Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

27 фантастичних ідей, які стали реальністю

Стовбурові клітини зможуть збільшити термін життя людини на 100 років, 3D-принтер надрукував будинок за одну сесію. Машинам без водіїв дозволили їздити вулицями 3 американських штатів.

enhanced-buzz-4208-1355869423-1.jpg

18. Поява недорогих гнучких сонячних панелей
18. Поява недорогих гнучких сонячних панелей

Поки письменники-фантасти придумують ідеї, а британські вчені шукають шляхи їх втілення в життя, справжні практики їх просто здійснюють.

1. Паралізована жінка силою розуму здатна управляти своїм робопротезом 
В університеті американського міста Піттсбурга співробітники відділу нейробіології в перебігу 13 місяців створювали роботизовану руку для 52-річної паралізованою Джен Шойерманн (Jan Scheuermann). Жінці імплантували в кору головного мозку два 96-канальних мікроелектрода. Уже на другий день Джен могла впоратися з керуванням "рукою", а через 13 місяців володіла їй немов справжньою біологічної кінцівкою.

2. Військовий робот зміг розпізнавати і долати перешкоди 
Зроблені наступні кроки по створенню самонавчального кібернетичного організму.

3. Генетично модифікований шовк виявився міцнішим стали 
В університеті Вайомінга вчені змінили виводок личинок шовкопряда і в результаті отримали шовк, який у ваговому еквіваленті міцніше сталі. Новий матеріал знайде застосування в медицині і військових завданнях.

4. ДНК змогли сфотографувати 
Енцо ді Фабріціо з технологічного інституту Генуї (Італія) за допомогою електронного мікроскопа зумів сфотографувати спіраль ДНК.

5. Технологія невидимості отримала подальший розвиток

Канадська компанія HyperStealth Biotechnology показала діючий прототип нового матеріалу "Квантовий невидимка" (Quantum Stealth), який здатний змушувати промені світла огинати людей і предмети без батарейок, дзеркал і відеокамер.

6. Спрей для нарощування шкіри

Компанія Avita Medical розробила технологію ReCell для допомоги постраждалим від опіків. У пацієнта береться невеликий шматочок шкіри, подрібнюється і змішується з ферментами, взятими у свиней, після чого виготовляється спрей, який наноситься на місця опіків. Частинки спрею розширюються, покриваючи рану. Оскільки основа береться у самого пацієнта, ризик відторгнення нового шкірного покриву мінімальний.

7. Джеймс Кемерон досяг найглибшої точки океану 
Відомий режисер став першою людиною, поодинці досягли дна Маріанської западини.

8. Стовбурові клітини зможуть збільшити термін життя людини на 100 років 
Коли в інституті регенеративної медицини літній миші, чий життєвий цикл становить 21 день, за кілька днів до передбачуваної смерті зробили ін'єкцію зі стовбуровими клітинами молодий миші, результат приголомшив учених. Замість відведеного природою терміну піддослідна миша прожила 71 день. Зіставляючи з людиною, це як 80-річному старому дати можливість дожити до 200 років.

9. 3D-принтер надрукував будинок за одну сесію 
Створений Енріко Діні принтер D-Shape здатний надрукувати двоповерхова будова з усіма кімнатами, сходовими прольотами, трубами і перегородками, використовуючи лише пісок і неорганічний компаунд. Фортеця отриманого матеріалу порівнянна з залізобетоном, а зовні виглядає як мармур. За швидкістю виконання друк будинку займає по часу всього 25% від звичайного періоду споруди подібного роду споруд.

10. Машинам без водіїв дозволили їздити по вулицях 3 американських штатів 
Компанія Google почала тестування своїх автомобілів без водія на початку 2012 року. У травні регулюючі органи штату Невада дозволили безконтрольну їзду цих автомобілів по вулицях. Потім до почину приєдналися Флорида та Каліфорнія. За 300 тисяч машино-годин з ними відбулися всього 2 аварії і лише тоді, коли за кермом у них сидів чоловік.

11. "Вояджер 1" залишив межі Сонячної системи 
Міжпланетна станція "Вояджер 1" була запущена в 1977 році і стала першим штучним об'єктом, відлетіли за кордон Сонячної системи

12. Вставлена перша надрукована на 3D-принтері штучна щелепа

Штучна щелепу з титанового порошку з биокерамическим покриттям була створена для 83-річного пацієнта. Це досягнення відкриває шлях для створення з метою заміни кісток під індивідуальні потреби. Можливо, скоро таким же чином можна буде друкувати і інші органи.

13. Виявлена блукаюча планета 
До 2012 року вченим були відомі лише планети, що обертаються навколо зірок. Всі змінило відкриття небесного тіла CFBDSIR2149. Володіючи масою в 4 юпитерианских, це космічне освіта була офіційно визнано планетою, а не коричневим карликом, як вважалося раніше.

14. З ембріонів виростили неможливих в природі гібридів 

Експерименти по з'єднанню шести окремих ембріонів в трьох дитинчат мавпочок-резусів завершилися успіхом. Ці дослідження дозволять краще зрозуміти роль окремих генів у формуванні живих організмів і генних мутацій у людини.

15. Штучні листя будуть виробляти електроенергію 
Використавши порівняно недорогі вихідні матеріали, Даніель Носера (Daniel G. Nocera) вперше у світі зумів створити штучні листя. Осередки Носера імітують процес фотосинтезу справжніх листків, але виробляють водень замість кисню. Цей водень потім можна акумулювати в паливних елементах, призначених для вироблення електрики в будь-яких умовах.

16. Окуляри доповненої реальності Google зроблять Інтернет всеохоплюючим 
Окуляри-дисплеї доповненої реальності радикально змінять життя людини.

17. Був нарешті експериментально виявлений бозон Хіггса 
Влітку представники міжнародного дослідницького центру CERN підтвердили виявлення частинки, яка за поведінкою збігалася з описом бозона Хіггса. Це означає практичне підтвердження існування поля Хіггса, за властивостями нагадує електромагнітне, але взаємодіє з масою, а не магнітним полем.

18. Поява недорогих гнучких сонячних панелей 
Розробка стартапу Twin Creeks під назвою "Гіперіон" має ціну вдвічі нижче, ніж у існуючих сонячних панелей, і здатна конкурувати з традиційною енергетикою. Вартість за ват в даному випадку становить близько 40 центів США.

19. Відкрита діамантова планета 
Міжнародна група дослідників відкрила діамантову екзопланету. При розмірі у п'ять разів більше Землі, маса цієї планети близька до маси Юпітера. Специфіка розташування небесного тіла в системі подвійної зірки припускає, що вона складається в основному з кристалічного вуглецю.

20. Очний імплант повернув зір сліпим 
У Великобританії двом сліпим чоловікам в ході восьмигодинний операції імплантували штучне око. Результати виявилися багатообіцяючими. Після багатьох років сліпоти обидва пацієнта за кілька тижнів змогли розрізнити обриси предметів і стали бачити кольорові сни. Лікарі сподіваються, що мозок пацієнтів зі часом звикне до взаємодії з штучним оком.

21. В Уельсі всі види рослин запрограмували в БАРКОД 
Національний ботанічний сад Уельсу склав базу даних про 1143 місцевих різновидах рослин, з яких запрограмували 5700 баркодів. Так що тепер будь-який вид можна розпізнати по фотографії насіння, коренів, стебел і пилку.

22. Вперше приватний космічний корабель пристикувався до МКС 
Приватна компанія SpaceX успішно вивела на орбіту свій вантажний корабель Dragon, що зістикувався з міжнародною космічною станцією.

23. Надгнучкий скло дозволить створювати пристрої з неплоскою екранами 
Компанія Corning, що базується в Нью-Йорку, продемонструвала на виставці в Бостоні прототип свого гнучкого скла з товщиною 0,05 мм.

24. Роботизовані екзоскелети стали застосовувати на практиці 
У NASA взяли на озброєння екзоскелет X1 Robotic Exoskeleton. При вазі 26 кг у пристрої є 4 двигуна на суглобах на додаток до 6 пасивним суглобам.

25. Людський мозок "зламали" 
У підрозділи Usenix Security Асоціації просунутих комп'ютерних систем є група дослідників, які за допомогою наявних технологій вирішили показати, наскільки вразливий людський мозок. За допомогою електроенцефалограф і спеціального програмного забезпечення вони змогли вважати реакцію збуджених нейронів і як це впливає на активність мозку в разі розпізнавання людиною пін-коду кредитної карти або людського обличчя.

26. Відкрита планета чотирьох сонць 
Астрономи-любителі виявили планету розміром з Нептун, обертову по близькій орбіті навколо подвійної зірки, яка в свою чергу обертається навколо пари інших зірок. Вчені намагаються з'ясувати, як гравітаційне поле настільки складної системи не вибило з неї планету.

27. Microsoft запатентувала Holodeck 
Згідно з поданими на патент документам, Microsoft хоче винести ігрові враження за межі одиночного екрану і зробити екраном все ігрове приміщення, включаючи меблі. Система дозволяє коригувати вигини предметів у кімнаті для імітації рівних і складних поверхонь.

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Фото та видиво в російському перекладі

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Коментарі

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Фото та видиво в російському перекладі

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.