Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Пізнаємо “Українські місця в Польщі”

У Львівській обласній раді відбулась презентація туристичної карти-путівника, першої із серії “шляхами батьків”, - “Українські місця в Польщі”. Це вже 13-й за порядком проект, реалізований Благодійним фондом “Україна-Русь”, що досліджує і популяризує історію українських земель.

Захід приурочено до 90-х роковин Варшавського договору, за яким 21 квітня 1920 року Українська Народна Республіка (С.Петлюра) і Польща (Й.Пілсудський) домовились виступити єдиним фронтом проти більшовицької Росії, що сьогодні є особливо символічним. Окрім того від рівня українсько-польських взаємин напряму залежить стан українства в Польщі (про що йдеться у карті).

“Ідея такого путівника, - говорить президент БФ Ростислав Новоженець, народилась після неодноразових поїздок на наші етнічні землі до Польщі. Я пересвідчився, ще будучи головою РДА прикордонного району, що навіть влада, не кажучи вже про заробітчан, відвідуючи сусідню державу, мало орієнтується, де залишився там український слід. А потрібно брати приклад з поляків, що скажімо, приїжджаючи до Львова, завжди знають, де поклонитися своїм предкам, і залишають на цьому місці частинку національного прапора – біло-червону стрічку. Аби українці знали, де в Польщі слід почепити стрічку синьо-жовту і потрібен цей путівник”. У карті зазначено таких 568 населених пунктів, розкиданих по всій Польщі. Тут знайдете адреси українських консульств, громадських організацій, церковних об’єднань.

В основу карти покладено книгу “Український путівник по Польщі” історика НТШ , члена Правління Фонду Святослава Семенюка.

Путівник призначено передусім для туристів, з наміром розбудити у них зацікавлення саме українською присутністю в Польщі, але буде корисним і для представників товариств депортованих українців, що добре знають ці місця, бо він подає системну інформацію про кожне із зазначених міст і сіл.

У путівнику подано історичну довідку про життя українців, які є для Польщі такими ж автохтонами як поляки. Ба навіть більше: назва Польщі походить від давньоукраїнського племені полян, а не від поляків-лехітів.

А у V-X ст. взагалі весь південь Польщі і захід, включно з територією сучасної Варшави, заселяли здебільшого проукраїнські племена. А Краків до 999 року був давньоруським містом, аж поки його під натиском німців не окупували поляки. Цікаво, що козаки у 1657 р. захопили і Варшаву і Краків.

Про ці всі перипетії українців в Польщі прочитаєте у карті-путівнику. Також дізнаєтесь про місця народження і смерті визначних людей, про поховання Армії УНР, УПА, діяльність ОУН, українські церкви тощо.

 

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи