Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Скіфські кургани на Донщині

Світ:

Археологи доводять, що: інститут жінок-воїнів у скіфському та савроматському суспільствах було досить поширеним, населення степу та лісостепу належить до одного етнічного масиву, кабан як священна істота був у пошані скіфів, прикраси для поховань скіфів робили місцеві майстри спеціально для конкретного небіжчика.
З 1993 по 2006 рік відбулося дослідження 59 курганів на Донщині: два з них - епохи бронзи, решта 57 - скіфського періоду.

Найбільш успішним виявився польовий сезон 1997 року, коли вдалося розкопати чотири кургани коло села Колбіно (кургани під номерами 12, 18, 19 і 20).

У кургані 12 була розкрита могила з дерев'яною конструкцією (опорні стовпи, перекриття, стіни, фанеровані дошками), яка мала довгий спуск до могили, - коридор-дромос. На жаль, стародавні грабіжники понесли з поховання все більш-менш цінне. На дні ями виявлено лише фрагмент грецького чорнолакового канфара (чаші для вина), втулку від залізного наконечника стріли, бронзову пронізь і одну золоту півсферичну бляшку. За уцілілими кістками скелету вдалося з'ясувати, що в середині IV століття до н.е. (за канфаром) тут похована жінка 30-35 років.

В кургані 18 було виявлені скелет чоловіка 45-50 років у пограбованій могилі. В півтора метрах на північ від центральної гробниці було виявлено іншу не зворушену грабіжниками могилу. Прямокутної форми, витягнута довгою віссю по лінії північ-південь, вона мала розміри 4,3 на 3,8 м. Дерев'яне перекриття і облицьовування стін з дощок трималися на десяти опорних стовпах. У північній частині могильної ями лежали два скелети - жінки 55-60 років і чоловіка 35-40 років. Головну роль в цій парі, безумовно, грала жінка. По-перше, саме її поховали першою, а значить, для неї побудували досить значну гробницю з дерева і землі. По-друге, саме їй належали більшість ювелірних прикрас і інших предметів, знайдених в бічній могилі.

У основі черепа жінки лежав по дузі розсип золотих прикрас з тонкої золотої фольги з витисненим зображенням голови кабана. Мабуть, вони належали нагрудній прикрасі, що складається з широкої шкіряної стрічки-основи, на яку нашивали бляшки-кабани (у них були отвори з боків). Всього знайдено - цілих і в обламаннях - 72 екземпляри. Виявлені біля голови золоті сережки мали форму великих незамкнутих кілець, до яких кріпилися підвіски у вигляді фігурки котячого хижака (можливо, пантери), що стоїть на прямокутному п'єдесталі. У хижака довгий, зігнутий хвіст, маленьке кругле вухо, а до носа підвішений тонкий золотий диск. До нижньої частини п'єдесталу за допомогою колечок кріпилися шість овальних підвісок у вигляді "жолудів". На пальцях обох рук похороненою надіті по три золоті персні з незамкнутими кінцями, що заходять один за одного. Весь простір навколо скелета усіяний мініатюрними півсферичними нашивними золотими бляшками (їх більше 100 штук) або з двома отворами з боків, або з петелькою на зворотному боці. Мабуть, вони складали прикрасу одягу або запони похороненої. Біля ніг її лежало срібне (з великою домішкою міді і олова) кругле дзеркало з ручкою. Дзеркало мали два чохли: внутрішній - з тканини і зовнішній - з шкіри. До лицьової поверхні диска дзеркала прикипіла велика грудка білил. Неподалеку знаходилося витончене намисто з крупних пастових "глазчатих" намист і дрібного скляного бісеру.

Інвентар чоловічого поховання набагато скромніший. Між стегновими кістками померлого лежав сагайдак з 30-у залізними втульчатими трилопатевими наконечниками стріл, а біля правої гомілкової кістки виявилено до 20 срібних і золотих півсферичних нашивних бляшок з петелькою на звороті, ймовірно, прикраса чобіт і штанів. Недалеко скелету виявлено два залізних шила і ще один сагайдак з кількома десятками втульчатих залізних трилопатевих наконечників стріл.

Судячи з амфори, що належить до дуже рідкісного "колхідського" типу, виявлений археологічний комплекс можна віднести до другої половини IV століття до н.е.

Маємо незвичайну саму "золоту пані". Перший же огляд її скелета антропологами показав, що похована мала вельми похилий вік - 55-60 років. П'ятидесятирічний рубіж в ті часи долали дуже небагато жінок. Середня тривалість життя жінок скіфської епохи складала всього 33-35 років. Тому факт солідного віку покійною вже сам по собі примітний і говорить про достатньо комфортні умови її життя. Відразу ж стало ясно, що скіфській пані властиві яскраво виражені форми склеротичних змін хребта, що серйозно обмежували рухливість і що служили, мабуть, причиною постійних болів. Верхня щелепа практично повністю позбавлена зубів. Запальний процес, що привів до руйнування і випадання зубів, був, ймовірно, давнім і тривалим.

Похована персона займала, очевидно, достатньо високе становище в місцевому скіфському суспільстві. Про це можна судити не тільки за пишнотою і багатством поховального обряду, а й за тим, що існування цієї пані впродовж багатьох років безумовно вимагало постійної опіки і турботи.

Основну масу прикрас при знатній небіжці представляють предмети, зроблені і виготовлені спеціально для поховання із золотої фольги. І це один з найважливіших результатів дослідження жіночого поховання з кургану 18 у села Колбіно. Мабуть, такі речі для поховань проводили місцеві майстри за терміновим замовленням родичів померлих. За наявності певних ремісничих навиків, відповідного устаткування (інструментів, штампів-матриць) і початкової сировини (тонкої золотої фольги) призначені тільки для похоронів аксесуари могли бути зроблені досить швидко і в потрібній кількості. В усякому разі, вироби цих "похоронних справ" майстрів знаходять у багатьох розкопаних курганах, хоч і начисто пограбованих. І призначалася подібна продукція звичайно ж тільки для померлих. Важко уявити собі знатного скіфського вождя або воєначальника, який би носив в повсякденному житті одяг, взуття і зброю, суцільно розшиті (або покриті) розсипом золотих пластинок і бляшок, зроблених з тонкої, м'якої і до того ж дуже ломкої золотої фольги.

Іншу значну, але меншу за об'ємом частину похоронного начиння в могилах скіфської аристократії Середнього Дону складали творіння старогрецьких майстрів з причорноморських міст або з самої Еллади. Не секрет, що войовничі мешканці Скифії підтримували з місцевими гелленами тісні і в основному дружні зв'язку - торговий обмін, політичні і династичні союзи і т.д. Причому в V-IV століттях до н.е. досить часто грецькі ювеліри (головним чином з Боспорського царства) за замовленням скіфської знаті виготовляли із золота, срібло і бронза найрізноманітніші предмети розкоші: парадне озброєння, ритуальні судини, побутовий посуд, прикраси.

І, нарешті, третю, не менш істотну частину набору речей, покликаних супроводжувати знатного небіжчика в загробний світ, складали предмети, якими він постійно користувався за життя. Для чоловіків - це перш за все предмети озброєння і кінської збруї, для жінок - особисті прикраси і предмети туалету - дзеркала, намиста, сережки, прясельця.

Кажучи про скіфський час, історик Л. А. Ельницкий відзначав: "Необхідна парадність і божественність зовнішності померлого досягалася перш за все костюмом з безліччю нашивних дорогоцінних прикрас. Навряд чи мислимих на хоч би і парадному, але прижиттєвому костюмі".

Але чому в пишних похоронних ритуалах скіфської знаті така важлива роль відводилася саме золоту? Багато дослідників вважають, що золото як нейтральний, тобто незнищуваний матеріал символізував в очах давніх людей ідею безсмертя, всемогутності, вічності.

Особливе місце серед інших похоронних комплексів, розкопаних в 1998 році, займає курган номер 7 - найдальший (з південного заходу) в курганній групі. Під насипом, на рівні стародавнього горизонту, була споруджена майже квадратна (7,8 на 7,6 м) дерев'яна конструкція типу помосту на двадцяти вертикальних опорних стовпах, з триметровим коридором-дромосом, вертикальними стінами з горизонтально укладених брусів і перекриттям з колод шатрового типу. Після завершення обряду похоронів це дерев'яна споруда була підпалена, а потім засипано землею.

Усередині, в одному з кутів похоронної камери безладну купу кісток жіночого скелета і верхньої частини чоловічого - явні сліди діянь грабіжників. Проте решта частини чоловічого скелета (приблизно від рівня тазових кісток і нижче) збереглася в місці поховання. Упоперек тазових кісток лежав довгий 75-сантиметровий залізний меч з рукояттю, обкладеною тонким золотим листом з штампованими зображеннями тварин і рослин. Навколо скелета і на нім самому було знайдено більше 50 тонких золотих нашивних бляшок із зображенням коня або кулана (вони, очевидно, прикрашали похоронну запону). Недалеко від меча, справа, виявлені спіральна в’язь нагайки, що розпалася на частини, з товстої золотої фольги.

Впритул до західної стінки зробленої з колод камери лежало декілька залізних наконечників копій, дротиків і втоків до них загальноскіфського типу. Тут же знайдені залишки сагайдака з 95-у залізними, втульчатими, трилопатевими наконечниками стріл, залізні кільчасті вудила із стержеподібними залізними псаліями, залізні кінські налобники, скляні намиста і дрібний бісер з пасти. Виявлені і звичайні в таких випадках сліди заупокійної їжі у вигляді кісток коня з двома залізними ножами.

Особливий інтерес серед цих знахідок викликає меч. Своїм орнаментом (штамповані фігури по тонкому золотому листу), формою рукояті (сильно стилізоване метеликоподібне, майже трикутне, перехрестя) і технікою виготовлення ажурного (звареного з двох сталевих смуг) клинка він повністю аналогічний мечам із знаменитого "царського" кургану Чортомлик в Україні. І там і тут на наверші меча зображений якийсь звір, що біжить, з поверненою назад головою (олень? лань?). На трикутному перехресті виразно видно крилаті грифони, що стоять один перед одним в геральдичній позі. Уздовж рукояті з обох боків поміщена фігура оленя із спрямованими вперед великими гіллястими рогами.

Подібні мечі (не виключено, що вони викувані одним і тим же ковалем і прикрашені одним і тим же майстром) були знайдені в кам'яній гробниці одного з курганів групи П'ять братів у станиці Єлизаветинській в гирлі Дону В. П. Шиловым в 1959 році та біля села Старий Мерчик у Харківській області, у кургані 36 поблизу того же села Колбино (2002 р.).

Вперше в історії розкопок поховань скіфського часу на Середньому Доні експедиція встановила (завдяки постійній присутності антропологів), що в шести з 59 досліджених курганів у сіл Тернове і Колбіно були поховані озброєні молоді жінки із знатних сімей. Поряд з ними - звичайний набір зброї: пара дротиків, спис, лук і стріли з бронзовими і залізними наконечника мі. Потім дорогі ювелірні прикраси грецького виробництва і предмети чисто жіночого вжитку - бронзові дзеркала, сережки, намиста, прясельця з глини і свинцю... Вражають і масштаби похоронних споруд, і пишнота похоронного ритуалу (для кожної такої "амазонки" споруджувався окремий курган з просторою деревоземляною гробницею). Все це цілком зіставно з уже відомими курганами скіфської аристократії в степовій зоні і в лісостепі Північного Причорномор'я.

Не виключено, що такі поховання жінок-воячок зустрічали археологи в скіфських курганах і раніше. Але коли скелети в могилах сильно потривожені грабіжниками (а майже всі місцеві кургани скіфської епохи тут піддалися поголовному пограбуванню ще в старовині) або ж погано збереглися через природні умови, наприклад підвищену вологість ґрунту, визначити підлогу і вік небіжчика самі археологи без участі антрополога часто були не в змозі.

Завдяки роботам В.А. Ільїнської і Є.Є. Фіалко, що зібрали і узагальнили весь доступний матеріал про поховання озброєних жінок в скіфських курганах, можна сказати, що до 1991 року тільки на Україні було відомо 112 поховань "амазонок". Це - явище явно загальноскіфське.

Очевидно, молоді жінки-воячки з Скіфії (включаючи її північно-східну околицю - Середній Дон) не були у всьому схожі на описаних "амазонок-чоловіковбивців" Геродотом у савроматів. Швидше тут слід говорити про участь в кінних легкоозброєних допоміжних загонах певних вікових і соціальних груп скіфських жінок. Вони охороняли майно, худобу, житла, коли чоловіки-воїни йшли у військові походи або в тривалі сезонні перекочування з худобою.

Але звідси неминуче витікає і ще один важливий висновок: якщо у всіх частинах Європейської Скіфії, тобто в степу і лісостепу між Дунаєм і Доном, зустрічаються аналогічні поховання молодих жінок із зброєю, що мають достатньо високий соціальний статус і характерний набір речей, то слід визнати факт щонайтіснішого культурного, етнічного і соціально-політичного зв'язку між населенням степу і лісостепу в V-IV століттях до н. е. Такий незвичайний соціальний феномен, як інститут "амазонок", існував в скіфську епоху тільки у кочових і напівкочових племен Східної Європи - у скіфів і споріднених їм савроматів, які жили в задонських і заволзьких степах аж до Південного Уралу.

Переклад Олександра Желіби

------------------------------
В тему:

Гіперборія і Скіфський квадрат

Скіфи. Чи був такий народ?

Українці: скіфи, сармати, руси

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи