Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Чотири причини для щастя

На наших очах нарешті народилася справжня українська нація. Друзі, мушу вам зізнатися, що я почуваюся надзвичайно щасливим у ці непрості часи, попри всі трагедії та загрози. І причин для цього почуття цілих чотири:

1) На наших очах нарешті народилася справжня українська нація – та ще й така пречудова! Я пишаюся нами, українці. У світовій історії існує безліч способів і форматів повалення злочинної влади – путчі, заколоти, замахи, теракти - але українці, здається, започаткували новий формат: повалення влади не бунтівною армійською частиною, не екстремістською партією, не хунтою, не закордонним спецназом, а… самоорганізованим народом. Народом itself, фактично без очільників та вождів. 

Українці просто об’єдналися і зробили це, причому, демонструючи найвищий рівень свідомості, шляхетності та дисципліни. Таких прикладів світова історія ще не знала. Ми, взагалі, усвідомлюємо, наскільки ми унікальні і наскільки унікальним є те, що ми робимо зараз?

2) Нарешті наш народ позбавився страшної і вкрай небезпечної ілюзії щодо «дружньості» і «братськості» Росії. Багато років я, спираючись на розлогий історичний досвід, говорив і писав про те, що Росія у своєму імперському форматі – найнебезпечніший, смертельний, екзистенційний ворог нашої країни і нашого народу. Але купа українців воліла за краще заплющувати очі на трагедії минувшини. Сьогодні Росія вчергове продемонструвала свою хижацьку, антиукраїнську сутність, і в наших людей нарешті спала полуда з очей. Що не може не тішити.

3) Ще одна ілюзія, якої українці позбавляються саме зараз: ілюзія про те, що, мовляв, «Захід нам допоможе». Чудово, що сьогодні все більше українців усвідомлюють: ніхто нам не допоможе крім нас самих, наша свобода, наше майбутнє – тільки в наших руках, і завоювати це майбутнє можна лише рішучими діями, не чекаючи на «дорослих».

4) А четверта причина полягає в тому, що саме сьогодні нашому поколінню випала нагода раз і назавжди здати іспит на право зайняти місце під сонцем, попутно заваливши це імперське опудало. Поясню. На моє глибоке переконання, і людям, і націям доводиться у житті раз по разу складати певні «іспити». Вічний іспит українців, який ми ніяк не спроможемося скласти вже останні 5 століть – це самодостатня незалежність; і останні 350 років із цих 500 – самодостатня незалежність від Росії.

Щоразу відбувалося одне й те ж: користуючися тимчасовою слабкістю Росії, українці намагалися скинути її ярмо, але через безпорадність еліти та пасивність народу незмінно програвали. Так було за часів Мазепи, було й в епоху Центральної ради та Директорії. Росія перемагала, підживлювалася українськими ресурсами і робила черговий крок до імперської могутності. Тобто ми самі – через свою недоладність – посилювали свого вічного ворога! Але сьогодні є великі шанси за те, що все складеться інакше. Ми, врешті, переможемо – раз і назавжди. І наша перемога буде автоматично означати смерть того імперського страхіття на північному сході.

Саме ми – і ніхто інший – зможемо покласти край тій потворній агресивній і брутальній цивілізації. У цьому й є наша велика історична місія.

Єднаймося і перемагаймо.
Слава Україні!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Позитивно. Пройшла перша фаза чистки. Але роботи ще непочатий край. Не зупиняємось до Перемоги!

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Коментарі

Зображення користувача Олег Подорожній.
0
Ще не підтримано

Позитивно. Пройшла перша фаза чистки. Але роботи ще непочатий край. Не зупиняємось до Перемоги!

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Повністю згоден із автором публікації.

Зображення користувача Наталка Артанія Кобза.
0
Ще не підтримано

Правдивий, щирий і натхненний текст. Бо саме так почувається всередині себе кожний свідомий патріот України. У ці дні визначення "патріот" для людини - не пафос медійного простору. То є внутрішній стан. Бо сьогодні ти патріот - або ні. Іншого не дано.

Sapienti sat.