Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Цвіль може стати паливом майбутнього

Червонувата цвіль, виявлена на засекреченій ділянці джунглів на півночі Патагонії, може бути ключем до біопалива майбутнього, стверджують вчені.
Її потенціал настільки вражаючий, що вчені навіть вжили слово «міко-дизель» для опису букету вуглеводнів, що вона «видихає» (приставка «міко-» означає «грибний», «цвілевій»).

«Немає подібного організму, який би виробляв настільки важливий набір компонентів палива,» - каже Гарі Стробел (Gary Strobel), професор біології Державного Університету Монтани (Montana State University).

«Цей грибок може навіть виробити дизпаливо із целюлози, що може зробити його кращім джерелом біопалива, ніж всі, що ми використовуємо сьогодні.»

Матеріал про дослідження з’явився сьогодні в експертному британському журналі з мікробіології («peer-reviewed journal», журнал, в якому всі матеріали перед публікацією проходять ретельну наукову експертизу – прим. перекладача).

Професор Стробел, 70-річний ветеран дослідження джунглів, сказав, що він «наштовхнувся» на Gliocladium roseum завдяки двом випадкам «інтуїтивного прозріння»

Перший стався у 1990-ті роки, коли його команда, що працювала в Гондурасі, випадково натрапила на раніше невідому цвіль Muscodor albus.

Чисто випадково вони відкрили, що Muscodor albus потужно виділяє – насамперед випаровує – антибіотики.

Зацікавившись цим, команда випробувала Muscodor albus на дереві евкрифія (Eucryphia – лат., ulmo tree – англ.), чиї волокна є відомою поживою для цвілі, з надією відшукати новий грибок.

«Абсолютно несподівано Gliocladium roseum почав рости у середовищі цих газів, в той час, як інші цвілі практично всі загинули. І при тому виробляв нестійкий антибіотик,» - розповідає професор Стробел.

«Потім, коли ми вивчили склад газів, що виробляв Gliocladium roseum, ми з подивом узнали, що він містив повноцінний набір вуглеводнів та їх похідних.

Результати були абсолютно несподівані й настільки цікаві, що у мене просто волосся стало дибки».

Команда професора Стробела узяла штам Gliocladium roseum до лабораторії, де вирощувала її на вівсяному желе та на целюлозі.

Ентузіасти виділили гази, що їх виробляє цвіль. Аналіз показав, що більша частина з них є вуглеводнями, в тому числі принаймні вісім основних компонентів дизельного палива.

Сьогодні біопаливо позиціонують, як гарну альтернативу нафті, яка здобувається у переважно нестабільних регіонах, і є однією з основних причин парникового ефекту.

Рослини зв’язують вуглець із атмосфери в результаті фотосинтезу, коли вони ростуть, а потім звільняють (виділяють) його у вигляді двоокисі вуглецю (CO2), коли їх спалюють.

Натомість нафта містить вуглець, що «перебуває у підпіллі». Коли її спалюють, то в атмосферу викидається додатковий вуглекислий газ (CO2).

Одним із мінусів біопалива є його вплив на світовий ринок продовольства, тому що сьогодні для виробництва біопалива використовуються продовольчі культури, що вирощуються на сільськогосподарських угіддях.

Іншим напрямком розвитку є дешеві, багаті, непродовольчі волокнисті рослини та целюлозні матеріали, такі як скошена трава, тирса та солома.

Проте через дороговізну та технічну складність цим новим джерелам це доведеться поборотись за комерційну доцільність.

«Gliocladium roseum може робити міко-дизель безпосередньо з целюлози – основного компонента рослин та паперу,» - каже професор Стробел.

«Це означає, що при виробництві палива скорочується цілий крок у технологічному ланцюзі».

На відміну від виробництва біопалива із сільськогосподарських культур, Gliocladium roseum можна використовувати на фабриках (як дріжджі), а гази, що він виділяє, можна уловлювати та перетворювати у паливо, впевнений професор.

Іншою альтернативою, на його думку, може стати використання генів цвілі для перетворення целюлози у біопаливо.

Професор Стробел повідомив, що Державний Університет Монтани подав заявку на патент на використання цвілі, доходи від якого будуть спрямовані на потреби місцевого населення.

Відповідаючи на питання, а де ж знаходиться оця цвіль, він каже, що це місце засекречене.

Fungus could be the future of fuel
Richard Ingham, “Herald and Weekly Times”, 04 листопада 2008.

Переклав Володимир Щербина



В тему:

Експерти критикують біопаливо

Біопаливо шкідливіше, ніж нафта та газ

Земля майже вичерпала свої ресурси. Час починати цивілізаційний Перехід

Секретні висновки Пентагону були опубліковані в українському журналі “Перехід-IV”

Нас чекає крах глобалізації

Кліматичні війни

Продовольча криза зачепить кожного з нас

Органічна революція: від ідеології «відродження» до стратегії освоєння життєвого простору України

Британські екологи: Україна врятує світ від голоду

Україна здатна вирощувати 100 мільйонів тонн зерна щороку

У світовій атомній енергетиці відбувається перерозподіл сил

Атомна енергетика природної безпеки


В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи