Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Митрополита намагалися усунути від управління УПЦ МП

Генеральна прокуратура України (ГПУ) розпочала карне провадження проти екс-президента Віктора Януковича, колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки, екс-міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка й інших колишніх високопоставлених осіб за фактом тиску на митрополита Володимира (Сабодана), главу Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), із метою усунення його від управління Церквою.

«Під час перевірки, проведеної за зверненням одного з народних депутатів, було встановлено, що митрополит Київський і всієї України Володимир дотримувався позиції невтручання Церкви в політику, чим викликав невдоволення в колишнього президента України, котрий бажав заручитися підтримкою УПЦ МП на виборах 2015 року», — ідеться в повідомленні прес-служби ГПУ.

Крім того, встановлено, що після невдалих спроб переконати митрополита Володимира зректися посади, Захарченко на вказівку Януковича організував «силами підпорядкованих йому працівників фізичну ізоляцію» архієпископа УПЦ МП Олександра (Драбинка), особистого секретаря та довіреної особи предстоятеля Церкви. «Однією з умов звільнення митрополита Олександра з ізоляції було переконати митрополита Київського й усієї України Володимира відректися від займаної посади», — поінформувала прес-служба.

За цим фактом Головне слідче управління Генпрокуратури внесло до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про скоєння екс-чиновниками кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (перевищення влади або службових повноважень). Досудове розслідування здійснює ГСУ Генпрокуратури.

Як відомо, архієпископ Олександр (Драбинко) в 2013 році фігурував у справі про замах на вбивство двох черниць. Після приходу нової влади в Україні обвинувачення з нього були зняті.

Секретар предстоятеля УПЦ МП митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) підтвердив інформацію, поширену ГПУ, про тиск із боку колишньої влади на митрополита Київського й усієї України Володимира (Сабодана) із метою усунути його від займаної посади. «Як безпосередній учасник подій, про які йде мова в заяві прес-служби Генпрокуратури України, повідомляю, що викладене в заяві не суперечить дійсності. Тиск із боку колишньої влади на Блаженнійшого з метою усунення його від займаної посади справді чинився», — сказано в заяві митрополита Олександра.

Він також розповів, що звернутися з відповідним запитом щодо таких дій у ГПУ одного з народних депутатів 31 березня ц. р. «благословив безпосередньо сам митрополит Володимир». За словами митрополита Олександра, Генпрокуратура веде розслідування за фактами тиску, опитує свідків. «Слідство збирає докази грубого порушення законів і факти, що підтверджують реальну загрозу здоров’ю та життю митрополита Володимира у зв’язку з моєю вимушеною ізоляцією», — зазначив він.

Митрополит додав, що зараз не може розголошувати будь-які інші подробиці, оскільки це перешкодить проведенню досудового розслідування. «Упевнений, що зібрані в справі докази служитимуть не тільки юридичній відповідальності винуватців, а й морально-етичній відповідальності після того, як зібрані матеріали буде розглянуто на засіданні Священного синоду або Архієрейського собору УПЦ», — пояснив владика.

Окремо, речник УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко зазначив на прес-конференції, що дійсно, Янукович і його оточення зустрічалися з митрополитом Володимиром часто віч-на-віч.

"Що там відбувалося - я не можу сказати, оскільки ці зустрічі відбувалися віч-на-віч, і дійсно було кілька таких зустрічей влітку і восени 2013 року. І я був свідком того, як після однієї з цих зустрічей блаженнійший Митрополит сказав, що часи змінюються, а методи залишаються такими ж, маючи на увазі свій досвід життя в радянський час, коли влада намагалася не просто чинити тиск на церкву, але і знищувати її", - цитує його слова ЛІГАБізнесІнформ.

Протоієрей також зазначив, що церква сподівається на об'єктивне розслідування і отримання більше інформації. Він зазначив, що на сьогоднішній день стан здоров'я митрополита Володимира не дозволяє йому самому проінформувати громадськість про те, що відбувалося насправді. "Хоча, знаючи його, я думаю, він сказав би те ж саме", - додав Коваленко (Корреспондент.net, 28 травня 2014).

З лютого поточного року у зв'язку з медично засвідченою неможливістю для митрополита Володимира здійснювати виконання обов'язків глави УПЦ (МП) Священний синод обрав місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія. (Інтерфакс-Україна, 21.05.2014)


Коментар

Що це? Внутрішні розбірки у Православії, чи боротьба іудохрістіянства з християнством у якому ще є світочі хрестиянства?

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи