Portrait de Арсен Дубовик
Арсен Дубовик
  • Visits: 0
  • Accès: 0

Три речі, яких у мене немає

Люди часто дивуються, почувши, що я живу без телевізора, не користуюся кредитною карткою і не вожу автомобіль. І нерідко мені доводиться пояснювати, що саме відсутність цих речей в моєму житті робить її більш а) комфортною і б) продуктивною.

1. Телевізор

Найпростіше пояснити нелюбов до телевізора. Цей шайтан-ящик - не тільки великий вбивця часу, але і могутній інструмент йолопізації. Мало того, що телевізор непомітно краде час - начебто хотіли п'ять хвилин новини подивитися, а там мультик, а там інтерв'ю, а там фільм забавний ... а там і ранок настав - зомбоящик ще й відволікає Вас від власного життя на життя чуже - і в результаті більший розігрів емоцій у багатьох телеглядачів викликають не свої успіхи на роботі, не своя дружина і діти, а те, чи "поімєєт" Хуан Педрільо прекрасну рабиню Ізауру?

Ще телевізор постачає Вас кінської дозою негативу і потужним зарядом песимізму - оскільки всі новини зосереджені в основному на поганому або на дуже поганому. І, нарешті, що найгірше, проведені перед телевізором години сприяють розвитку так званого «кліпового мислення», при якому людина виявляється нездібною утримати увагу на чомусь довше пари хвилин - що, як Ви розумієте, і знижує здатність до навчання, і геть-чисто відбиває аналітичний розум. І навіть фільми і освітні передачі, заради яких варто було б включати телевізор, безбожно і бридко роздроблені рекламою. Не встигли Ви зосередитися на сюжеті, як Ваші вуха підриває істеричний вереск: «Маша переспала з Сашею! Чи піде Паша від неї до Даші? Дізнайтеся про це в передачі "Дурдом за склом - 2"! А тепер про прокладки ... »

2. Кредитка

Від кредитних карток я прийняв рішення відмовитися раз і назавжди близько 20 років тому, коли вибудовував у себе правильні фінансові звички. Причин тому три. По-перше, я принципово проти життя в борг - і не тільки тому, що воно обходиться набагато дорожче життя "на свої". По-друге, складніше контроль за витратами, тому що постійно доводиться вести записи того, скільки грошей витрачено по картці, але ще не знято з рахунку - а якщо цього не робити, то легко піти «в мінус». І, по-третє, при оплаті карткою розставання з грошима легше психологічно і, як наслідок, гроші йдуть швидко і бездумно - як показують дослідження американських фахівців, при відмові від кредиток витрати сім'ї скорочуються на 25-35%.

Звичайно, сьогодні я живу вже не на мізерні доходи студента-іммігранта, який приїхав в країну з 30 доларами в кишені. Та й фінансові звички у мене вже устоялися. Так що, в принципі, я міг би й дозволити собі обзавестися кредитками. Але просто не бачу в цьому необхідності.

3. Автомобіль

Найскладніше буває пояснити про автомобіль. З одного боку, справа в тому, що я (!)той ще "домосєд" і мало їжджу. Але куди важливіше інше: я не хочу непродуктивно витрачати час, виконуючи роботу водія. Якщо мені треба їхати з Хайфи в Тель-Авів, то я міг би доїхати на автомобілі за годину, весь цей годину крутячи кермо і злячись в пробках, або ж я можу доїхати за півтори години на автобусі чи поїзді, спокійно працюючи на ноутбуці або читаючи книгу і роблячи виписки.

Те, що за рік я встигаю прочитати близько сотні професійних книг, почасти вдається тому, що я читаю в транспорті, будь то автобус, поїзд чи літак. Так що для мене краще витратити трохи більше часу на дорогу, але весь цей час використовувати продуктивно, ніж доїхати швидше, витративши весь цей час на непродуктивну роботу. Чесно кажучи, мені куди важче зрозуміти москвичів, які гордо розповідають про те, як вони проводять по три години на день в пробках, слухаючи радіо, ніж їм зрозуміти те, що я цього не роблю. Своїй дівчині я колись купив автомобіль, але сам навіть не став вчитися водити. Ну, а якщо я кудись сильно поспішаю, що буває нечасто, я завжди можу взяти таксі - благо в Ізраїлі воно приїжджає через п'ять хвилин, а не через сорок :).

**************************************

Іноді мене запитують, чи не викликає відсутність цих речей в моєму житті дискомфорту. Чесно кажучи, іноді викликає - але всі такі випадки за рік можна перерахувати по пальцях. Наприклад, я не можу замовляти авіаквитки в Інтернеті і мені доводиться топати до турагенту з готівкою в кишені. Або, щоб подивитися деякі передачі, мені доводиться йти в гості до когось, у кого телевізор є. Але в цілому користі набагато більше, ніж дискомфорту.

Зрозуміло, я не закликаю Вас слідувати моєму прикладу і пересісти з автомобіля на автобус або розрізати свою кредитку навпіл і повернути її в банк (хоча деяким це було б корисно). Однак я рекомендую Вам задуматися про те, від чого Ви могли б позбутися в своєму житті - вигравши від цього набагато більше, ніж втративши.

Комп'ютерні ігри? Форуми? СМС-спілкування? Спиртне? Капучино з рогаликом? :)))

Як Ви думаєте - без яких звичних речей Вам жилося б краще?...

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Portrait de Анатолій Висота
0
No votes yet

Корисна стаття. дякую, пане Арсене. А от я всі ці три речі маю. Тут питання МІРИ. Згоден із автором, що все, що відволікає мене від власного життя, життя моєї родини + - є шкідливим. Додам, що все, що викликає в мене негативні емоції, є шкідливішим у квадраті. І справа тут не у витраті емоційної енергії, а у відволіканні мене від ЧИСТОТИ ПОМИСЛІВ - основи позитивної діяльності, основи світотворення.

Commentaires

Portrait de Анатолій Висота
0
No votes yet

Корисна стаття. дякую, пане Арсене. А от я всі ці три речі маю. Тут питання МІРИ. Згоден із автором, що все, що відволікає мене від власного життя, життя моєї родини + - є шкідливим. Додам, що все, що викликає в мене негативні емоції, є шкідливішим у квадраті. І справа тут не у витраті емоційної енергії, а у відволіканні мене від ЧИСТОТИ ПОМИСЛІВ - основи позитивної діяльності, основи світотворення.

Portrait de Явсе Світ
0
No votes yet

"чи "поімєєт" Хуан Педрільо прекрасну рабиню Ізауру"---))))))))))..Коли людина робить усе усвідомлено,тоді ні ТВ ні авто ні VISA не ускладнюють життя.Автомобіль-це елемент свободи,кредитка зручна для використання просто поставивши на ній ліміт,щоб користуватись лише своїми грошами..а у йолупів завжди все ускладнюється тому,що в них багато метушні і неусвідомлених дій..Дякую...

Вірю в те, що розумію.