Portrait de Миро Продум
Миро Продум
  • Visits: 1
  • Accès: 1

США мають бути головним геополітичним союзником України

Категорія:

Кількість прихильників інтеграції з Євросоюзом в Україні збільшується. Згідно з червневими дослідженнями групи "Рейтинг", таких понад 60%. Це виглядає дивним, адже ЄС нині фактично зраджує Україні в її протистоянні з Путіним. Уже просто смішними виглядають безкінечні словесні погрози покарати агресора економічними санкціями і відсутність реальних дій.

140710-yes-rf.jpg

ЄС і РФ - геополітичні союзники
ЄС і РФ - геополітичні союзники

Проте і у прагненні українців, і в поведінці Євросоюзу є певний раціоналізм та прагматизм.

Щоправда, у ЄС він досить нездоровий та недалекоглядний. Дії Європи полягають нині у недопущенні прямого вторгнення Росії в Україну - але заради того, аби не самій не застосовувати проти Кремля економічні санкції. Йти на супутні збитки для своїх компаній ЄС не готовий. Тому всі правильні розмови про попрання Путіним світового порядку і небезпечність кремлівського фюрера звелися до покарання кількох чиновників з його оточення. Росія може й далі заохочувати сепаратистів на Донбасі – вже зрозуміло, що для Німеччини чи Франції це не причина для дій. Схоже, вони погодилися би і на фактичну втрату регіону Україною, аби лише спокійно продавати Росії військові кораблі чи автомобілі.

Все це викликає зрозумілі емоції в українців, однак маємо залишатися прагматичними. Євросоюз та інтеграція з ним потрібні насамперед для здійснення внутрішніх перетворень. Досягнуті Європою економічний добробут, рівень захисту прав людини та демократії – це те, чого Україна має прагнути і це означатиме якісне життя для людей. Зрештою, економічно потужна й демократична держава здатна краще себе захистити. Для нас у досягненні цього цінним є європейський досвід та допомога Євросоюзу, акумульовані в Угоді про асоціацію.

Отож хоч як не противно чи некомфортно, але "мухи і котлети" слід розділяти. Зрештою, не всі держави-члени Євросоюзу йдуть на політичний конформізм із Путіним, у нас там є і союзники. Просто останні місяці вкотре засвідчили, що ЄС в цілому позбавлений геополітичного бачення та амбіцій. В питаннях безпеки він виглядає імпотентом.

Тому головним геополітичним союзником України мають стати Сполучені Штати. Це реальний світовий гравець, який не мислить категоріями короткострокових економічних втрат чи вигод. На відміну від ЄС, Вашингтон демонструє розуміння важливості України, його позиція щодо нинішньої кризи чітка і жорсткіша. Саме зі Штатами Україні слід розвивати безпекове та військове співробітництво, прагнути чогось подібного до американсько-ізраїльських відносин. США також прихильні до якнайтіснішої інтеграції України до НАТО, і цим слід користатися. Звісно, наскільки дозволять деякі інші члени альянсу, що активно опираються нині санкція проти Росії в рамках Євросоюзу.

Нині зрозуміло, що зовнішньополітичного спокою Україні не даватимуть ще довго. Слід терміново позбавлятися романтизму. Останні місяці стали для нас гарним уроком не лише від Росії, а й від Заходу. У міжнародних відносинах панують цинізм і прагматизм, і виходити у своїй діях, планах та емоціях слід з цього.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Portrait de Олег Подорожній
0
No votes yet

Якщо наша спільнота хоче жити хай качає силу: м'язи, розум, підсвідомість, дух. Можливо це не всім цікаво, але "царство боже" силою здобувається.

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Commentaires

Portrait de Леонід Українець
0
No votes yet

Зрозуміло, що ЄС - не союзник, а болото, в якому можна загрузнути надовго. Але союз зі США, теж є сумнівним. США так само, як Британія, підписала будапештський меморадум, але толку з того мало. США так само купує в Московії енергоносії... Що є в України такого, що вона може запропонувати США в обмін на відкриття другого фронту?

https://t.me/ETEPHET

Portrait de Миро Продум
0
No votes yet

Сьогодні почув думку, що Україна де-факто перебуває під протекторатом США. Якби не ця підтримка, тут уже всюди була б Росія, адже ЄС - союзник Росії.

По-перше, Україна як союзна держава дає США можливість впливати на Європу, адже Україна є важливим центром комунікацій.

По-друге, в Україні доларова зона. Незалежність України - це підтримка долара.

По-третє, українські ракетні та інші технології.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Portrait de Явсе Світ
0
No votes yet

Капіталісти ніколи нічого даремно не дають.Використовуючи Україну і Польщу,США вбивають клин між Європою-споживачем і Росією-продавцем ..Коли ми станемо непотрібними нас злиють..Щоб цього не сталося,ми повинні скористатися моментом і стати сильною самодостатньою державою..А на рахунок Європи дійсно
двояке враження..Під прапором Євросоюзу помирали кращі люди нашої країни на Майдані...Просто ми живемо у час,коли світом керують торгаші...

Вірю в те, що розумію.

Portrait de Олег Подорожній
0
No votes yet

Якщо наша спільнота хоче жити хай качає силу: м'язи, розум, підсвідомість, дух. Можливо це не всім цікаво, але "царство боже" силою здобувається.

Братайтеся, єднайтеся зі світлими - це сила!

Portrait de Анатолій Висота
0
No votes yet

І Росія, і США є інструменти вражої сили по руйнуванню людства. Тому має рацію Олег.