Зображення користувача Арій Крішна.
Арій Крішна
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Тибетський погляд на виховання дітей

Світ:

- Ніяких принижень і тілесних покарань. Єдина причина, по якій б'ють дітей - вони не можуть дати здачі. 

- Перший період до 5 років. З дитиною потрібно звертатися "як з царем". Забороняти нічого не можна, тільки відволікати. Якщо вона робить щось небезпечне, то зробити перелякане обличчя і видати переляканий вигук. Дитина таку мова розуміє прекрасно. В цей час закладаються активність, допитливість, інтерес до життя. Дитина ще нездатна вибудовувати довгі логічні ланцюжки. Наприклад, вона розбила дорогу вазу. Вона не розуміє, що для покупки такої вази потрібно багато працювати, заробити грошей. Покарання вона сприйме як придушення з позиції сили. Ви навчите її не бити вази, а підкорятися тому, хто сильніший. Воно Вам треба?

- Другий період з 5 до 10. У цей час з дитиною потрібно звертатися «як з рабом». Ставити перед ним завдання і вимагати їх виконання. Можна карати за невиконання (але не фізично). У цей час активно розвивається інтелект. Дитина повинна навчитися прогнозувати реакцію людей на його вчинки, викликати позитивне ставлення до себе і уникати прояву негативного. У цей час не бійтеся навантажувати дитину знаннями. 

- Третій період з 10 до 15. Як виховувати дитину в цей період? Як з нею поводитися? Як з рівною. Чи не на рівних, а саме «як з рівним», так як Ви все одно маєте більше досвіду і знань. Радьтеся з нею з усіх важливих питань, надавайте і заохочуйте самостійність. Свою волю нав'язуйте в «оксамитових рукавичках» в процесі обговорення, підказками, порадами. Якщо Вам щось не подобається, то акцентуйте її увагу на негативних наслідках, уникаючи прямих заборон. У цей час формується самостійність і незалежність мислення. 

- Останній період з 15 років. Ставтеся до неї з повагою. Виховувати дитину вже пізно, і Вам залишається тільки пожинати плоди своїх праць. 

Які ж наслідки може викликати недотримання цих правил? 

- Якщо придушувати дитину до 5 років, то Ви придушити її життєву активність, інтерес до життя, інтелект. Привчите її бездумно і звично підкорятися грубій силі. Зробите з неї легку жертву для всякого роду негідників. 

- Якщо Ви будете продовжувати сюсюкати після 5, то дитина виросте інфантильною, нездатною до праці і взагалі до духовних зусиль. 

- Якщо Ви будете опікати дитину як маленьку після 10, то вона виросте невпевненою, буде залежною від більш самостійних друзів, які не завжди можуть надавати потрібний вплив. 

- Якщо Ви не будете поважати дитину після 15, то вона Вам цього не пробачить і піде назавжди при першій можливості.

 

В тему:


П’ять тибетських перлин

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
діти
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Хто виконував ці поради?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Хто виконував ці поради?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Я стараюсь, але далеко не завжди виходить :) Наприклад, переляканий вигук чи перелякане обличчя (як пише в статті) не завжди справляє на дитину враження :)))

Але взагалі то, схоже, що ці правила в статті вірні. І їх треба старатися дотримуватися

Арій Хрестовий каже:
Хто виконував ці поради?
Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

О, цікаво, що я не знала ці поради, але з племінником, якому зараз 4 роки, інтуїтивно використовувала! Саме цей переляканий вигук. Хоча тепер розумію, що з точки зору дитячої психології, саме в цей час у дитини найактивніша сфера - емоційна. І все треба робити через емоції. З вихованням власної дитини, яка вже виросла, я "не заморочувалася" - не було коли роздумувати, бо не було кому допомагати (дитина виросла без бабусів-дідусів).

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Це практикують японці.
До 5 років практикував з донькою деякі рекомендації від Масару Ібука.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.