Portrait de Миро Продум
Миро Продум
  • Visits: 2
  • Accès: 2

Віктор Суворов: Геббельсу приписали фразу, яку він ніколи не говорив

«Чим неймовірніша брехня, тим скоріше в неї повірять». Геббельс ніколи цього не говорив. Фраза належить Гітлеру: «Майн Кампф», частина перша, розділ Х. Вона стосувалася євреїв і марксистів, що зрадили Німеччину: «Ці пани виходили з того правильного розрахунку, що чим жахливіше збрешеш, тим скоріше тобі повірять». Гітлер говорив не про себе і не про своїх прихильників, а про «цих панів», яких чітко визначив і назвав: євреї і марксисти. На тій же сторінці додав: «Віртуозами з віртуозів у частині брехні в усі часи були євреї».

Па́уль Йо́зеф Ге́ббельс (нім. Paul Joseph Goebbels; *28 жовтня 1897, Рейдт, Північний Рейн-Вестфалія1 травня 1945, Берлін) — німецький державний і політичний діяч, рейхсміністр народної освіти та пропаганди Німеччини (19331945), імперський керівник пропаганди НСДАП1929), рейхсляйтер (1933), передостанній канцлер Третього Рейху (квітень-травень 1945), комісар оборони Берліна (квітень 1945).

 Фразу цю я вперше почув у 18 років. У нас у військовому училищі виступав лектор Ідеологічного відділу Центрального комітету Комуністичної партії. А мене різануло: та не міг Геббельс такого ляпнути! Не міг!

Ось перед нами лектор із ЦК КПРС, він же не говорить: товариші курсанти, я брехатиму, а ви мені будете вірити, і чим нахабніше брехатиму, тим більше будете вірити! Будь-який пропагандист бреше, прикидаючись чесним. Так невже  Геббельс  був настільки дурним, щоб публічно оголошувати себе брехуном? Брехун завжди працює під маскою чесної людини. 

Сам я, після того, як уперше почув це одкровення, багато років намагався знайти джерело, попутно питанням збентежував викладачів і замполітів, лекторів, агітаторів, пропагандистів: де ви таку дурницю почерпнули?         

Якщо хтось таке говорив або писав, то вже явно не про себе, не про свої методи роботи, а викриваючи своїх ворогів.

Хто ж автор крилатої фрази, де, коли і у зв'язку з чим вона з'явилася?

Так от, фраза належить Гітлеру: «Майн Кампф», частина перша, розділ Х.  Продиктував Гітлер цю фразу в 1924 році, коли Геббельс ще не був членом НСДАП. Геббельс вступив у нацистську партію  22 лютого 1925 року, в перші роки серед провідних пропагандистів не числився.         

Розділ Х першої частини «Майн Кампф» - ключовий. Називається «Справжні причини німецької катастрофи».

Німеччина була розбита в Першій світовій війні. Гітлер збудував підвалини нацистської ідеології на одному питанні: в чому причина поразки?

І дав відповідь: причину потрібно шукати не на фронті, а в тилу - євреї і марксисти зрадили Німеччину й розклали тил. Весь наступний текст «Майн Кампф» -  лише розвиток головної думки і рекомендації на майбутнє. В оригіналі цитата звучить так: «Ці пани виходили з того правильного розрахунку, що чим жахливіше збрешеш, тим скоріше тобі повірять».

Гітлер говорив не про себе і не про своїх прихильників, а про «цих панів», яких чітко визначив і назвав: євреї і марксисти. На тій же сторінці додав: «Віртуозами з віртуозів у частині брехні в усі часи були євреї».

Віктор Суворов. Брістоль.  13 липня 2014. Спеціально для «Укрінформу»

Джерело: ukrinform.ua

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Portrait de Анатолій Висота
0
No votes yet

Віктор Суворов - правдивий дослідник і письменник.

Commentaires

Portrait de Анатолій Висота
0
No votes yet

Віктор Суворов - правдивий дослідник і письменник.