Portrait de Світ Зелений
Світ Зелений
  • Visits: 120
  • Accès: 142

Складання ментальних карт

Популярна техніка швидкого запам’ятовування і обробки інформації.

Складання ментальних карт полегшує створення загального уявлення, загального розуміння проблеми і за допомогою простих засобів призводить Вас до нових ідей.

mapaproektuvsh31.png

Мапа проекту Веселкова школа
Мапа проекту Веселкова школа

Складання ментальних карт

Мапа сайту Веселкова школа

 

Техніці складання ментальних карт (від англ. Mindmapping) легко навчитися, і, треба сказати, з її допомогою завжди що-небуть та виходить, тому не дивно, що популярність цієї техніки, розробленої Тоні Брузаном, зростає. Складання ментальних карт полегшує створення загального уявлення, загального розуміння проблеми і за допомогою простих засобів призводить Вас до нових ідей.

 

  Чого дозволяє досягти складання ментальних карт?

 

Складання ментальних карт активізує Ваше просторово-образне мислення і робить можливим нову точку зору на Вашу проблему. Завдяки тому, що Ви в буквальному сенсі відображаєте  свою тему, Ви можете її заново структурувати. Ви можете виділити істотні аспекти, встановити нові зв'язки й освітити другорядні, попутні питання. Оскільки ментальні карти мають відкриту структуру, пізніше вони можуть бути доповнені.

 

   Ця техніка особливо ефективна для:

1. аналізу проблем;

2. планування, розробки стратегії;

3. створення загального уявлення, загальної картини складних питань; 

 

 

4. підготовки рефератів, промов, статей.

 

  Слабкі сторони цієї техніки:

1. складні, комплексні стани речей сильно спрощуються;

2. укладачі часто впадають в ілюзію, що досягли спільного розуміння проблеми, коли це не відповідає дійсності;

3. картинки можуть надавати сугестивний вплив і направляти Ваші думки в невірному напрямку.

 

  Для створення ментальної карти Вам будуть потрібні:

1. великий аркуш паперу (щонайменше формату А-4);

2. олівці, бажано різнокольорові.

Тривалість роботи: близько 20-30 хвилин.

 

Ментальні карти годяться для того, щоб освіжати в пам'яті всі деталі: якщо Ви пізніше повернетеся до якої-небудь теми, Ви швидко в ній зорієнтуєтеся.

 

 

  Як Вам виготовити свою першу ментальну карту?

 

Почніть з середини листа. Напишіть там центральне поняття або, ще краще, намалюйте

свою тему. Навіть якщо мова йде про абстрактну тему, Вам варто спробувати знайти для неї образ.

Приклад

 

Якщо Ви хочете розробити карту на тему креативності, намалюйте  те, що найкраще для Вас висловлює це поняття - може бути, блискавку (осяяння), палаючу лампочку, ключ, яйце Колумба або що-небудь інше, що Ви пов'язуєте з креативністю.

 

Накресліть лінії, які виходять від цього центрального поняття або образу, на кожній запишіть поняття, яке для Вас випливає з Вашої теми.  Не розмірковуйте довго, просто записуйте те, що приходить Вам в голову.

 

Візьмемо як приклад тему креативності. Тут Ви можете розташувати такі поняття, як інновації, техніки креативності, індивідуальність, умови роботи та креативний процес. Ці поняття спричинять за собою інші, записуйте їх на нових  лініях. Ви визначите взаємозв'язки, можливо, Ви виявите якісь побічні аспекти. Так поступово Ви заповните весь аркуш. Просто спробуйте! Робота буде закінчена, коли у Вас з'явиться почуття, що більше в голову нічого не приходить або ж що все важливе Ви вже записали.

 

Читати статтю повністю:

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Portrait de Таргитай Борисфенів
0
No votes yet

Виходить так, що людина сама для себе малює картинку, яка "вміє мислити", можливо, навіть краще за мозок. В даній ситуації мозок є лише допоміжним інструментірієм для критичного осмислення ситуції своєї ментальності. Тобто бачиш самого себе, але якось з іншої позиції і перебуваєш одночасно, тут і зараз, але в двох місцях.

Commentaires

Portrait de Таргитай Борисфенів
0
No votes yet

Виходить так, що людина сама для себе малює картинку, яка "вміє мислити", можливо, навіть краще за мозок. В даній ситуації мозок є лише допоміжним інструментірієм для критичного осмислення ситуції своєї ментальності. Тобто бачиш самого себе, але якось з іншої позиції і перебуваєш одночасно, тут і зараз, але в двох місцях.

Portrait de Микола Стригунов
0
No votes yet

Тоні Бунзен сам в передмові писав, що цю техніку запозичив з перекладеної книжки одного популярного радянського психолога. Я теж читав цю книжку. Владимир Леви "Нестандартный ребёнок". Щоправда, на мою думку, ця методика є досить невдалою. Але, певні результати таки дає. Для людини, яка незнайома з алгоритмом вирішення винахідницьких задач - завжди. Але, судячи з мого особистого досвіду, логографіка є значно кращою. Її створив А. Єдигес. "Лабиринты мышления, или Учеными не рождаются"

Якщо прагнеш чуда - створюй його!