Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Шлюбна маса»

Зміна етнічно-расового складу населення США загрожує ментальним розколом.

Дехто за інерцією продовжує думати про Сполучені Штати Америки, як про такий собі «плавильний котел», де представники різних народів «стоплюються» в єдину американську націю. Насправді, це далеко не так. Кількість міжрасових та міжетнічних шлюбів в США знижується, різні групи населення все більше відлюднюються.

Як повідомляє American Sociological Review, доля латиноамериканців та азіатів, що вступає у шлюб з євроамериканцями, зменшилася за останнє десятиліття, після принаймні двох десятків років стабільного зростання. Значна кількість іммігрантів, що прибули за останнє десятиріччя, надала перевагу одруженню один з одним. За цей же час зріс рівень шлюбів між афро- та євроамериканцями, хоча все одно залишається доволі низьким.

Нещодавні «міноритарні» іммігранти (тобто, представники неєвропейських меншин), як правило, гірше освічені порівняно з людьми, народженими в Америці; вони менше заробляють, погано володіють англійською мовою та оселяються переважно в ізольованих кварталах — це основні фактори, що перешкоджають одруженням поза межами етнічної або расової групи. Прибуття за останні роки понад 11 мільйонів іммігрантів створило значну «шлюбну масу» для латиноамериканців та азіатів, включно з тими, хто народився вже тут. Саме це може пояснити зменшення рівня міжетнічних шлюбів. Більше половини дорослих латиноамериканців і приблизно третина дорослих азіатів є іммігрантами.

Взагалі, в сьогоднішній Америці відбувається інтенсивна зміна етнічно-расового складу населення. Вже протягом одного покоління ми побачимо зовсім іншу крану, з іншим населенням, іншим менталітетом. З'явилась етнічно- расова відмінність між поколіннями (самі американці вживають слово gap, тобто «розрив»), зростає відмінність між різними регіонами країни, що рано чи пізно призведе до глибоких ментальних розколів. І все це не може не викликати занепокоєння, адже Сполучені Штати Америки на сьогодні є єдиною наддержавою. Тому процеси, що в ний відбуваються, мають вплив на весь світ.

16 травня Бюро перепису населення США опублікувало свіжі дані, згідно з якими, за період з 1 липня 2005 року по 1 липня 2006 року, кількість представників меншин зросла з 98,3 мільйонів до 100,7 мільйона осіб, що складає приблизно третину всіх американців.

Внаслідок імміграції та більш високого рівня народжуваності серед новоприбулих, кількість латиноамериканців зросла в США на 3,4%, кількість азіатів — на 3,2%. В той же час кількість афроамериканців збільшилась на 1,3%, а євроамериканців — лише на 0,3%. Число індіанців та корінних мешканців Аляски зросло на 1%, гавайців та вихідців з тихоокеанських островів — на 1,7%.

Разом з тим, в США стала дуже помітна різниця між поколіннями у расовому складі. Згідно останніх даних, 80% американців старше 60 років — це євроамериканці. Серед 20 — 30 річних вони складають лише 60%, а серед тих, хто молодше 20 років — лише 58%. Така різниця здатна викликати великі проблеми, адже потенційний «конфлікт поколінь» тут підсилюється расовим протистоянням.

Понад 20% дітей у Сполучених Штатах або самі є іноземцями (тобто, народились за кордоном), або мають принаймні одного з батьків іноземного походження. Приблизно половина дітей молодше 5 років — це латиноамериканці, чорні та азіати. Через 15 років вони увійдуть в доросле життя.

При цьому зміна етнічно- расового складу населення відбувається в різних штатах по-різному, і в недалекому майбутньому Штати різнитимуться не тільки географічно, але й расово. А це, серед іншого, потужно впливатиме й на політичні уподобання в різних штатах.

В Неваді, де доля євроамериканців зменшилась до 59% (порівняно з 66% у 2000 році), кількість дорослого населення з правом голосу зросла на 25%, при цьому саме меншини дали 63% цього зростання. В штатах Арканзас, Джорджія та Теннессі зафіксований найбільший відносний зріст латиноамериканського населення. Найбільший абсолютний зріст числа латиноамериканців, як і передбачалось, зафіксований в Каліфорнії, Техасі та Флориді.

Найбільший процентний зріст афроамериканського населення зареєстровано в Майні (Південна Дакота), Нью-Гемпширі та Айдахо. А азіатів — у Неваді, Арізоні та Нью-Гемпширі.

В Нью-Йорку та Меріленді після 2005 року прискорився відтік білого населення (а Каліфорнія позбулась біля 100 тисяч білих мешканців — більше, ніж будь-який інший штат). В той же період Нью-Йорк та Мічиган зафіксували зменшення числа чорних мешканців.

Найбільша расова відмінність між поколіннями зафіксована в Каліфорнії, Техасі, Арізоні, Неваді та Нью-Мексико. В Арізоні меншини складають понад половину населення молодше 20 років, в той час, як серед людей 60 років і старше їхня частка — не більше однієї шостої. Найменша расова різниця між поколіннями зафіксована в Кентуккі, Мені, Нью- Гемпшері, Вермонті, Західній Вірджинії та на Гаваях.

Найбільша меншина — латиноамериканці — дала приблизно половину росту кількості населення США за останній рік. Кількість афроамериканців вперше перевищила 40 мільйонів, а кількість гавайців та вихідців з тихоокеанських островів — 1 мільйон. В чотирьох штатах меншини вже сьогодні складають більшість населення. Це Гаваї (75%), Нью-Мексико (57%), Каліфорнія (57%) і Техас (52%).

Отже, хто житиме в США і володітиме найпотужнішим запасом ядерної зброї вже за кілька років? Питання зовсім не риторичне...

----------------------------------------------------

В тему:

Змінюючи Америку

Мігранти дорого коштують

“Homo Americanus: Дитя Епохи Постмодернізму”

Темний бік імміграції

Присмерк «богів», або Криза світового лібералізму

Погіршилась оцінка ролі США у світі

Етнополітична карта світу ХХІ століття

Євгеніка для України
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи