Portrait de Володимир Щербина
Володимир Щербина
  • Visits: 0
  • Accès: 0

Тепер ви можете стати електронним громадянином Естонії. Що це означає?

У жовтні естонський парламент ухвалив законопроект, що дозволяє будь-якому іноземцю отримати електронне громадянство країни. Естонія, випереджаючи всю планету в гонці за створення повноцінного електронного уряду, стала першою у світі державою, яка буде надавати таку послугу, йдеться в пояснювальній записці. Закон набуде чинності вже в грудні цього року.

Електронне громадянство відкриє іноземцям доступ до найрізноманітніших цифрових послуг: скажімо, вони зможуть реєструвати компанії в Естонії та відкривати рахунки в місцевих банках, не відходячи від комп'ютера. Втім, електронне посвідчення особи не дозволить подорожувати по інших країнах або відвідувати саму Естонію. Принаймні поки що.

Навіщо це потрібно Естонії?

Естонія таким чином хоче залучити бізнесменів та іноземний капітал. Громадяни країни можуть реєструвати компанію на державному онлайн-сервісі менше ніж за 20 хвилин, платити через мережу податки і підписувати документи за допомогою електронного підпису з будь-якої точки Землі. В уряді Естонії вважають, що подібні послуги зацікавлять підприємців з інших країн.

У майбутньому естонська влада сподіваються, що систему електронних державних сервісів можна буде масштабувати й на інші країни. Інфраструктура, подібна естонської, вже створюється у Фінляндії: договір про співпрацю між Таллінном і Гельсінкі був укладений за допомогою електронного підпису. Не виключено, що естонська модель запрацює у всій Європі. Для цього повинен набути чинності закон, що зобов'язує членів Євросоюзу приймати цифрові ID один одного. Після цього власники естонського електронного громадянства зможуть використовувати його у будь-якій європейській країні.

 

 

Як можна отримати електронне громадянство?

«Електронний громадянство може бути надано фізичній особі, пов'язаній з Естонією, або людині, зацікавленій у використанні естонських цифрових сервісів чи отриманні електронного підпису», - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту. Для отримання ID (картка з мікрочіпом, яка вставляється в комп'ютер) потрібно заплатити 50 євро і відвідати Естонію, щоб подати заяву на електронне громадянство і зняти відбитки пальців. Влада планує, що до кінця 2015 року все це можна буде робити в посольствах Естонії по всьому світу.

Чому Естонія стала першою країною в світі, яка ввела електронне громадянство?

Справа в тому, що уряд Естонії займається розвитком онлайн-інфраструктури ще з початку 1990-х років. «Існує громадська домовленість, що незалежно від політичного ситуації в країні, держава щороку витрачає 1% бюджету на побудову інформаційного суспільства. Я думаю, стабільне фінансування - це одна з причин успіху системи», - розповів Apparat Олег Швайковський, член ради директорів технологічної компанії Nortal, яка розробляє державні онлайн-сервіси.

Сьогодні в країні діє система електронних ідентифікаційних карт, які отримують всі громадяни старше 15 років. Це обов'язковий державний документ, що засвідчує особу. ID відкриває громадянам доступ до онлайн-держпослуг, медичного страхування, банківських рахунків та інших сервісів. Торік 95% податкових декларацій в Естонії подавалися через інтернет, а 85% жителів країни регулярно користувалися онлайн-банками. Ці цифри значно перевищують середні показники по ЄС.

Естонія перша в світі узаконила електронне голосування на загальних виборах в 2005 році. Для участі в ньому необхідно скористатися ID-картою.

Джерело: Анна Лісіна, "Apparat"

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Portrait de Альберт Саїн
0
No votes yet

Ого, класно!
Якби не сплата 50 евро я би став електронним громадянином Естонії:)
Цікаво, а чи передбачено у майбутньому електронного багатогромадянства??? О_о

Commentaires

Portrait de Альберт Саїн
0
No votes yet

Ого, класно!
Якби не сплата 50 евро я би став електронним громадянином Естонії:)
Цікаво, а чи передбачено у майбутньому електронного багатогромадянства??? О_о

Portrait de Леонід Українець
0
No votes yet

Футурологи пишуть, що в майбутньому буде громадянство галактики :)

https://t.me/ETEPHET

Portrait de Володимир Майборода
0
No votes yet

Це добре, що не на руку чи лоба буде наноситися мітка ;)
Комп'ютер за потреби можна віддати комусь, або тримати в іншому місті, наприклад. і тоді ракета "на неугодних" прилетить не "за адресою" ;) ))).

Quote:
Для отримання ID (картка з мікрочіпом, яка вставляється в комп'ютер) потрібно заплатити 50 євро і відвідати Естонію, щоб подати заяву на електронне громадянство і зняти відбитки пальців.

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.