Зображення користувача Гендельф Білий.
Гендельф Білий
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

УПА, Бандера, прапор і глупота

Зважаючи на баталії, які точаться навколо історичних персоналій часів визвольних змагань, а особливо навколо встановлення їм символів кам’яної пам’яті, пропонуємо вам ще один погляд на цю тему людини, що достеменно, з середини знала ситуацію в цій нелегкій борні. Це фрагмент з інтерв’ю українського підпільника Євгена Стахіва, який у роки Другої Світової війни створював український спротив на теренах Донбасу під гаслами ”За Україну без Гітлера та Сталіна".

Саме його деякі сучасні історики вважають одним з організаторів «Молодої гвардії» та останнім з її членів, хто залишився живих. З 1941 - 1943 роки він був членом Південно-похідної групи ОУН, організатором осередків ОУН у Східній України (Кривий Ріг, Маріуполь, Сталіно, Ворошиловград).

У 1943 році під впливом «філософії східняків» - похідних груп ОУН, що усвідомили світоглядні принципи нащадків запорожців з Східної України, для яких демократизм і толерантність є такими ж природними, як захист рідного краю від нападників, ОУН змінила програму з тоталітарної на демократичну. З того часу, домінуючою для Євгена Стахіва є тема зміни світогляду націоналістів, базована на принципі - Україна поважає усі людські права й свободи і забезпечує вільний розвиток представникам усіх народів і віросповідань, які шанують її як Батьківщину.

- Зараз Бандеру вважають взірцем українського націоналіста. Він дійсно на це заслуговує?

- Це велике та складне питання. Я вже казав, що спочатку в нас було гасло: «Україна для українців», але на Сході це гасло не сприймали так, як на Заході, і ми, ті, хто були на Сході, вирішили, що ми маємо бути з народом, а не рішати за нього чи диктувати, як воно має бути, тому в 1943 році постановили, що будемо звертатись до проводу ОУН, а провід був у Львові, щоб змінити цю ідеологію. І відбулася конференція підпільників Волині, Галичини та Східної України, і була дискутована програма. Галичина думала інакше, було непорозуміння на цих нарадах, навіть могло дійти до розриву, але рішили, що ми мусимо скликати великий збір українських націоналістів і най великий збір рішить. Збір відбувся в серпні 1943 року, і в історії він називається великий надзвичайних збір ОУН. На тім зборі змінили програму на демократію та рівність. Тоді ж вирішили позбутись вождівства. Постановили створити бюро поводу - тріумвірат. Голова - Шухевич, Дмитро Маївський та Ростислав Волошин. То був перехід від тоталітаризму до демократії.

В липні 1944 року була створена УГВР - Українська головна визвольна рада, яка повинна керувати всією боротьбою. До неї увійшло ОУН, рештки демократичних партій, церковні діячі. І на доказ того, що то не є галицька інституція, президентом обрали Кирила Осьмака, уродженця Києва. Там були і католики, і православні. І православних та католиків було пів-на-пів.

Тепер щодо Бандери. В 1941 році німці заарештували український уряд у Львові, арештували Стецька, а в Кракові - Бандеру та мого брата, який був в уряді Стецька міністром закордонних справ. Вони сиділи в Берліні в тюрмі. Більшість заарештованих відправили до концтабору Освенцим. 15 вересня німці влаштували великий погром українців. Було арештовано багато людей в Україні та студентів у Відні, Берліні, Гданську, Празі.

Як війна скінчилася, ті люди вийшли з тюрем та концтаборів з тою ідеологією, з якою їх арештували - тоталітарною, донцовською. Ніхто з них не мав жодного поняття, що в Україні діється. Позиція Бандери була незрозуміла ні для кого. У лютому 1946 року була конференція тих членів ОУН, які були за кордоном, і на тій конференції вирішили, що для боротьби за Україну треба створити ЗЧОУН - закордонні частини ОУН. Степана Бандеру вибрали головою не ОУН, а ЗЧОУН. Зачалася внутрішня боротьба. Бандера знову хотів повернути назад свій статус, що він є провідник, диктатор. Відбулася дискусія між тими, що прийшли з України, і тими, що вийшли з тюрем. Ми, ті, хто вийшли з криївок, хотіли, щоб керівник ЗЧОУН називався голова, а Бандера вимагав, щоб назва була провідник. Пішли на компроміс, що хай буде провідник, але ми обираємо провід.

Поступово сформувалися дві групи. Ті, що підтримували УГВР та були за демократію - краївики, та ті, що вийшли з тюрем - кацетники.

Бандера хотів повертати назад до тоталітаризму, що було погано для українського народу. Отже той, хто хоче зводити пам'ятник Бандері, той бажає повертатись до тоталітаризму. Бандері, який не знав, що тут робиться, - пам'ятники, а тим, хто тут воював, що? Шухевичу мають бути пам'ятники, а не Бандері! То є кривда для тих, хто воював та гинув, бо вони гинули не за Бандеру, а за Україну.

До речі, в УПА не було жодного червоно-чорного знаку! Тільки синьо-жовті та жовто-сині прапори, бо то були бандерівці та мельниківці. Упівці бандерівського напрямку стояли на позиції синьо-жовтий прапор, а мельниківці - жовто-синій, а червоно-чорні кольори з'явились в Україну допіру в 1991-1992 роках.

- І звідки ж взявся червоно-чорний прапор?

- Червоно-чорний прапор - це є фашизм! Бо тільки більшовики, фашисти та італійські фашисти Муссоліні зробили партійні прапори державними. Навіть Росія зараз повернулася до нормально російського прапору. Червоно-чорний прапор - це прапор провокаторів.

Я казав, що був тут у 1990 році. Тоді ще був Радянський Союз, який тут всім керував і вже тоді у Львові з'явилась УНА-УНСО. Вони ходили з червоно-чорними прапорами. І УНА-УНСО було створене не українськими патріотами, а більшовиками. Створило його КГБ для провокацій.

Бажаєте доказів? Перед проголошенням незалежності я був у Львові і мешкав у готелі «Жорж». Вийшов я на балкон, дивлюся, а по тій дорозі, що зараз є проспект Шевченка, марширує УНА-УНСО - десь 80 хлопців в камуфляжі, і вони несуть червоно-чорні прапори і співають: «Смерть, смерть, ляхам смерть, смерть московсько-жидівській комуні». Так вони ходили по колу цілу годину. А я якраз їхав до Києва і був знайомий із головою комісії зовнішніх справ в парламенті України, і я йому кажу, що українці мають страшне клеймо, що ми є антисеміти, а в Європі антисемітизм є рівний із фашизмом, і ми можемо сильно потерпіти. Ви є при владі, і ви маєте з цим щось зробити. А він мені каже, що бачив цю атракцію ввечері на російському телебаченні. Руські вже там були! В КГБ це все організували, щоб світ вже знав, хто то є українці.

КГБ були мудрі. Покажімо світу, що вони є антисеміти! А ті ідіоти до сих пір той прапор тримають.

Я був на перших зборах УГВР в Сприні (в Карпатах коло Самбора на Львівщині). У 1994 році було більше синьо-жовтих прапорів та менше червоно-чорних. А в 2004 році, на 60-літті УГВР, то було мало синьо-жовтих. А все червоно-чорні! Це говорить про цю страшну глупоту, яка допомагає ворогам України!

- На початку війни ОУН заключила договір з гітлерівською Німеччиною. Чому це сталося? Чи був цей договір необхідним?

- Співпраця ОУН з німцями була вже давно. Задовго до Другої світової війни. Ще від ЗУНР. Ще з часів договору Петлюра-Пілсудський - трагічного та нещасного для України. Поляки нас не завоювали, бо Петлюра у цьому договорі відрікся від Західної України та віддав її полякам. Петрушевич не міг підтримувати петлюрівщини, та ніхто на Західній Україні не міг того підтримувати. І тоді з'явилось таке гасло - «З чортом, але проти Польщі». Тоді почало розвиватись поміж галичанами радянофільство. Тоді ж зачали шукати контакти з німцями, а Німеччина на той час була республіканська - демократична. І УВО, і потім ОУН мали контакти з німецьким військом. Ще до приходу Гітлера. Українці разом з німцями робили саботажі проти Польщі і були підтримувані німецькою військовою розвідкою.

А як прийшов Гітлер, то контакти перервалися. Чому? Бо польський диктатор Пілсудський був розумніший за всіх інших правителів у Європі. Бо побачив загрозу, яку несе Гітлер та звернувся до інших країн з пропозицією піти на Німеччину та задушити Гітлера. Йому відмовили і тоді він, боячись нападу, заключив з Німеччиною договір про ненапад та домовився про співпрацю проти більшовиків - надіявся, що в такому разі його не зачеплять. Зараз є знайдені документи, в яких зазначено, на яких засадах був цей договір. Була домовленість, що як вони разом розвалять СРСР, то Польща отримає Україну.

Після того голова німецької розвідки Канаріс закликав Коновальця на таємну розмову та сказав, що «є договір з поляками і ми більше не можемо вас підтримувати у боротьбі проти поляків. Але ви організуйте підпілля проти більшовиків». І це стало причиною смерті Коновальця. Більшовики закидали до нас свою резидентуру та один із цих резидентів забив Коновальця. А коли Гітлер підписав договір зі Сталіним, то все знову повернулося в другий бік, і ми знову разом з німцями були проти Польщі. Це щодо старої співпраці.

А тепер як все було під час війни. Версальський договір поділив Україну навпіл, залишивши частину під Польщею. Німеччина воювала за ревізію цього договору. Ми всі, патріоти, також стояли за ревізію цього договору, щоб знову об'єднати Україну. Отже ми стояли з німцями на однакових позиціях щодо ревізії цього договору. І коли Гітлер почав війну, то ми раділи, бо думали, що це є знову шанс зробити Україну незалежною!

30 червня 1941 року у Львові проголошується незалежність України і у всіх наших проголошеннях було написано - «Хай живе Гітлер!» Бо ми надіялися, що будемо об'єднаною країною в новій Європі, хоч і розуміли, що так звана «Нова Європа» - це буде гітлерівський СРСР! Ми готові були задля об'єднання України стати німецьким васалом. І зараз я кажу, що німці добре зробили, що нас тоді розігнали, бо ми би ніколи не мали самостійної України. Нас би світ прокляв, що ми є прислужники німецькі!

Вони арештували наш уряд. Мої колеги хваляться, що ми почали воювати проти німців. Ні. Це німці нас змусили з ними воювати. Я був такий самий германофіл, як і всі другі, але коли вже почали німці шукати за мною, то і я став з ними воювати.

Але чекайте, як Сталін заключив договір з Гітлером, то це що, було добре? А як ми заключили договір з Гітлером, то є зле?

- Зараз цей союз з нацистами стоїть на заваді визнання УПА... -

УПА не винне ні в чому, бо тоді УПА не було! УПА з'явилося в 1943 році на базі боротьби з гітлерівцями. То було повстання проти німців.

Зараз говорять ОУН-УПА, і це є більшовицька провокація. Було ОУН і УПА. Хто об'єднує ОУН та УПА, той провокатор. А тепер ще й зачали додавати дивізії ОУН-УПА. Що ви говорите? То ви тільки помагаєте ворогам, бо до слова «дивізія» наші противники відразу додають дві букви СС - і все, маємо штамп. Я не раз говорю за кордоном з тими дивізійниками, хто дійсно був у німецьких дивізіях, і вони кажуть, що воювали за Україну. Яку? Під німцями? А як я кажу, що ви воювали за Німеччину, то вони шаленіють. Бандерівці кажуть, що як буде признання УПА, то одночасно має бути признання і ОУН, що є неможливим!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Світодар Мирний.
0
Ще не підтримано

Червоно-чорний прапор означає землю, окроплену кров'ю. Це символ трагізму українського народу. Він доречний тільки в скорботний час, в час спомину по загиблих за Україну.
Блюзнірством є носити прапор скорботи в святкові дні.
Для надихання на певні звершення людину потрібно налаштувати на піднесений стан, стан радісного збудження. Тільки в такому стані людина здатна творити і здатна на великі звершення.
Тому тут потрібні інші символи, здатні налаштувати на радісний стан творення.
Велике значення також мають слова і назви. Недарма кажуть: як назвеш корабель, так він і попливе.
Не зловживаймо назвами і символами.

Коментарі

Зображення користувача Гендельф Білий.
0
Ще не підтримано

Хотів свою лепту внести в проект Бандера. Вже надоїдла вся ця бандерівщина, яку зараз рекламують. Чим більше на ній спиекулюють, тим більше її зневажають і використовують, для прикриття. Хіба клоунаду з неї роблять, більше ні чого.

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

!Дякую за надзвичайно цінну інформацію!
Все прояснюється ще більше - і прапори, і ОУН і УПА, і Бандера, і Шухевич, і КГБ, і Німеччина, і провокації проти України...
В цілому - (!) прегарний пазл!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Гендельф Білий.
0
Ще не підтримано

Безумовно пане Арсене, що багато провокативного в цій темі. В мене таке враження, що в сьогоднішніх націоналістів знання з історії обмежується 20 ст. Ніхто з них не згадає про Трипільську цивілізацію., про приручення коня, в Україні вперше у світі, про винайдення трипільцями колеса. А як згадують про арійців, лише з погляду нацонал-соціалізму. Якби націоналісти крім 20 ст. популяпризували і інше минуле ми б досягли значних успіхів в історії нашого краю.

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Думаю, тут твориться(створено) нову хуцпу: націоналізм - це погані дяді.
Ви це самі розімуєте, бо інакше не навели б посилання на відео. ;)
Озброюймося знаннями!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Тур Ярий.
0
Ще не підтримано

Ми знаємо, що світ динамічний. Тільки рух вперед дає можливість бути сучасним, конкурентноздатним. Зупинка в часі - це об'єктивно рух назад. Тому культивування національних рухів на ідеологічній платформі початку 20 століття чи культивування козацьких рухів із збереженням суто зовнішньої атрибутики є шкідницькими рухами. Недоброзичливці максимально будуть провокувати життєздатність таких рухів.
Коли рослина гине її біомаса ніколи не оживе заново, але завжди стає поживою для іншої рослини.
Тому нам цікаво знати принципи, інструменти, досвід як позитивний так і негативний цих рухів і на базі цих знань творити конкурентноздатні рухи нового циклу (стартапи).
Хай буде!

Все тільки починається!

Зображення користувача Світодар Мирний.
0
Ще не підтримано

Червоно-чорний прапор означає землю, окроплену кров'ю. Це символ трагізму українського народу. Він доречний тільки в скорботний час, в час спомину по загиблих за Україну.
Блюзнірством є носити прапор скорботи в святкові дні.
Для надихання на певні звершення людину потрібно налаштувати на піднесений стан, стан радісного збудження. Тільки в такому стані людина здатна творити і здатна на великі звершення.
Тому тут потрібні інші символи, здатні налаштувати на радісний стан творення.
Велике значення також мають слова і назви. Недарма кажуть: як назвеш корабель, так він і попливе.
Не зловживаймо назвами і символами.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Це інтерв’ю Стахіва - це погляд людини, яка належала до бандерівської організації. Ця організація була створена у лютому 1940 р. як проект НКВД для знищення українського націоналістичного руху і руйнування українсько-німецького союзу.

Свою діяльність бандерівська організація почала з терору проти ОУН: до початку німецько-радянської війни вони знищили близько 400 чільних членів і активістів ОУН. На завершальному етапі за допомогою шефа бандерівської СБ Мирона Матвієйка до 1958 року в Україні було повністю знищене націоналістичне підпілля. Матвієйко (до речі, кум Бандери) за це отримав квартиру в Києві і державну пенсію.

То ж не дивно, що все у цьому інтерв’ю - напівправда, отже - брехня. Одне не зрозуміло: чи Стахів сам вірить у те, що говорить? Якщо вірить - то це вже діагноз.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Гендельф Білий.
0
Ще не підтримано

Я вважаю Стахів міг бути жертвою хуцпи. А Стосовно УНА - УНСО і прапорів я цілком підтримую думку.

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Прапор УНСО не червоно-чорний, а біло-червоно-чорний - нормальний прапор трьох арійських варн.

Цікаво, як Стахів раптом погнав на УНСО, мовляв, фашисти, антисеміти, провокатори, і взагалі створені КГБ. Це нагадує ситуацію, коли злодій кричить "Лови злодія!" Мабуть таки знає, що бандерівщина - це проект НКВД.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Гендельф Білий.
0
Ще не підтримано

Можливо ви праві. Згадав, що у тамплієрів був такий самий прапор. Біло-чорний з червоним хрестом. Думаю в цьому ордені теж просліджується арійський слід. А Стахів думаю як, що хіба дізнався про проект Бандери післі війни

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Зображення користувача Гендельф Білий.
0
Ще не підтримано

Цікавий матеріал знайшов про Бандеру і Че Гевару. Нехотів його переопубліковуватит, бо це може бути хуцпа. Вирішив виставити на огляд. http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/17327.phtml

Ми не фантазуємо: ми розраховуємо! Але для того, щоб розраховувати, ми спочатку фантазували.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Це скоріше фантастика в стилі альтернативної історії. Першоджерело цієї вигадки ТУТ. Її автор - єврей Ігор Чубайс (брат Анатолія Чубайса). Схильний до фантастики і сенсацій. Наприклад, заявив, що адмірал Нахімов - насправді іудей Нахімзон. Можливо, Че Гевара й написав листа Бандері. Можливо, Бандера на нього навіть відповів. Все інше - вигадки.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Лука Небохід.
0
Ще не підтримано

Звичайно сидіти вдома перед монітором компютера просто і судити хто був герой а хто був провокатор в теперішній час важко адже в ті часи руйнувалося знищувалося все Українське, боротьба на кожному кроці в оточенні ворогів коли напевно вірити кому попало небезпечно, з прийнятттям рішень також незатягували бо небуло часу на конструктивні роздуми, повсюду були свої агенти вербовщики як і комуністів так інших. Звичайно думати про колеса Трипільців та здобутки інших племен осередків культури набагато краще ніяких дат конкретних лиць або про Арійців на вашу думку скільки % людей в Україні хоть щось знають про Арійців Аріянство або хочаб чув про такі речі? Щодо Бандери можливо він небув героєм, по вашим словам він ще той бандюк і продажна скотина якшо так я хочу побачити конкретні матеріали посилання.

"Знання деяких принципів легко компенсує незнання деяких фактів" (с)Гельвецій

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Отже, настав час розкрити інформацію щодо Бандери. Народ ставить запитання - треба відповідати.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Чорний з іншими кольорами може створювати сильні енергетичні поєднання: наприклад:
червоний-чорний: фізична, сексуальна сила;
рожевий-чорний: високе соціальне становище;
жовтий-чорний: розумова перевага.
мос. джерело: http://colorzone.ru/pages_colors_chernyj.html