету Каліфорнії і автор безлічі робіт на цю тему, Майкл Мерзенік (Michael Merzenich - стаття в англомовній вікіпедії) займається створенням різних програм і продуктів, що використовують властивість нейропластичності для реабілітації та розвитку навичок.

Зіставляючи свої розробки і підхід Фельденкрайза у своєму інтерв'ю (англ. Яз) він зазначає, що «його власні погляди на цю тему дуже схожі з тим, як ви [практики методу Фельденкрайза] дивітеся на ці речі. У нас практично немає розбіжностей ».

Визнання за блискучі відкриття прийшло до Моше Фельденкрайзу занадто пізно. Більшість досліджень, які підтвердили його роботу, були опубліковані після його смерті в 1984 році. І поки ми всі були зайняті своїми справами, час його ідей прийшов.

* * *

Ще на тему нейропластичності:
1. Норман Дойдж - Книга «Пластичність мозку: Приголомшливі факти про те, як думки здатні змінювати структуру і функції нашого мозку»
2. Норман Дойдж - Книга «The Brain's Way of Healing: Remarkable Discoveries and Recoveries from the Frontiers of Neuroplasticity»

Наші інтереси: 

Важливо знати про можливості людського організму. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Із зміною зв'язків між нейронами головного мозку,змінюється реальність..Ласкаво просимо у Вищі простори буття..

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Із зміною зв'язків між нейронами головного мозку,змінюється реальність..Ласкаво просимо у Вищі простори буття..

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Віктор Юрченко.
0
Ще не підтримано


Підказка нам - якою має бути досконала клітина мозку.

Світ це лише відображення Тебе

Зображення користувача Сергій Стецько.
0
Ще не підтримано

Хороша стаття. Корисна.
(Варто прибрати трохи помилок і русизмів).
На нашу думку арійські брахмани володіли цією технологією і готували системно своїх послідовників.
Ця технологія більше нам відома з відео-фільмів 90-х про монастирі Шаоліня, бійців таких як Брюс Лі, героїв Ван Дамма, тощо.
Якщо побачити "друге дно" цих ніби простеньких бойовиків, то там іде мова саме про нейропластичність. Або - про самовдосконалення, щоденну роботу над собою.
Сьогодні в Україні маємо Живе Слово Олександра Філатовича, маємо систему знань, що містяться на Народному Оглядачі - і багато, багато інших - усе це є підтвердженням, що ми активно змінюємо власний мозок і формуємо нову українську націю, нове людство.
Моше Фельденкрайз цілком логічно прийшов до своїх знань у потужній плідній співпраці з бойовим мистецтвом дзю-до і тією системою цінностей, які несе цей вид єдиноборства (в першопочатковому вигляді, до того як його вивели на Олімпійські ігри).
Власне ці знання ідуть з великої історії наших народів, українського зокрема. Адже єдиноборство, як система самовдосконалення - чи не одна з найбільших наших перлин. Згадаймо козаків Запорізької Січі. Козаків-характерників. Образ Козака Мамая - Брахмана, Воїна, Адміністратора.
Поєднаннями занять, виходячи з того, що ми є триєдина сутність - дух, душа (психіка), тіло (плоть), займаються багато сучасників - метод Мірзакаріма Норбєкова, ребьофінг (на основі знань Станіслава Грофа), тантра, класичний тайський масаж, бойовий гопак, "п*ять тибетців", тощо.
Ми як пазли збираємо в цілісну систему, те, що було достеменно відомо нашим предкам. Зростаємо панове...

Ми завжди успішні!