Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Винайдено механізм перетворення сонячної енергії на пальне

Науковці створили прототип сонячного пристрою, який відтворює життєдіяльність рослин і перетворює енергію Сонця на пальне.
Пристрій використовує сонячне проміння і метал церій із групи лантаноїдів для розщеплення двоокису вуглецю або води на пальне, яке можна зберігати і транспортувати.

Прототип, створений науковцями у Сполучених Штатах і Швейцарії, збирає сонячне світло через кварцове вікно і камеру у циліндр, вкритий церієм.

Церій має природну властивість віддавати кисень при нагріванні і всмоктувати його при охолодженні.

Коли у пристрій закачують двоокис вуглецю або воду, церій, охолоджуючися, швидко забирає з них кисень, утворюючи водень і окис вуглецю.

Отриманий водень можна використовувати у спеціально пристосованих для цього автомобілях.

Науковці визнають, що новий пристрій є надзвичайно неефективним, адже він використовує лише 0.7% або 0.8% сонячної енергії, яка в нього потрапляє.

Більшість енергії губиться через втрату тепла, яке виходить крізь стінки реактора. Однак його ефективність можна збільшити до 19% завдяки кращій теплоізоляції.

Професори з Каліфорнійського інституту технологій кажуть, що реактор можна використовувати для виготовлення пального для автотранспорту, а також на великих електростанціях, де сонячну енергію можна збирати вдень і вночі.

Але подальша робота в цьому напрямку залежить від бажання країн фінансувати політику стримування парникового ефекту.

Учені пояснюють, що новий пристрій відтворює життєдіяльність рослин, які також використовують двоокис вуглецю, воду і сонячне світло для виділення енергії, що є частиною фотосинтезу. Однак декому таке пояснення здається спрощеним.

Британські компанії із використання альтернативних джерел енергії назвали винахід цікавим і обнадійливим.

Питання полягає в тому, де теоретично можна було б поставити такі сонячні колектори: на даху будинків чи у великому промисловому концерні десь у Сахарі, звідки добуте рідке пальне можна було б транспортувати?

Сонячні технології дуже швидко розвиваються. Але найскладнішими проблемами залишаються ефективність, економія та спосіб її збереження.

Сонячні електростанції нового покоління вже збудували в Іспанії і Сполучених Штатах. Там сонячне проміння відбивається через низку дзеркал на висаджені на вежі приймачі, звідки енергія потрапляє на двигуни турбін.

Новий проект в Іспанії передбачає також використання розплавлених солей для збереження сонячного тепла впродовж 15 годин для того, щоб станція потенційно могла працювати вночі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи