Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Злочини червоних катів

У Москві презентовано книгу "Убієнним синам України. Сандармох", в якій вперше оприлюднено прізвища українців, розстріляних у 1937-38 роках в карельському урочищі.
Друге видання книги "Убієнним синам України. Сандармох" презентовано 20 жовтня в Бібліотеці української літератури в Москві. На сторінках історичного дослідження, виданого в Петрозаводську, вперше оприлюднено прізвища українців, які були розстріляні в урочищі Сандармох Медвежегірського району Карелії (Росія) у 1937-1938 роках, Тут також представлено матеріали про хід спорудження пам'ятника загиблим, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в РФ.

Передмову до книги написав Президент України Віктор Ющенко. У нього з цим періодом, подіями та місцями пов'язані особисті переживання - на будівництві Біломорканалу працював його батько - Андрій Ющенко.

"Карельська земля приречена назавжди стати пантеоном розстріляного українського Відродження. Кров'ю невинно вбитих геніїв нашого народу написана одна з найчорніших сторінок історії України. Ця історія завжди має бути перед нашими очима як спогад і пересторога для майбутніх поколінь", - йдеться у передмові.

Свій останній притулок у карельському урочищі Сандармох знайшли відомі діячі української культури Лесь Курбас, Микола Зеров, Валер'ян Підмогильний, Михайло Куліш, Євген Плужник та багато інших. За словами голови Карельського республіканського товариства української культури "Калина", авторки презентованої книги Лариси Скрипникової, у виданні вміщено прізвища майже 70 загиблих українців, інформація про ще 37 осіб надійшла із архіву Санкт-Петербурга кілька днів тому.

Уперше всіх страчених в урочищі Сандармох було належно вшановано в жовтні 1997 року, коли на місці масового розстрілу було відкрито Меморіал. 5 серпня 2005 року, в День пам'яті жертв сталінських репресій, на місці розстрілу 139 українців офіційно відкрито гранітний Козацький Хрест "Убієнним синам України". Крім нього, на лісовій галявині встановлено й російський Православний та польський Католицький хрести, меморіальні Мусульманський знак і Єврейський камінь.

Пам'ятник, що важить 20 тонн, споруджено виключно на пожертви - 20 тисяч доларів - окремих громадян та товариств української культури України, Росії, США та Канади.

Про трагедію Сандармоха говорять: це злочин не лише проти України, але й проти людства. Тут поховано тисячі ненаписаних творів, непоставлених п'єс, незроблених відкриттів. Безжально видерто цілі сторінки української і світової історії...

Масова кампанія репресій проти мільйонів радянських людей розпочалася 2 липня 1937 після ухвалення Політбюро ЦК постанови П51/94 "...раз і назавжди позбавитись неблагонадійних і соціально небезпечних громадян". За особистою директивою наркома внутрішніх справ Єжова, начальник Соловецької тюрми особливого призначення мав "репресувати 1200 осіб". До ув'язнених "соловецького етапу" потрапили й 165 українців.

МОСКВА, 20 жовтня. (Ігор Соловей – Укрінформ)

* * *

Василь Дума та Лариса Скрипникова на презентації книги
Василь Дума та Лариса Скрипникова на презентації книги


У презентації взяли участь член Ради Федерації Федеральних Зборів РФ, голова Рад Об’єднання українців Росії та ФНКА українців Росії Василь Дума, за сприяння якого видано книгу, радник Посольства України в Російській Федерації Ольга Дарибогова, директор Бібліотеки української літератури в Москві Валентина Слюсарчук, в.о. головного редактора часопису «Український огляд» Віталій Крикуненко, керівники українських організацій Росії, що прибули на Всеросійський фестиваль-конкурс імені О.Кошиця українських хорових колективів.


---------------------------------------

Об’єднана прес-служба Федеральної національно-культурної автономії “Українці Росії”, Об’єднання українців Росії та Бібліотеки української літератури в Москві

Контакти (керівник служби Юрій Кононенко):
Тел./факс +7 (495) 917-1474
Тел. +7 (926) 530-2159
E-mail: [email protected]
Web: www.webcenter.ru/~libukr
www.ukrrus.org


----------------------------------------------------

В тему:

Сандармох. Убієнним синам України

Стежками суму і пам’яті

Жахливі Соловки

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи